Rata

Rata-SM-kausi 2018 starttaa 16.-17.6. Ahveniston moottoriradalta. Kuva: Antti Lankinen

Rata-SM-sarjan The Gran Turismo -luokka on saanut tälle vuodelle uuden ”the”-etuliitteen sekä roppakaupalla sääntöuudistuksia. Luokan promoottoriksi on valittu pitkän linjan rata-autoilumies Teppo Laukkanen.

Laukkanen näkee luokan tulevaisuuden valoisana ja toivoo, että luokka kasvaisi todelliseksi sarjan vetonaulaksi.

– Olen jälleen saanut ison kunnian olla mukana luomassa jotain uutta suomalaiseen autourheiluun. Lopulliset säännöt julkaistiin pari päivää sitten, ja suurelta osalta vastaanotto on ollut erittäin positiivinen; ollaanhan tässä tuomassa meidän pohjoiseen autourheilukulttuuriin jotain uutta ja vähän poikkeuksellista, toteaa Laukkanen.

– Se, että halutaan etsiä uusia vaihtoehtoja totuttujen kilpailuformaattien rinnalle, oli juuri se syy, miksi kiinnostuin lähtemään työryhmään mukaan. Itselleni autourheilun tekeminen on ollut mukavaa ajanvietettä, välillä ehkä jopa elämäntapa. Vaikutan monessa lajissa ja ainakin omasta mielestäni positiivisella tavalla. Autourheilun hyvinvointi on siis lähellä sydäntä ja olen ollut aina innokas uhraamaan aikaa sekä ajatuksia asioille ja lajeille, joilla uskon olevan positiivista vaikutusta kokonaisuuteen.

Luokkaa on lähdetty kehittämään suomalaiselle rata-autoilulle poikkeuksellisella tavalla, minkä uskotaan nostattavan koko rata-autoilun profiilia kotimaan kartalla.

– AKK lähti kehittämään The Gran Turismo -luokkaa täysin uudelta, perinteistä poikkeavalla pohjalta kuitenkin niin, että mahdollisimman monella olemassa olevalla autolla voisi kilpailukykyisesti ottaa osaa sekä kilpailla. Sääntöjen tekemisessä keskityttiin luokkajakoon sekä urheilusääntöihin, Laukkanen selventää.

– AKK:n intressi on tällä hetkellä kehittää autourheilusta seurattavampaa ja jännittävämpää myös katsojien silmissä. Minun henkilökohtainen intressini on ollut luoda mielenkiintoisia tapahtumia, joten näin itsekin, että voin antaa tälle lajille jotain konkreettista.

Uudet säännöt ovat saaneet aikaan runsaasti keskustelua, ja Laukkanen uskookin uusien sääntöjen rakentavan luokasta sekä yleisöä että mediaa kiinnostavan paketin.

– Luokan urheilusääntöjä luodessa oli fokuksena koko ajan luoda jotain uutta suomalaiseen rata-autoiluun. Aiemmin on ollut vain tekijät X ja Y: auto ja kuljettaja. Nyt soppaan heitetään tekijä Z: todellinen taktikointi. Aikatasoitusta laskiessa on konsultoitu monia ratalajien asiantuntijoita, jotka luovat uraa Suomen rajojen ulkopuolella. Itse asiassa tämä aikatasoitus ei ole oikeasti mikään “uutuus” rata-ajossa, mutta uutta se on täällä Härmässä. Esimerkiksi Keski-Euroopan GT-sarjoissa se on arkipäivää. Ainoana poikkeuksena on se, että aikatasoitus eli Time Handicap “kärsitään” noissa sarjoissa pakollisen varikkopysähdyksen yhteydessä. Autoja siis seisotetaan esimerkiksi 45 sekuntia kunnes matka voi jatkua. Tuo The Gran Turismon aikatasoitustaulukko on suora lainaus Italian Gran Turismo-sarjasta sillä poikkeuksella, että ajat ovat muokattu Suomen ratojen ja kaluston mukaiseksi. Tämä olikin alkuperäinen idea myös Suomeen, mutta emme keksineet tarpeeksi vedenpitävää valvontaa tälle. Samasta syystä säännöissä on kuitenkin tuo pakollinen viiden sekunnin varikkopysähdys, jotta saamme kokemuksia jo sen toteuttamisesta kaudelle 2019. Kunnianhimoinen tavoitteemme onkin, että tuolloin “time handicap” suoritetaan varikkopysähdyksen yhteydessä, avaa Laukkanen sääntöuudistusta.

– Nykypäivänä tuntuu siltä, että koko ajan vaaditaan muutoksia ja uudistuksia kaikkeen, mutta kun sellaisia oikeasti tehdään, ei niitä voidakaan “sulattaa”. Ollaan vain kädet puuhkassa toivomassa kaiken uuden epäonnistumista. Minusta tuntuu, että olemme tekemässä tämän luokan kanssa suomalaista rata-ajon historiaa, joka voisi pitkä tauon jälkeen kiinnostaa jopa valtavirtamediaa.

The Gran Turismo -luokka edustaa Rata-SM-sarjaa pääsiäisenä American Car Show’n Motorsport-osastolla.

– The Gran Turismon voi löytää American Car Show’n yhteydessä järjestettävästä Motorsport 2018 -näyttelystä osastolta 7 G 129. Esillä on kaksi ryhmä 2:n kilpuria, jotka eivät varmastikaan jätä ketään kylmäksi. Uskoa luokan ja oman tekemisen onnistumiseen antaa myös tänään kuultu iloinen uutinen yhden SRO GT4 -säännön täyttävän kilpa-auton osallistumisesta sarjaan! Ei muuta kuin mukavaa ja menestyksekästä autourheilukautta 2018 kaikille! intoilee Laukkanen.

Rata-SM-sarja alkaa 16.-17.6. Ahveniston moottoriradalla, missä uudistunut The Gran Turismo -luokka nähdään ensi kertaa tositoimissa.

Teksti: Rata-SM Tiedotus

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla