Rata

Elias Niskanen ajoi ensimmäiset starttinsa Formula Renaultin ratissa. Kuva: Juha Niskanen

18-vuotias formulakuljettaja Elias Niskanen aloitti kilpailukautensa viikonloppuna Zhuhain radalla Kiinassa.

Niskanen pääsi viime kaudella juhlimaan uransa toista Formula Ford -sarjan Suomen mestaruutta, jonka jälkeen hän solmi sopimuksen Kiinassa päämajaansa pitävän suomalaisen PS Racing -tiimin kanssa kaudesta 2019 Aasian Formula Renault -sarjassa.

Nuorukainen sopeutui uuden ajokin vauhtiin jo heti ensimmäisistä talvitesteistä lähtien, ja yhteistyö uuden tiimin kanssa käynnistyi mallikkaasti.

– Olen erittäin onnellinen päästessäni kisaamaan PS Racingin väreissä Aasian Formula Renault -sarjassa, Niskanen iloitsi ennen kauden alkua.

Voiton makuun heti avauskilpailussa

Kausi käynnistyi lauantaiaamuna Zhuhain radalla ajetulla aika-ajolla. Niskanen oli pitkään kiinni jopa paalupaikassa, mutta punaiset liput pilasivat lopulta viimeisen nopean kierroksen ja tyytyminen oli kolmanteen lähtöruutuun.

– Aika-ajo käynnistyi märällä kelillä ja oltiin nopeimpia heti siinä alussa, mutta sitten rupesi heilumaan punaisia lippuja. Toisen punaisen lipun aikana tultiin kaikki sisään ja kun vihreä vaihtui, niin päätettiin tiimin kanssa jäädä säästämään renkaita vielä viimeisiä vetoja varten. Kun sitten itse lähdin parantamaan lopussa aikaa, niin tulikin taas punaiset liput, enkä ehtinyt enää ajamaan nopeaa kierrosta, Niskanen harmitteli.

Iltapäivällä oli vuorossa uran ensimmäinen kilpailulähtö Formula Renaultilla.

– Ennen kisaa mietin, että miten mahtaa lähtö onnistua, kun alla oli vain yksi märän kelin startti.

Startti onnistui märällä radalla täydellisesti ja suomalaiskuljettaja ampaisi heti ensimmäiseen mutkaan tultaessa kärkipaikalle.

Vauhti oli kilpailun alusta asti muille liikaa, eikä nuorukainen sortunut ajovirheisiin liukkaasta kelistä huolimatta. Voitto irtosi lopulta reilun viiden sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen Bruno Cameiroon nähden.

– Taisi olla pisin lähtö mitä olen urani aikana ajanut ja focus täytyi olla koko ajan ajamisessa. Aika riskittömästi kuitenkin ajoin, vaikka kakkonen ei saanut oikeastaan missään vaiheessa yhtään kiinni, ero pysyi siinä 3-4 sekunnin paikkeilla koko ajan. Olisin varmasti pystynyt tulemaan vieläkin kovempaa, mutta ei kannattanut riskeerata mitään, kun ei kaveri saanut kiinni, Niskanen kertasi.

Tunnelmat oli lauantain päätteeksi suomalaistiimin varikolla korkealla.

Kuva: Juha Niskanen

– Totta kai nyt on hyvät fiilikset. Onhan se sarja aina mukava aloittaa voitolla.

Niskasen luotto autoon oli myös kylmillä renkailla hyvä, ja tämä enteili erinomaista vauhtia sunnuntaille.

– Aina on ollut vahvuus ajaa kylmillä renkailla ja luottaa siihen autoon, kun aika moni pelkää sitä että on liukkaat renkaat. Ihan hienosti menee yleensä noi ensimmäiset kierrokset, niin mikäs siinä.

Dominointi tyssäsi tekniseen vikaan

Sunnuntaina kilpailuun eturivistä startannut Niskanen oli parin ensimmäisen kierroksen aikana ensimmäistä kertaa takaa-ajajan roolissa, kunnes paalupaikalta ykköseksi ampaissut Joey Alders putosi varaslähdöstä saamansa rangaistuksen vuoksi tuloslistassa alaspäin.

– Rata oli sellainen puolimärkä ja mulla oli kakkospaikalta vähän kosteampi lähteä, mutta sain silti ihan ok startin.

Johtopaikan vaihduttua Niskanen oli jälleen ajamassa vakuuttavaan voittoon johtomarginaalin ollessa peräti 12 sekuntia. Ylivoimainen dominointi päättyi kuitenkin harmittavaan keskeytykseen vaihdelaatikon sanottua sopimuksensa irti kilpailun puolivälin paikkeilla.

– Vähän siinä hölläsin jo vauhtia ja ajattelin ajaa varmasti maaliin, mutta sitten rupesi vaihteet reistailemaan. Vissiin joku sähkövika, kun ei mennyt enää pykälät sisään. Yritin kyllä kaikin keinoin saada auton toimimaan, mutta ei siinä ollut mitään enää tehtävissä, Niskanen kertoi pettyneenä.

– Olisihan tässä ollut hyvä sauma ottaa jackpot, mutta nyt päättyi näin. Kauden aikana ei saisi noita nollatuloksia tulla, kun ne näkyy aika selvästi pistetaulukossa.

Avauskilpailu osoitti kuitenkin nuorukaisen vauhdin olevan erinoimaisella tasolla.

– Ihan hyvillä fiiliksillä lähdetään toukokuussa seuraavaan kisaan koittamaan. Yritetään siellä sitten ottaa se tuplavoitto, Niskanen päättää.

Aasian Formula Renault -sarjan seuraava kisaviikonloppu ajetaan toukokuun 25.-26. päivä Ningbon radalla Kiinassa.

Teksti: PS Racingin tiedotus / Taneli Niinimäki

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla