Jesse Kallio. Kuva: Jesse Kallion Tiedotus

Rallicrossin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu viime lauantaina Honkajoella kulki Hyvinkään Urheiluautoilijoita edustavalta Jesse Kalliolta erinomaisesti aina semifinaalivaiheeseen asti. Tuore EM-osakilpailuvoittaja oli koko kilpailupäivän ajan Autokrossi-luokan yksi nopeimmista kuljettajista, mutta lopulta finaali jäi ajamatta tekniikkamurheiden seurauksena.

Aivan kuten Kaanaassa toukokuussa, niin myös Honkajoella Autokrossi-luokka oli kerännyt suuren suosion, kun menestystä kauden toisesta SM-osakilpailusta lähti tavoittelemaan peräti 31 kuljettajaa. Viikkoa aiemmin Norjassa uransa ensimmäistä EM-osakilpailuvoittoa juhlinut Jesse Kallio sai Honkajoen viikonloppuun erinomaisen startin olemalla perjantaina vapaissa harjoituksissa nopein kuljettaja. Seitsemästä nopeimmasta ajasta peräti neljä kirjattiin Kalliolle.

– Auto pelitti hienosti ja fiilis oli hyvä. Kyllä siinä tietysti piti katsoa, että kaikki on varmasti kunnossa. Kyllä siihen kuitenkin luotti, että kaikki toimii, Kallio taustoitti lähtökohtia kilpailuun, kun Kaanaan viikonloppu oli päättynyt moottoriongelmiin jo vapaiden harjoitusten jälkeen ja testit huoltotöiden jälkeen kilpailutauolla olivat jääneet vähiin.

Lauantaina ohjelmassa oli kolme alkuerävaihetta, joista ensimmäisessä Kallio oli toiseksi nopein häviten luokkaa Kaanaassa dominoineelle Juha Rytköselle vain puoli sekuntia. Rytkönen ja Kallio olivat täysin omilla sekuntiluvuillaan, sillä kolmanneksi nopeimman ajan ajanut Paavo-Petteri Männistö hävisi Kalliolle yli sekunnin.

– Lupasi heti hyvää kilpailupäivään, kun pystyi ottamaan noinkin korkean sijoituksen ja olemaan niin lähellä Rytkösen aikaa, Kallio kommentoi.

Toisissa alkuerissä sijoitus oli kolmas ja kolmannet alkuerät toivat neljänneksi nopeimman ajan. Kokonaistuloksissa Kallion sijoitus oli kolmas ja se tiesi komeaa 14 SM-pisteen saalista.

– Alkuerissä kaikki onnistui, tyytyväinen Kallio iloitsi.

“Olisi varmasti pystynyt taistelemaan palkintosijoituksesta”

Kun Kallion ajosuorituksia Autokrossi-luokissa seuraa, niin yksi asia toistuu käytännössä jokaisessa startissa. Vaikka Kallio starttaisi eturivistä, niin lähes poikkeuksetta useampikin auto ehtii Kalliosta ohi ennen ensimmäistä mutkaa. Kyse ei ole siitä, että Kallio saisi aina heikon startin, vaan Kallio antaa aina starteissa tasoitusta muille, koska etuvetoinen Opel Corsa ei liikahda “viivalta” niin ärhäkkäästi liikkeelle kuin kilpailijoiden takavetoiset autot.

– Kyllä se melkein aina on niin, että olen viides auto startin jälkeen, kun mennään ensimmäiseen mutkaan. Mutta sitten taas etuvetoisella autolla pystyy heti ensimmäisissä mutkissa hakemaan niin paljon erilaista linjaa ja saamaan hyvän ulostulon mutkista ja sitä kautta pystyn napsimaan niitä menetettyjä sijoja heti takaisin, Kallio kuvailee.

Autokrossi-luokassa ajettiin kolme semifinaalilähtöä ja Kallio asettui niistä kolmanteen ja paalupaikalle. Startti kulki juuri edellämainitulla tavalla, tosin tällä kertaa ensimmäisessä mutkassa ollut useamman auton kontaktitilanne helpotti Kallion nousua kärkipaikalle varsin nopeasti. Lähtö kuitenkin keskeytettiin punaisella lipulla paria kierrosta myöhemmin ja edessä oli uusintastartti.

Uusintastartissa Kallio putosi ensimmäisten mutkien jälkeen kolmanneksi ja tämä tarkoitti taktiikassa sitä, että Kallio päätti suorittaa lisälenkin heti ensimmäisellä kierroksella. Kun ruutulippu sitten lopulta heilahti, niin Kallio pääsi juhlimaan ykkössijaa ja vieläpä semifinaalien nopeimmalla kokonaisajalla. Tämä siitäkin huolimatta, että Kallio joutui ajamaan viimeiset pari kierrosta moottoriaan säästellen, sillä kuuluisalla “puolikaasulla”.

– En muista monesko kierros se oli, mutta moottorista losautti yhtäkkiä vedet tuulilasille. Ei se varoittanut mitään ja oli muutenkin epävarma tilanne, että mitä oikein tapahtui. Yksi letkulähtö oli lähtenyt irti kannesta, niin moottorista tuli kaikki nesteet ulos. Ja kun ei ollut jäähdytystä ollenkaan, niin moottori tietysti alkoi lämpenemään. Ajoin aika hissukseen ne loput kierrokset, Kallio kertasi.

Semifinaalilähdön jälkeen Kallio ajoi auton varikolle, missä tiimi tutki tilannetta ja valitettavasti vika moottorissa oli sellainen, että finaalilähtöön ei enää voinut startata. Kallion asettama tavoite eli finaalipaikka, se toteutui, mutta selvää oli, että pettymys oli kuitenkin se päällimmäinen tunne.

– Hyvää ja huonoa. Olisi varmasti pystynyt taistelemaan palkintosijoituksesta finaalissa, vauhti kuitenkin oli niin hyvää koko viikonlopun ajan. Se oli positiivista ja samoin se, että pääsi ajamaan lähtöjä, niin pysyy ajotuntuma yllä EM-sarjan tauolla, lopputuloksissa seitsemänneksi sijoittunut ja SM-pisteissä kahdeksanneksi noussut Kallio kommentoi.

Rallicrossin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan 7. heinäkuuta Botniaringin radalla Jurvassa. Sitä ennen Kallio kuitenkin kilpailee jokamiehenluokan yleisen luokan SM-kilpailussa Alahärmässä. Lisäksi taukoon mahtuu tottakai myös nyt siipeensä saaneen Opelin moottorin huoltotöitä, sekä mahdollisesti myös testiajoa.

– Saa tallissa muutaman illan viettää auton parissa ennen Jurvaa. Nyt moottori on jo osissa ja näyttäisi siltä, että säästyttiin isommalta duunilta, eli ei ilmeisesti niin isoa vauriota ole kuitenkaan tullut. Jos vain saadaan moottori ajoissa nippuun, niin voi olla, että käydään jokunen kierros vetäisemässä Hyvinkään radalla testiä, että kaikki toimii, Kallio päätti.

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla