Meiju Viitainen on vienyt nimiinsä niin jokkiksen kuin rallisprintinkin naisten luokat. Kuva: Viitanen Racing

Kansainvälisen Autoliiton FIA:n ja EU:n Erasmus+ kaksivuotisen The Girls on Track -hankkeen tavoitteena on edistää tyttöjen ja naisten asemaa autourheilussa. Mukana on myös suomalaisia naisia.

Yksi The girls on Track -kasvoista on Meiju Viitanen.

Viitanen on iloa ja energiaa pursuava tehopakkaus napapiirin tuntumasta. Hän on 22-vuotias, graduja vaille valmis taiteen ja yhteiskuntatieteiden tuplamaisteri, jonka sydän on aina sykkinyt autourheilulle. Autourheilun saralla nainen on tullut tunnetuksi vauhtiin hurmioituneena rallikuskina ja televisiojuontajana, joka suhtautuu kaikkeen tekemäänsä aina suurella intohimolla, omistautumisella ja asenteella.

Viitasen kipinä autourheiluun syttyi jo ihan lapsena.

– Isäni on harrastanut autourheilua jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan, joten olen kulkenut vanhempieni kanssa kisoissa jo kuukauden ikäisestä lähtien. Käytännössä olen siis kasvanut soramontuilla bensankatkun keskellä. Kipinä autourheiluun syttyikin jo lapsena varikolla “ralliperheen” kanssa vietetyistä kisaviikonlopuista, kertoo Viitanen.

– Hyppäsin itse peltoauton rattiin 8-vuotiaana eli heti kun pienen tytön jalat polkimille vain ylsivät. Hurmioiduin vauhtiin välittömästi! Kilpailemaan aloinkin heti, kun se vain iän puolesta oli mahdollista, eli täyttäessäni 15 vuotta vuonna 2010. Ajoin useamman vuoden ainoastaan jokamiesluokkaa, joten kalusto vaihteli lähes joka kisassa. Eniten olen ajanut isäni rakentamilla kardaaniautoilla.

Viitanen sai ensikosketuksen rallisprintiin talvella vuonna 2015, kun hän kävi kokeilemassa pari kisaa rallicrossiin rakennetulla Escortilla. Heti seuraavana vuonna (2016) rallisprint astui toden teolla kuvioihin, kun uusi auto, rallicrossivireinen Citroën C4 valmistui pitkän rakennusprosessin jälkeen. Kausi 2016 meni uuteen autoon ja sprinttiin tutustuessa. Uusi laji viehätti Viitasta niin paljon, että kaudella 2017 pääpaino siirtyi kokonaan rallisprinttiin ja sama linja jatkuu myös kaudella 2018.

– Olen menestynyt hyvin sekä jokkiksessa että rallisprintissä. Jokkiksen puolelta parhaimpana saavutuksena mainittakoon Suomen suurimman jokkiskisan, Asfalttikunkun naisten luokan voitto vuonna 2016. Rallisprintissä paras saavutukseni tähän mennessä on SM-rallisprintin naisten Suomi Cup mestaruus vuonna 2017. Eli tällä hetkellä olen naisten hallitseva Suomen mestari rallisprintissä.

– Tällä kaudella ajan Future Cup -asfalttisprintsarjan ja lähden tietysti puolustamaan mestaruutta rallisprintin SM-sarjaan. Tavoitteenani on olla joka kisassa naisten nopein ja päihittää ennen kaikkea samalla kalustolla ajava isäni (meillä on aina kova keskinäinen kilpailu siitä kumpi on nopeampi!). Tavoitteena on tietysti myös kehittää omaa ajoa.

Kilpailemisen lisäksi Viitanen on onnistunut yhdistämään työn ja harrastuksen.

– Työskentelen nimittäin moottoriurheilukuvauksiin erikoistuneessa tuotantoyhtiössä (Videoracing), joka tuottaa C More Maxilla esitettävää Future Cup Rallisprint -televisiosarjaa. Olen toiminut sarjan juontajana kolmella tuotantokaudella. Työni jatkuu myös tulevana kesänä, eli minut voi nähdä televisiossa sekä kilpa-auton ratissa että juontohommissa.

Viitasta voi seurata Viitanen Racing Facebook -sivuilla.

The Girls On Track -ohjelmassa on mukana kaikkiaan kahdeksan maata: Suomi, Belgia, Saksa, Alankomaat, Puola, Portugali, Slovakia ja Ruotsi. Jokaisen maan kolme parasta ajajaa pääsee mukaan Euroopan finaaliin Le Mansiin.

Lue lisää ohjelmasta FIA:n uusimmasta Women in Motorsport –julkaisusta: https://www.fia.com/news/auto-women-motorsport-14

Teksti: Moottoriurheilu.tv / The Girls on Track Finland

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla