Rata

AKK-Motorsport ry:n puheenjohtajan Juhani Pakari kuuluu myös kansainvälisen autoliiton FIA:n hallitukseen. Kuva: AKK/Victor Engström

Vuoden 2017 päätteeksi suomalainen moottoriurheilu sai suuren kunnianosoituksen, kun AKK-Motorsport ry:n puheenjohtaja Juhani Pakari valittiin kolmanneksi korkeimmalla äänimäärällä FIA:n World Motor Sport Counciliin nelivuotiskaudelle.

World Motor Sport Council kokoontui ensimmäisen kerran uudella kokoonpanolla maaliskuun alussa Sveitsissä, Genevessä. Myös Suomen edustaja Juhani Pakari oli näin ollen pakannut varusteet ja matkannut kokoukseen, jossa tehdään kansainvälisen moottoriurheilun isoimmat päätökset. Isot päätökset vaativat myös kunnollisen perehtymisen.

– Aika perus rehellisesti asioihin pitää perehtyä. Asiaa on paljon ja lyhyessä ajassa. Tähtäin näissä kokouksissa on vahvasti tulevaisuudessa, kuten meillä Suomessakin. Niin ikään FIA:ssa lajiryhmillä on iso rooli päätöksenteossa, tuumi Pakari Geneven kokouksen jälkeen.

– Se ero FIA:ssa kuitenkin on, että päätöksenteossa keskitytään isoihin asioihin koko maailman mittakaavassa, joka sitten heijastuu tietysti meille kotimaahankin.

Formulapolku valmis aina F1-sarjaan asti – Myös rallin MM-sarja puhututti

FIA World Motor Sport Councilin yhtenä suurimmista tavoitteista siintää urapolun mahdollistaminen kuljettajille alemmista sarjoista aina Formula 1 -sarjaan saakka. Aiemmin F1:n vallan kahvassa ollutta Formula One Managementia oli hankala saada samalle viivalle tahtotilan suhteen, mutta nykyään sarjasta vastaava Liberty Media on toimillaan osoittanut olevansa jouhevampi kumppani.

– Nyt formuloissa on selkeä polku aina F4-luokan kautta F3:siin, F2:siin ja lopulta itse kuninkuusluokkaan. Tämä on merkittävä uudistus ja toivottavasti se helpottaa nuorten suomalaistenkin pyrkimyksiä aina maailmanhuipulle asti. Varsinkin nyt kun Suomessakin pääsee ajamaan F4-luokkaa tästä kaudesta lähtien, Pakari hehkuttaa.

Formuloiden lisäksi rallin MM-sarjan suhteen muutoksia on tapahtunut. FIA:n rallikomissiossa tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen on odotettavissa, että uusia on luvassa. FIA:n rallikomission puheenjohtajaksi siirtyi kauden kynnyksellä Citroënin entinen rallipomo Yves Matton.

– Vielä ei ihan selvinnyt, mitä uuden puheenjohtajan mielessä tulevaisuudessa on, mutta Councilissa rallin säännöistä puhututti ajojärjestykseen liittyvät asiat.

Rallin MM-sarjassa on ajettu nyt kolme osakilpailua. Kahdessa jälkimmäisessä, Ruotsissa ja Meksikossa, on lähtöjärjestys aiheuttanut paljon keskustelua. Molemmissa kilpailuissa MM-pisteitä kartuttavalla Power Stagella on nähty tahallisia myöhästymisiä, jonka avulla kuljettajat ovat saaneet suotuisamman pidon myöhäisemmän lähtöpaikan myötä.

Keskustelu ei rajoitu vain FIA:n kokouksiin

FIA World Motor Sport Council kokoontuu seuraavan kerran kesäkuun seitsemäs päivä Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. Sitä ennen jäsenet eivät voi kuitenkaan jäädä lepäämään vaan kovin työ tehdään juuri kokousten välissä.

– Se täytyy muistaa, että vielä suurempi merkitys on keskusteluilla, jotka käydään kokouspöydän ulkopuolella. Se sallii kunnollisen syventymisen kulloiseenkin asiaan, eikä kokouksista tutut pitkät asialistat ja tiukka aikataulu painosta pinnalliseen läpikäymiseen, kommentoi Juhani Pakari.

– Mikä parasta, pystyn hyödyntämään kaikkea tätä työtä ja näitä kontakteja myös AKK:n toiminnassa, joten ehdottomasti tässä ollaan win-win-tilanteessa. Tärkeä kansallinen työ saa tästä boostia ja toisaalta voin tuoda meiltä Suomesta myös hyviä ideoita kansainväliselle kentälle, Pakari toteaa lopuksi.

Teksti: AKK Viestintä

Suomalainen autourheilu saa tunnustusta – Juhani Pakari FIA:n hallitukseen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla