Rata

Paavo Tonteri pääsi juhlimaan podiumulle heti ensimmäisessä F4-kilpailussaan. Kuva: British F4 Media

18-vuotias Paavo Tonteri aloitti formulauransa upeasti ajamalla Iso-Britannian F4-sarjan sunnuntain finaalissa kolmanneksi.

British F4 -sarjan avaus ajettiin viikonloppuna Brands Hatchin radalla Lontoon kupeessa.

Sateisesta säästä huolimatta BTCC-viikonloppua seurasi noin 30.000 katsojaa. AKK Driver Academyn valmennusohjelmaan kuuluva helsinkiläinen Tonteri ajaa brittiläisessä Double R Racing -tallissa, jota Kimi Räikkönen on ollut aikanaan perustamassa.

Englannin F4-sarjassa ajavat tänä vuonna luokassa aiemmilta vuosilta kokemusta omaavien kuljettajien lisäksi myös Red Bullin junioriohjelman suojatit, joten sarja on yksi maailman kovatasoisimmista pikkuformulasarjoista. Tänä vuonna kartingista Formula 4 -luokkaan siirtynyt Tonteri oli perjantain harjoitusten yhteisajoissa viides ja toiseksi nopein tulokaskuljettaja.

Ennen lauantain aika-ajoa satoi kevyesti, mutta kaikki kuljettajat lähtivät radalle kuivan kelin renkailla. Rata parani koko ajan ja viimeisillä kahdella kierroksella nähtiin hurja taistelu paalupaikasta. Tonteri ajoi aika-ajon parhaalla kierroksellaan toisen sektorin pohjat ja jäi kuuden sadasosan päähän paalusta, mutta tällä kertaa se riitti vain neljänteen sijaan kärkinelikon ollessa äärimmäisen tasainen. Kolmannen kilpailulähdön lähtöjärjestys määräytyy luokassa aika-ajon toiseksi parhaan kierroksen perusteella ja siinä Tonteri oli vain kaksi sadasosaa paaluaikaa perässä, mutta hämmästyttävän tasaisessa ryhmässä vasta neljännessä lähtöruudussa.

Paavo Tonteri. Kuva: British F4 Media

Lauantain ensimmäinen finaali päättyi varsin tapahtumaköyhän kisan päätteeksi Tonterin viidenteen sijaan. Toisessa finaalissa Tonterilla olikin ohjelmaa enemmän ja loppujen lopuksi toinen finaali jäi harmillisesti kesken kilpakumppanin vedettyä epäonnistuneen jarrutuksensa jälkeen suoraan Tonterin kylkeen.

Ennen sunnuntain kolmatta finaalia Brands Hatchissa tuli jälleen vettä, mutta kun rata näytti kuivuvan, lähtivät kaikki kuljettajat slickseillä kisaan. Lähtö onnistui Tonterilta nelosruudusta hyvin ja kärkinelikko pääsi karkaamaan muilta ensimmäisen kymmenen kierroksen aikana kunnes turva-auto tuli radalle.

Uusintalähdön jälkeen kärkinelikosta Hauger ajoi kylmillä renkailla ja kostealla radalla ensimmäisessä mutkassa leveäksi ja putosi kärkiryhmästä. Kuljettajien sijoitukset eivät tämän jälkeen enää viimeisillä kierroksilla muuttuneet ja kisan voittoon ajoi Ayrton Simmons. Tonteri nousi näin ensimmäisenä kisaviikonloppunaan hienon ajon jälkeen heti palkintopallille sijoiduttuaan kolmaneksi.

Iso-Britannian F4-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan 8.-29.4.2018 Doningtonin radalla. Sarjan sunnuntaiden lähdöt lähetetään myös nettiin streamattuina ja kilpailuja voi seurata British F4 -sarjan sivujen kautta: fiaformula4.com

Teksti: PT Racing

Tonterille voitto Saksan avoimen mestaruussarjan finaalissa – nousi koko sarjan kolmanneksi

Tonteri uusi neljännen sijansa MM-kisoissa

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla