Rata

Jokke Kallio voitti urallaan kaksi ratakuorma-autoilun Euroopan mestaruutta. Kuva: Jouko Kallion kuva-arkisto

Jouko “Jokke” Kallio on suomalainen autourheilun moniosaaja. Parhaiten hän tuli tutuksi voittamalla kaksi Euroopan mestaruutta ratakuorma-autojen parissa.

Kallio on monelle varsinkin 1970-, 1980- ja 1990-luvulla autourheilua seuranneelle suomalaiselle tuttu nimi.

Uransa alkuvaiheissa Kallio menestyi varsinkin jääradalla, ja saavutti tuona aikana lukuisia Suomen ja Cup-mestaruuksia etenkin Fiatin ratissa. Siirtyminen kansainvälisille radoille tapahtui 1980-luvulla. Tuohon aikaan “Jokke” kilpaili myös Suomen rata-sarjoissa erittäin menestyksekkäästi. Kaudella 1984 hän debytoi rallicrossin EM-sarjassa Fiat Ritmolla. Ensimmäinen voitto irtosi vuotta myöhemmin Ranskan osakilpailussa Saab 900:n puikoissa. Rallicrossin parissakin menestystä tuli sekä kotimaisilla kilparadoilla että EM-sarjassa, mutta 1990-luvun vaihteessa oli edessä jälleen lajin vaihto, jolloin Kallio siirtyi kilpailemaan ratakuorma-autojen EM-sarjaan kotimaisen Sisun marssittamana. Debyyttikausi kului vielä enimmäkseen auton kehitystyöhön, mutta kaudet 1991 ja 1992 olivatkin jo Kallion ylivoimaista näytöstä. Nämä historialliset Euroopan mestaruudet toivat myös pienelle Suomalaiselle kuorma-autovalmistaja Sisulle valtavan määrän julkisuutta, olihan sarjassa mukana jo kansainvälisesti menestyneet autojätit.

Kansainvälisten menestysvuosien jälkeen Kallio saalisti vielä lukuisia SM-mitaleita jääradan parissa, mutta myöhemmin autourheilu on saanut väistyä. Onhan noita pokaaleja uran aikana jo tarpeeksi kaappiin kertynytkin.

Mistä syntyi kipinä moottoriurheiluun?
Kyllä se oli työpaikka teknillisen koulun jälkeen. Autohelkamalla olin töissä ja siellä harrastettiin aika paljon. Ajettiin paljon erilaisilla vehkeillä ja siinä moottoriurheilu tuli tutuksi. Siellä myös hommattin ensimmäinen kilpa-auto, vanha Skoda 100 MB. Siitä se oikeastaan lähti.

Suurin esikuvasi?
Mäkisen Timo on ollu aina ykkösmies. Oli jo siihen aikaan kova ja tarkka kaveri ajamaan kilpaa.

Mieleenpainuvin yksittäinen kilpailu?
Kun Sisulla rupesin ajamaan ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 1990, niin debyyttikausi meni enimmäkseen autoa kehitellessä. Ensimmäinen voitto tuli kuitenkin kauden puolivälissä sarjaa pitkään hallinneesta Curt Göranssonista. Se on kyllä jäänyt mieleen, sillä se tapahtui vielä Ruotsissa hänen kotiradallaan. Göransson oli siihen aikaan melkeinpä voittamaton kuljettaja meidän sarjassa.

Paras kalusto, jolla olet kilpaillut?
Minua pidettiin aina Fiatin miehenä, joten kyllä se varmasti on Fiatin X1/9. Se oli Suomen ensimmäinen kilpa ”äksä” ja se kasattiin kokonaan varaosista. Se oli pitkään voittamaton auto.

Ikimuistoisin hetki urasi varrelta?
Niitä on niin paljon, että en pysty nimeämään pelkästään yhtä. Totta kai ne ensimmäiset mestaruudet on aina mieleenpainuvimpia.

Kovin kilpakumppanisi?
Curt Göransson oli ylivoimaisesti kovin. Oli kova luu ratakuorma-autoilussa siihen aikaan. Erittäin vaikea voitettava ja ajoi aika sääntöjen rajamailla aina. Kaikkea sattui ja tapahtui, mutta ei niistä sen enempää.

Mieleisin rata, jossa olet kilpaillut?
Kyllä se on ehdottomasti Suomen Ahvenisto. Se on Pohjoismaiden hienoin rata, enkä Euroopassa hirveästi ajanutkaan radalla. Ahvenistolla pystyy hanskalla pärjäämään, vaikka auto ei olisi paras mahdollinen. Siellä taitavat kuljettajat kyllä erottuu toisistaan. Kemoralla tuli siihen aikaan myös paljon kilpailtua, mutta siellä ei heikommalla kalustolla yksinkertaisesti pärjännyt pitkien suorien takia.

Lapikkaiden tarina?
Se lähti autourheiluharrastaja Juhani Suvannon kautta. Hänellä oli sellaiset ja ne piti ehdottomasti saada. Mentiin jututtamaan sitä kyseistä suutaria, joka oli Juhanin lapikkaat valmistanut ja hän suostui vielä yhdet tekemään. Ne oli viimeiset lestit, mihin ne minun kengät tehtiin, joten sain siis viimeiset. Rupesin tämän jälkeen pitämään niitä aina varikolla, ja kuorma-autoa ajoin jonkin aikaa kilpaakin ne jalassa, mutta sitten se kiellettiin paloturvallisuuden takia. Myöhemmin pidin niitä jalassa aina esimerkiksi palkintokorokkeella. Se oli mulle sellainen tavaramerkki.

Lapikkaista tuli Jokke Kallion tavaramerkki 1990-luvulla. Kuva: Jouko Kallion kuva-arkisto

Missä merkeissä aika on kulunut aktiiviuran jälkeen?
Autourheilussa en ole ollut paljoa mukana, paitsi Mäkisen Mikalla olin vähän aikaa mentorina. Nykyään ihan rauhassa eläkepäiviä viettelen esimerkiksi avantouinnin merkeissä. Paljon aikaa kuluu myös mökillä perheen parissa.

Seuraatko moottoriurheilua vielä nykypäivänä?
Kyllä seuraan paljonkin. Aika urheilufriikki olen nykyään, joten seuraan paljon eri lajeja. Moottoriurheilusta enimmäkseen rallin MM-sarja kiinnostaa sekä totta kai myös formuloita tulee paljon seurattua.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla