Historic Ralli Trophy sarjan seuraava osakilpailu Pohjanmaa-ralli tyyräillään 12.6. Kurikassa ja sen läheisyydessä. Etelä-Pohjanmaan Urheiluautoilijoiden järjestämään sorakauden avauskilpailuun on kova kiinnostus.
Historic rallikilpailujen ideoitsija ja isä Rafu Pettersson iloitsee, että Historicin suosio on yllättänyt 13 vuoden aikana kaikki ennakko-odotukset.
- Vaikea sanoa, tuleeko Kurikassa osallistujaennätys? Talvella on monasti enemmän kilpailijoita kuin kesällä. Suvella on niin paljon muita menoja. Ollaan ongella jne. Toivon kuitenkin, että näemme Kurikassa paljon autoja. Uusia ja upeita pelejä on rakennettu koko ajan lisää, iloitsee Pettersson. Kilpailun johtaja Risto Salonpää puolestaan uskoo myös, että kilpailuun osallistuu ennätysmäärä vanhoja rajuja rasseja. Sääntöjä postitetaan pitkin maatamme päivittäin. Ilmoittautuminen päättyy 23. toukokuuta. Ralli on myös aluemestaruuskilpailu, jolloin rallireitillä nähdään uudempaakin rallikalustoa.
Kilpailukeskuksena on Kurikan ammattikoulu ja ralli käynnistyy kaupungintalolta kello 11. Senjälkeen kurvaillaan kuusi erikoiskoetta. Huoltoparkit ovat kilpailukeskuksessa ja Koskenkorvalla. Maalissa ensimmäiset kilpailijat ovat kello 17.
- Ennakkoarviot Historicien lukumäärästä liikkuvat 120-140 autokunnan paikkeilla. Edelliseen talvella ajettuun kilpailuun starttasi 128 autokuntaa. Upeaa, jos entinen ennätys rikkoontuu, iloitsee Salonpää.

Huippusuosittuja
Ensimmäinen Historiceilla ajettu ralli oli Jyväskylän 1000 Lakes Veteran Rally vuonna 1990. Suosituin merkki on Ford ja sen malli Cortina. Vanhat Cooperit, Angliat, Cortinat, Volvot ja muut merkit kiinnostavat nyt entistäkin useimpia. Ja mitä olisikaan suomalainen ralliautoilu ilman sätkättäviä Trabanteja ja kaksitahti-Saabeja. Näitä upeita soundeja haluavat kuulla nyt nuoret ja vähän vanhemmat. Kilpailijat ajavat tosimielellä, mutta vanhaa kalustoa kunnioittaen.
- Kiinnostukseni vanhuksia kohtaan heräsi ollessani rallikilpailussa ulkomailla. Siellä oli mukana -65-mallisia historicautoja. Kun oma harrastukseni syttyi juuri vuonna 1965, niin nostalgia heräsi ja nuoruus tuli mieleen. Halusin saada tämän fiiliksen myös Suomeen, sanoo Pettersson.
Hänen mukaansa historicperinnettä on vaalittava myös niin, että autot tulee olla säännöiltään liki samanlaisia kuin silloin ennen.
- Kun mukaan tulee nuorempia kavereita, niin he myöskin haluavat palata nuoruuteen, jolloin tuoreempia ikäkausia on otettava mukaan.

Onko jo liian kovaa
Jotkut Historic-kilpailujen katsojista on surkutelleet ja säälineet kalustoa. Pisarapeilit ja kromipuskurit väpättävät ja vanha kalusto saa nyt kunnon kyytiä. Kilpailu on totista taistelua sekunneista. Mutta onko kilpailu mennyt liian kovaksi?
- Kyllä ja ei. Jokainen harrastaja miettiköön itse. Harrastuksen tulisi olla stressin poistaja, ei aiheuttaja. Kilpaileminen on sallittu, kunhan sitä ei oteta liian vakavasti, eikä yritetä maailmanmestariksi. Historic ei saisi olla myöskään rallin "sisääntuloluokka". Edelleen on mukana kavereita, jotka vain haluavat harrastaa. Sitten on niitä, jotka haluavat vain voittaa, mutta molempia ryhmiä sallitaan.
Ralf Pettersson sanoo katsastaneensa hetki sitten Wartburg 311 auton.
- Siinä on urheiluhenkeä. Kuljettaja on ajanut -70-luvulla runsaasti rallia. Nyt mieli palajaa takaisin rakkaaseen lajiin, hän sanoo.

Väkeä liikkeellä
Pohjanmaa rallia ajettiin takavuosina Seinäjoen ja Vaasan seuduilla, nyt Kurikassa. Historicit näyttäytyvät Pohjanmaalla nyt toista kertaa. Aiemmin Historic Trophy sarjan osakilpailu ajettiin Alajärvellä parisen vuotta sitten.
Tulevasta kilpailusta ovat kiinnostuneet myös sellaiset henkilöt, jotka eivät muuten ralleja seuraa.
Rallia tekee satapäinen väki. Jo yksistään yhdellä erikoiskokeella tarvitaan normaalisti noin 50 henkilöä. Lisäksi henkilöstöä on kilpailukeskuksessa, katsastuksessa, huoltoparkissa jne. Etelä-Pohjanmaan Urheiluautoilijoiden päävastuussa ajettava kilpailu on myös seurojen välistä hyvää yhteistyötä.
- Me saamme tarvittaessa vastavuoroisuusapua mm. Lapuan, Pohjankyrön, Laihian, Kauhavan, Ähtärin, Alavuden ja Kuortaneen Urheiluautoilijoilta.

Teksti: TEEKOOTEE -viestintä/Timo Koskinen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla