Jesse Kallio. Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss

Rallicrossin EM-sarjan Super1600-luokan kauden toinen osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Montalegren radalla Portugalissa. SET Promotion -tiimin Jesse Kalliolla oli tapahtumarikas viikonloppu, joka monien vaiheiden jälkeen toi kellokoskelaiselle kauden ensimmäisen semifinaalipaikan.

Siinä missä kauden avausosakilpailun näyttämö Barcelonassa, Espanjassa oli Jesse Kalliolle ennestään tuttu rata, niin Montalegre olikin sitten ennestään tuttu vain videoklippien kautta. Kallio on jo useaan kertaan aiemminkin osoittanut urallaan sen, että oppii uuden radan niksit nopeasti ja niin kävi myös tällä kertaa.

– Tykkäsin radasta heti tosi paljon. Nopea rata, missä pitää olla mukana vähän aggressiivisuutta ajossa, pitää ajaa kanttareiden yli reilusti, Kallio kuvaili lauantaina ajettujen vapaiden harjoitusten ja ensimmäisten alkuerien jälkeen.

Ensimmäisissä alkuerissä Kallio voitti oman lähtönsä, mutta joutui olosuhteiden ja huonon arpaonnin uhriksi. Viidestä ajetusta lähdöstä nopeimmat ajat kun tehtiin kahdessa viimeisessä ja siitä osoituksena kokonaistulosten kahdeksan kärkisijaa neljännen ja viidennen lähdön kuljettajille, kun taas Kallio joutui ensimmäiseen lähtöön ja oli 10. nopein.

– Pääsin lähdöstä kärkeen ja voitin. Mutta siinä oli epäonnea rataolosuhteiden kanssa, koska kun ajoin ensimmäisessä alkuerässä, niin rata oli silloin tosi liukas ja piti ikään kuin toimia siinä kohtaa radan puhdistajana. Viimeisissä alkuerissä ajaneet olivat selkeästi nopeampia, Kallio kuvailee.

Kallio tiedosti tilanteen ja tärkeintä tässä kohtaa oli kuitenkin se, että auto toimi erinomaisesti ja Kallion ajon suhteen kaikki oli kunnossa. Vauhti heti alusta lähtien oli hyvää ja toisista alkueristä olikin lupa odottaa jo kovaa tulosta. Ja niin myös kävi, kun Kallio täräytti kolmanneksi nopeimman ajan.

– Toisessa lähdössä kyyti oli tosi hyvää. Sijoitus oli kolmas, vaikka menetin hitaamman kilpakumppanin takana ajaessa hieman aikaa. Mutta se nyt toki on jossittelua.

Kolmannet ja neljännet alkuerät ajettiin sunnuntaina. Kallio kellotti molemmista seitsemänneksi nopeimmat ajat, vaikka joutui molemmissa lähdöissä kilpakumppanin kolhimaksi lähdön jälkeen. Molemmista tilanteista kilpakumppanit saivat myös viiden sekunnin aikasakot, mutta se tietenkään ei Kalliota lähtöjen aikaan hyödyttänyt. Kaiken lisäksi neljänsissä alkuerissä juuri ennen Kallion lähtöä räntäsade yltyi ja olosuhteet heikkenivät oleellisesti.

Viimeisen alkuerälähdön jälkeen tuomaristo langetti vielä Kalliolle viiden sekunnin aikasakon, mikä pudotti sijoitusta alkuerien kokonaistuloksissa viidenneltä sijalta seitsemänneksi. Tiimi ja Kallio vierailivat välittömästi päätöksen jälkeen tuomaritornissa tekemässä valituksen annetusta rangaistuksesta, mutta päätöstä ei kuitenkaan muutettu.

– Käytiin näyttämässä minun autosta kuvattua in-car-videota ja he ymmärsivät, että kyseessä oli väärä päätös, mutta muutosta ei tuloksiin kuitenkaan tehty. Oli siinä pieni kiukku päällä koko siitä hommasta, Kallio harmitteli.

Semifinaalilähdössä Kallio syöksyi heti lähdön jälkeen lisälenkille ja taisteli usean kierroksen ajan viimeisestä finaalipaikasta norjalaista Espen Isaksaetrea vastaan. Kaksikon välinen aikaero laskettiin sekunnin kymmenyksissä ja vaikka Kallio kuinka taisteli ja yritti, niin ohi ei vain päässyt. Viimeisen kierroksen viimeistä ohitusyritystä ei lopulta enää nähty, koska Kallio joutui “parkkeeraamaan” auton radan varteen ennen ruutulippua.

– Hiekka pakkautui syylarin alareunaan paksuksi mössöksi ja siinä oli sellainen kahden sentin kerros mutaa. Moottori alkoi sitten lämpenemään sen verran, että oli parempi keskeyttää ettei vaan hajota moottoria. Moottorin lämmöt oli siinä kohtaa aika korkealla. Auto toimi muuten hienosti koko viikonlopun ajan, sen suhteen ei ollut mitään ongelmia, Kallio kehuu SET Promotionin Renault Twingoa.

Jo Barcelonassa Kallio olisi selviytynyt alkuerien perusteella semifinaaleihin, mutta silloin viimeisen lähdön tekniikkamurheet toivat keskeytyksen. Nyt tuloksena oli paikka semifinaaleissa, vaikka epäonnea viikonloppuun mahtui varsin paljon. Seuraava askel onkin sitten finaalipaikka, johon Kalliolla on nähdyn perusteella täysin realistiset mahdollisuudet jo seuraavassa osakilpailussa.

– Suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin. Nyt oli niin paljon epäonnea kaikin puolin, mutta siitä huolimatta oltiin lähellä finaalipaikkaa, Kallio korostaa.

Rallicrossin EM-sarjassa Super1600-luokka kilpailee seuraavan kerran Hellin legendaarisella radalla Norjassa 9.-10. kesäkuuta, mutta sitä ennen Kallio osallistuu rallicrossin SM-sarjan avausosakilpailuun Kaanaassa 26. toukokuuta. Kallio nähdään mukana Autokrossi-luokassa Opel Corsalla ja tarkoituksena on ajaa kesän aikana koko SM-sarja ja viisi osakilpailua.

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla