Rata

Oskar Elmgren AustraliassaWTAC-kilpailussa vuonna 2017. Kuva: Elmer Racing Tiedotus

Suomalaisen Elmer Racingin suunnittelema er8 tulee olemaan ainutlaatuinen taidonnäyte tehopainosuhteeltaan. Auton kokonaispainoksi tulee vain 751 kg. Tämän mahdollistaa Elmer Racingin omaa tuotantoa oleva äärimmäisen kevyt, 1500 hv tehon Thor-kilpamoottori, josta kohutaan jo maailmalla.

Elmer Racing suunnittelee ja toteuttaa er8-nimeä kantavaa time attack -autoa, joka tulee hätyyttelemään Formula 1 -kierrosaikoja. Päätähtäin on Australiassa järjestettävissä Time Attackin MM-kilpailuissa (*WTAC). Luonnollisesti tiimin tarkoituksena on kilpailaa myös Suomessa, jossa lähes kaikkien moottoriratojen rataennätykset ovat jo Time Attack -kuljettajien hallussa.

Time Attack-auton pitää perustua sarjavalmistetun auton alkuperäiseen koriin, jonka alkuperäinen muotoilu pitää osin säilyttää kilpailun sääntöjen mukaisesti. er8:n pohjana on Opel GT:n vuoden 1969 kori, Opel oli aikaansa edellä tämän ollessa ensimmäinen tuulitunnelissa, eli ilmavirtausten käyttäytymismallia tutkimalla suunniteltu urheiluauto.

CFD mallinnus er8:sta. Kuva: Elmer Racing Tiedotus

”Erityisen haastavaa on myös downforcen, eli ajoneuvon alaspäin kohdistuvan aerodynaamisen voiman ja keveyden yhdistäminen, joka on perinteisesti ollut jousituksen suunnittelun kannalta haastavaa. Jousituksen tulisi olla pehmeä ja ajokorkeuden säilyttävä kuitenkin vakiona. er8:ssa sähköohjattu aktiivinen korkeussäätö ratkaisee tätä ongelmaa”, pohtii Elmer Racing teknologiajohtaja Oskar Elmgren.

Elmer Racing valmistaa lähes kaiken itse

Moottori- ja autonohjauselektroniikkana tullaan käyttämään Elmer Racingin omaa XEMS-ohjauselektroniikkaa.

”Monipuolinen XEMS-ohjauselektroniikka taipuu ohjaamaan miltei kaiken aina sähkömoottoreista suihkumoottoreihin. er8 ja sen komponentit suunnitellaan CAD-ohjelmalla ja aerodynamiikan laskentaa tehdään puolestaan CFD-ohjelmalla, eli laskennallista virtausdynamiikka hyödyntäen. Auton kokonaisuuden toimintaa tarkastellaan dynaamista käyttäytymistä simuloivalla tietokoneohjelmalla ja komponenttien lujuudet tarkastellaan FEM-laskentaohjelmalla. FEM-laskennalla pyritään optimoimaan rakenteen muoto ja materiaali kestävyyden varmentamiseen liittyen”, kertoo Elmgren.

Thor-kilpamoottori. Kuva: Elmer Racing Tiedotus

er8 tulee olemaan käyntikortti maailmalla

Elmer Racing on erikoistunut moottoreiden valmistukseen. er8 on seuraava iso Elmer Racing -projekti, jolla halutaan osoittaa motorsport-teknologian tasoa omia esimerkkituotteita hyödyntäen.

”Projektin tiimiä on vahvistettu uusilla erikoisosaajilla, eikä poissuljettua ole, että sitä ei voisi vahvistaa vieläkin aidosti asiaan valveutuneiden henkilöiden ja yritysten osalta. Nyt haemme itseasiassa projektiin videokuvaajaa/tubettajaa, joka taltioisi projektin kulkua aina komponenttien valmistuksesta Australian MM-kisoihin”, Elmgren lisää.

er8:n ensimmäinen testikilpailu on tarkoitus olla Suomessa syksyllä RADALLE.com timeattack-kilpailussa.

Teksti: Elmer Racing Tiedotus

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla