Ralli SM-sarjan kolmas ja samalla jyväskyläläisen Mikko Eskelisen ja hänen petäjävetisen kartanlukija Arto Kapasen kotiteillä ajettu kilpailu sujui nuottien mukaisesti aina kilpailun kolmannelle erikoiskokeen maalipäässä sijainneelle Palsankylän legendaariselle hyppyrille saakka. Kuitenkin hieman liian vauhdikas lähestyminen johti yllätykselliseen lentoon, jonka päätteeksi kilpailun ainoalla WRC-autolla ajanut kaksikko leiskautti yhden päivän pisimmistä hypyistä ja rysähti pahasti keula edellä maapalloon. Osumassa kartanlukija Arto Kapaselta lähti keuhkoista ilmat ja auton moottorista karkasivat hevosvoimat. 

Loppupäivän kaksikko ajeli rikkoontuneilla jousilla ja tehottomalla moottorilla. Yleiskilpailun 12. sija ja WRC-luokan voitto oli silti tavoitteiden mukainen tulos, koska parempaa ei ollut enää Palsankylän hyppyrin jälkeen tarjolla.

- En kilpailua edeltäneessä nuotituksessa huomioinut isoa nyppyä edeltävässä jarrutuksessa ollutta pientä hyppyä. Kun menin jarrulle niin auto kevensi ja näin hyppyrin keulaan saavuttiin aivan liian lujaa. Siten ilmalentoon lähdettiin täysin väärässä asennossa eikä tuulilasista näkynyt mitään muuta kuin tie. Alastulossa Artolta lähti ilmat ja matka maaliin jatkui hänen vointiaan kysellessä. Kapanen urhoollisesti luki nuottia sen minkä pystyi ja maalissa saavuttiin kirosanojen siivittäminä. Sen jälkeen siirtymätaival huoltoon ihmeteltiin auton tietokoneen antamia varoituksia, Eskelinen kertoo.

- Loppupäivä meni ajeluksi ja öljyn lisäämiseksi moottoriin, joka ei Palsankylän rysähdyksestä tykännyt. Koska myös auton jousitus otti siipeensä niin nautiskelu äärimmäisen hienoista ralliteistä muuttui selviytymiskamppailuksi ja maaliin pääsemiseksi, joka sekin oli uhattuna vielä viimeisen erikoiskokeen jälkeen; Viimeisellä siirtymätaipaleella saimme jälleen yhden hälyytyksen lisää kun auton latausjärjestelmä ilmoitti sähköjännitteen pienentymisestä. Kovin pidempää siirtymää maaliin ei oltaisi päästy ja siten tyytyväinen pitää olla, että tavoitteet saatiin lopulta täytettyä, WRC-luokan korkeimpaa palkintoa halannut ja kahden kilpailun keskeytysputken katkaissut Eskelinen jatkaa.

Rallin yleiskilpailun voittoon ajoi sarjan edellisen osakilpailun voittanut Jari Huttunen, joka kahdeksan vuotta vanhalla Skoda Fabia R5 autolla oli 6,2 sekuntia nopeampi tehdasuudella Skoda Fabia Rally2 autolla ajanutta Teemu Asunmaata.

SM Jyväskylän Talviralli 2023: Yleiskilpailu Top-3:
1. Jari Huttunen & Antti Haapala, Skoda Fabia R5, 46:23,6
2. Teemu Asunmaa & Ville Mannisenmäki, Skoda Fabia Rally2, +6,2s
3. Lauri Joona & Tuukka Shemeikka, Skoda Fabia R5 EVO, +15,0s
---
12. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Ford Fiesta RS WRC, +3:11,0s (1. WRC-luokassa)

Kilpailun videot:
- Testit: https://youtu.be/YdvXgVN2pcI
- EK1: Killeri: https://youtu.be/Fj5G3wbrQ9U
- EK2: Kelloperä: https://youtu.be/2sBuJtbZ6c4
- EK3: Palsankylä: https://youtu.be/jXt9OtvOvqU
- EK4: Ilomäki: https://youtu.be/9Aey8W0RtME
- EK5: Kuohu: https://youtu.be/bSKrzndKBd8
- EK6: Moksi: https://youtu.be/PXGBoUEBeWk
- EK7: Parkkola: https://youtu.be/VvarWqvtK8E

Kuva ja teksti Jani Kekoni.

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.