Niko ja Marko Allinen. Kuva Marko Kyöstilä.

VI Kuhmoisten Sora -ralli talven viimeinen HRT-osakilpailu

Historic Rally Trophy -sarjan 2023 kolmas osakilpailu ja samalla talvikauden viimeinen ajetaan lauantaina 25.2. Kuhmoisten ympäristössä Tullan UA:n isännöimänä. Kilpailukeskuksena toimii tuttuun tapaan Kuhmola, osoitteessa Toritie 57, Kuhmoinen.

Kilpailijoita tuli myös todella mukavasti, kun kaiken kaikkiaan kisaan ilmoittautui 163 autokuntaa, joista 111 kilpailee HRT-sarjaan kuuluvissa luokissa. Kaksi perumista on toistaiseksi saatu, joten lukemat tässä vaiheessa ovat siis 161 ja 109. AKK:n alaisissa ralleissa Kuhmoisten luvut ovat tämän vuoden suurimmat tähän mennessä.

Jälleen kerran tasanopeusluokassa on eniten osanottajia, peräti 15 autokuntaa. Hallitseva luokan mestaripari Reijo Rintala–Antero Mannila Talbotilla eivät olleet avauskisassa mukana, mutta nappasivat voiton Hämeenlinnassa. Jatkuuko voittoputki Kuhmoisissa? Pistejohdossa tasanopeusluokassa on Mika Alakoskela–Risto Salonpää, kaksi pistettä perässä ovat Eugen ja Ritva Damstedt. Kolmantena ovat Ari-Pekka Jääskeläinen-Risto Valkonen, eroa kärkeen on kuusi pistettä.

Youngtimerit ja nuottisarja

Uutena kokeiluluonteisena HRT-kisoihin tänä vuonna tullut Youngtimer-luokka on autoille, jotka on luokiteltu vuosina 1991–1996. YT-luokan kilpailijat eivät aja sarjapisteistä, mutta kilpailevat muuten aivan normaalisti. Kuhmoisiin YT-luokkaan ovat ilmoittautuneet jo Hämeenlinna Historic Rallyssa mukana ollut Jarno Kangas Mitsu Lancer E3:lla kartturinaan Keijo ”Kexa” Eerola sekä Jari-Matti Latvala, jonka ajokkina tällä kertaa on Toyota Celica Turbo 4WD (ST185). Myös kartturi on ”vaihtunut”, kun Juho Hänninen on lomareissulla ja viereen istahtaa Sami Pajarin viereltä tuttu maailmanmestari Enni Mälkönen.

Nuottisarjalaisista ensimmäisenä numerolla 1 lähtee Jari Latvala kartturinsa Jarmo Mursulan kanssa noin tunti ensimmäisen tasanopeusauton jälkeen. Lammin UA:n Heikki Westerlund–Hanna Kukkonen Opel Mantalla pääsevät Latvalan perään numerolla 2. Tämä pari voitti nuottisarjan Hämeenlinnassa, joten samaan taitavat pyrkiä Kuhmoisissakin. Westerlundilla ja numerolla 4 starttaavalla Timo Markkasella on pisteitä kummallakin 23 kahden osakisan jälkeen. Heinolan Teemu Koivisto on pisteissä kolmantena, vain kaksi pistettä kärkikaksikkoa perässä.

Pistetaisteluissa vasta alkusoitot alkaneet

Luokkien 1–18 yleiskilpailussa kärjessä 19 pisteellään on Mäntsälän Sami Vuorinen Escortillaan. Jyrki Putila on kakkosena kuuden pisteen päässä. Vain pisteen päässä toisistaan seuraavina ovat Keijo Hållfast (12 pistettä), Janne Kanerva (11) sekä Timo Kuukka (9).

Tiukin pistevääntö käytäneen kategoriassa historic 1975. Kärkikolmikossa, pistein 23, ja jokaisella luokkavoitto ja kakkossija, ajavat Niko Allinen (lk 9), Esa Laine (10) ja Sami Vuorinen (11) saavat haastajikseen vasta Hämeenlinnan kisasta luokkavoitollaan pistepussinsa avanneet Ilkka Haljala, Kari Loppi sekä Timo Kuukka. Kategorian Historic 1990 kärkikaksikko; Risto Tiinus ja Juha Mäkitalo, ovat tasapisteillä 25 vain kahden pisteen etumatkalla Antti Siikalaan. Esa Lindroos on pisteissä neljäs.

Classic F -sarja näyttää kulkevan Anssi Laurellin tahtiin. Kaksi luokkavoittoa ja maksimipisteillä kärjessä. Rally Trophy -sarjassa maksimipistein 25 kärkipaikan ottanut Jari Viher-Vehmas on kaksi pistettä edellä Markus Mäkitaloa. Historic Seniorit -sarjassa, jossa kuljettajan pitää olla täyttänyt 65 vuotta, Esa Laine on 20 pisteellä ”piikkipaikalla”. Esa Lindroos on toisena, muut aloittivat pistepussin kasvattamisen vasta Hämeenlinnasta.

VI Kuhmoisten Sora -rallissa on täydelliset olosuhteet; on ollut pakkasta ja luntakin tullut tänään torstaina lisää reippaasti. Erikoiskokeita on neljä, yhteispituudeltaan noin 70 km. Maaliin edellä mainittuja kilpailijoita Kuhmolan pihalle odotellaan noin klo 16 alkaen, tasanopeusluokkaa jo noin klo 15. Kilpailijat palkitaan heti maalikaaren alla ehdollisten tulosten mukaan.

teksti: Kikka Kuosmanen, kuva: Marko Kyöstilä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.