Perinteiseen itäsuomalaiseen sorasirkukseen Abloy SM-Itäralliin on tulossa koko Suomen rallikärki sekä myös runsaasti maakunnan omia rattitaitureita. Kisaan ilmoittautui kaikkiaan 159 paria, joten osanotto on viime vuotista suurempi. Isossa A-ryhmässä tiukka kisa tullaan varmasti käymään Jouni Ampujan ja Sebastian Lindholmin kesken.

Nuoret kuljettajat tulevat myös ryminällä ja haastavat SM-kärjessä olevat Ampujan ja Lindholmin.  Maailmalle pyrkivä Jari-Matti Latvala janoaa varmasti ensimmäistä voittoaan
kotimaan kamaralla sekä jo tehtaan ovia kolkutellut Juuso Pykälistö haluaa varmasti olla
ykkönen. Viime vuonna Sebastian Lindholm kävi tiukkaa kilpailua Janne Tuohinon kanssa vetäen niukasti pitemmän korren. Tällä kertaa Tuohinon auto on menossa Turkin MM-ralliin, joten Fordin talliin ehdolla oleva hurjapää ei ole nyt mukana SM-kilpailussa. Pykälistön ja Latvalan mahdollisuuksia saattaa kuitenkin haitata jo hiukan vanhetunut WRC-kalusto.  Toyota Corolla WRC on jo viitisen vuotta vanhaa mallia. Vaikka sitä
on kehitetty yksityisteameissa budjettien rajoissa,  ovat Lindholm ja Ampuja etulyöntiasemassa lähes tehtaan tasoisilla laitteilla.

Miettinen kisassa Subarulla

Viime vuonna ison N-ryhmän voittanut Tuupovaaran rataisäntä Jarkko Miettinen haluaa varmaan uusia sijoituksensa. Jarkon automerkki on kuitenkin vaihtunut Mitsubishista
Subaruun, joten vauhti on varmaan vielä kysymysmerkki. Pieksämäen Jari Ketomaa on tuonut aiemmissa ralleissa Subarua todella mahtavasti, joten kyllä sinisessä japanilaisessakin on tarpeeksi potkua. Jarkolla on lisäksi hyvät neuvot käytössä, sillä hän on liittynyt ainakin toistaiseksi Tommi Mäkiseen uuteen rallitalliin, joka tuo maahan ja rakentaa N-ryhmän ralli-Subaruja.

Kiteeläisen Kinnusen rallisuvun nopein rattimies Jarno Kinnunen lähtee petraamaan viime vuoden neljättä sijaansa ja samalla haluaa nostaa osakkeitaan pienessä N-ryhmässä. Jarnokin on vaihtanut kalustoaan kesäkaudelle, mutta merkki on sama kuin aiemmin eli Honda Integra. Jarnolle tiukan vastuksen antavat varmasti sarjakärjessä olevat Marko Nieminen ja Joonas Lindroos.

Kiihtelysvaaran ralliteiden läheisyydestä kotoisin oleva Sami Vatanen pyrkii kovasti
Euroopan ralliteille eikä ole ollut tänä vuonna SM-sarjassa mukana.  Sami näytti viime vuonna sykähdyttävää vauhtia, joka ei ihan riittänyt maaliin saakka.  Tulevassa koitoksessa Sami antaa tasoitusta vanhemalla kalustolla, mutta varmasti näyttävät ajolinjat menevät katsojiin.

Konkarit ja juniorit myös mukana  

Abloy SM-Itärallin tiet vetävät mukaansa todella runsaan joukon seudun omia rallikuljettajia. Suurin edustus on Joensuun UA:n ja Keski-Karjalan UA:n kuljettajilla. Takavuosien kova ralliässä Seppo Mustonen viettää 50-vuotispäiviään ralli merkeissä kartturinaan urheilukauppias Jarkko Miinin. SM-sarjan vauhtiin ottavat tuntumaa myös  hyvin talvella menestyneet Marko Tiainen ja Tauno Pakarinen A-ryhmän Escort Cosworthilla. Myös Matti Heiskanen sekä Mika Vatanen puolustavat maakunnan värejä samassa luokassa.

SM-Itäralliin pääsevät myös A-juniorit, joilla katsotaan olevan valmius ja maltti ennakkotutustuttaviin kilpailuihin. Näissä kisoissa vauhdit nousevat, joten aloittelevia B-junioreita ei lasketa mukaan.  Junioreissa ajetaan myös kovaa, joten katsottavaa riittää loppuun saakka.

Kilpailun suojelijana toimii Joensuun kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen.  Rallin reitti on pituudeltaan 184 kilometriä, joista erikoiskokeita on 87 kilometriä. Ajettavaa autokunnille siis todella riittää. Reittiin tutustutaan ennakkoon perjantaina 11. kesäkuuta ja kilpailu starttaa lauantaina 12. päivä  klo 10.00 Joensuu Areenasta. Yleisöerikoiskoe ajetaan tällä kertaa Ylämyllyn radalla klo 13.00 alkaen. Areena on myös tauko-, huolto- ja maalipaikka, joten katsottavaa on myös kilpailukeskuksessa.

Teksti: Arto Piiroinen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla