Rata

Jaakko Salakari ja maailman nopein kaksipyöräinen Nitro Bike. Kuva: AKK/Pertti Kangasmäki

Vauhtiajot tarjosivat ratapuolen osalta täyttä tykitystä sunnuntaina, kun useat kilpailulähdöt oli lauantain tapahtumien vuoksi siirretty sunnuntaille. Yleisöä viihdyttivät myös lukuisat oheisohjelmat, kuten Supermoto, Nitro Bike, drifting, kurikkalainen maailman nopein puimuri ja Caravan race.

Vauhtiajot saivat 15-vuotisjuhlien kunniaksi Rata-SM-sarjan kilpailemaan vuoden tauon jälkeen Seinäjoen legendaariselle katuradalle. Rata-SM-luokkien lisäksi radalla kilpailivat BMW Xtreme Pohjois-Euroopan mestaruussarja sekä Touring Cars.

Kilpailujen tauoilla esiteltiin oheisohjelmaa, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Vauhtiin pääsivät Supermotot, Nitro Bike, kumia sudittaneet drifting-autot, kiihdytyspuimuri sekä asuntovaunut perässä ajettu Caravan race.

Jaakko Salakari teki historiaa ajamalla Nitro Bike -pyörällään mutkaradalla lähes täyden kierroksen. Miehen ennätysyritys ei yltänyt ihan maaliin asti, kun salamannopeasti polttoainetta polttava kiihdytyspyörä hyytyi viimeisiin mutkiin polttoaineen loputtua.

Päivä päättyi huumorintäyteiseen Caravan race -kilpailuun, missä kuljettajat vetivät kilpa-autoillaan asuntovaunuja perässään Vauhtiajojen katuradalla. Asuntovaunuista ei ollut ensimmäisen mutkan jälkeen enää kuin telit jäljellä, eivätkä autotkaan selvinneet kilpailusta osumitta.

Maailman nopein puimuri. Kuva: AKK/Pertti Kangasmäki

Katuradalla puitiin hurjaa vauhtia

Vauhtiajojen rataohjelmaa sävytti myös kurikkalainen kiihdytyspuimuri, jollaista ei joka pellolla tule vastaan. Yleisö sai hieraista silmiään, kun yli puoli vuosisataa vanha puimuri sinkosi varikon portilta matkaan kuin tykin suusta.

– Kyllä tämä pitäisi olla maailman nopein puimuri, ei ole vielä ainakaan kukaan ilmoittautunut haastajaksi, toteaa puimuri-idean toinen isä Raine Savioja.

Puimuri ei toki ole mikään tavallinen pellon kyntäjä, vaan on saanut miesten käsittelyssä melkoisesti uutta tekniikkaa alleen.

– Puimuriin on vaihdettu etuvetoisen Cadillacin koko tekniikka. On vedetty puukkosahalla kokonainen Cadillac poikki ja 500-kuutiotuumainen V8 otettu tuonne akselistoineen. Tuplaturbot on lisätty, kertailee puimurin toinen nokkamies Petri Plosila.

Plosila ja Savioja kiertävät puimurinsa kanssa kiihdytyskilpailuissa testailemassa menopelin vauhtia. Seuraavan kerran miehet on nähtävissä puimureineen tositoimissa jo vajaan kuukauden kuluttua.

– Seuraava kilpailu olisi Kauhavalla 10.-12. elokuuta. Tähän mennessä on mennyt 14,7 sekuntiin ja 150 kilometriä tunnissa huippunopeutta. Sillä jo puimurien sarjassa pärjää jollakin lailla, veistelee Plosila.

Teksti: Kristiina Vaalasmaa / Vauhtiajot Tiedotus

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla