Sekalaiset uutiset

Kehity huippu-urheilijaksi -harjoituskirja on jatkoa Kasva urheilijaksi -harjoituskirjasarjalle. Kuva: Suomen Olympiakomitea.

Suomen Olympiakomitea on julkaissut Kehity huippu-urheilijaksi -harjoituskirjan, joka on suunnattu huippua tavoitteleville toisen asteen urheilijoille.

Kirja on jatkoa kolmeosaiselle Kasva urheilijaksi -harjoituskirjasarjalle, jonka kohderyhmää ovat yläkouluikäiset. Materiaalien muodostama kokonaisuus auttaa ja tukee nuorta urheilijaa kokonaisvaltaisessa urheilijaksi kasvamisessa.

– Sisältöjen avulla meille on rakentunut urheilijan polulle jo 6-7 vuoden kokonaisuus, joka tarjoaa eväitä urheilijan kokonaisvaltaiselle kehittymiselle kohti pitkäjänteistä uraa ja ammattilaisuutta, kertoo urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen Olympiakomiteasta.

Yläkouluikäisten kirjojen saaman palautteen myötä tunnistettiin tarve tuottaa myös toisen asteen urheilijoille materiaalia valmentautumisen tueksi. Nykyisellään kaikissa urheiluoppilaitoksissa on erilaisia valmennusopin tai urheilijaksi kasvamisen teoriaopintoja, mutta yhtenäisiä sisältöjä ei ole tähän mennessä ollut. Kehity huippu-urheilijaksi -sisällöt ovat yhteneväisiä urheiluoppilaitosten opetussuunnitelmien kanssa, mutta materiaali toimii myös laajemmin kuin yksittäisten kurssien aineistona.

– Harjoituskirja toimii kurssien yhteydessä ja koulujen arjessa, mutta myös valmennuksen apuna ja kodeissa. Parhaimmillaan urheilija saa siitä jokapäiväisen työkalun, jonka avulla hän voi löytää itselleen parhaiten sopivia ratkaisuja arjessaan, kertoo Jarno Parikka, joka vastaa Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmassa toisen asteen toiminnasta.

– Kaikissa sisällöissä, niin teksteissä kuin tehtävissäkin, on tarkoituksena, että urheilija tarkastelee harjoitteluaan juuri sen oman lajin näkökulmasta. Tärkeänä viitekehyksenä toimii lajianalyysi ja urheilijan on itse mietittävä, mitä eri asiat tarkoittavat juuri hänen itsensä kohdalla, jatkaa Parikka.

Kehity huippu-urheilijaksi -kirja sisältää seuraavat asiakokonaisuudet:

 1. Urheilijan elämänhallintataidot
 2. Urheilijan polku ja kaksoisura
 3. Psyykkisten taitojen kehittäminen on tie itsetuntemukseen
 4. Lajianalyysi ja kansainvälinen vaatimustaso
 5. Ominaisuuksien ja lajitaitojen kehittäminen
 6. Huoltava harjoittelu tukee palautumista
 7. Urheilijan terveys
 8. Toimiva ravitsemus – turvallisen ja tuloksekkaan huippu-urheilun edellytys
 9. Urheilijan talous
 10. Urheilijabrändi
 11. Reilusti huipulle

Harjoituskirjan jakelu tapahtuu urheiluakatemiaverkoston ja urheiluoppilaitosten kautta. Harjoituskirja on tuotettu yhteistyössä urheilun valtakunnallisen kehittämistehtävän saaneiden lukioiden, Kastellin lukion ja Mäkelänrinteen lukion, kanssa.

“Olin ensimmäisillä maajoukkueleireillä noin 14-15-vuotiaana ja silloin aloin ajatella, että urheilusta voisi tulla minulle ammatti. Siitä lähtien päämääräni oli päästä ulkomaille pelaamaan. Olisin voinut panostaa urheilijan elämäntapaan enemmän jo silloin nuorena, mutta en vielä silloin tajunnut asian tärkeyttä.
Myöhemmin olen huomannut, kuinka iso merkitys sillä on. Urheilijan ammatissa elämän pitää olla tasapainossa niin fyysisesti kuin henkisestikin, jotta voi tehdä parhaansa urheilusuorituksessa. Olen itse huomannut, että kun huolehtii kokonaisvaltaisesti asioista, joita tämäkin kirja käsittelee, on enemmän energiaa ja voimia tehdä ammattiaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Vinkkini nuorille on, että unelmansa eteen pitää tehdä paljon duunia, mutta liian vakavaa sen ei kuitenkaan saa olla. Pitää osata ottaa myös rennosti, jotta voi nauttia tekemisestä. Uran aikana tulee väistämättä myös vastoinkäymisiä, mutta silloin ei saa luovuttaa, vaan pitää jaksaa uskoa itseensä. Palkinto tulee kyllä, kun tekee mahdollisimman paljon töitä sen eteen.”
-Teemu Pukki, jalkapalloilija-

Teksti: Suomen Olympiakomitea, tiedote.

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.