Antaa vain porukan ”parkua”, että kilpailijoita on tällä kaudella vähemmän. Se on tosiasia, mitä ei käy kiistäminen. Olivatpa syyt tähän mitä tahansa, odotettavissa on silti nytkin mielenkiintoinen kilpailu, erityisesti luokkien 1–18 (siis ilman nuotteja ajavien) ykköskuljettajien yleiskilpailusta.

Hankasalmella ennakkosuosikki Anjalan Janne Kanerva keskeytti teknisiin ongelmiin, ja Sami Vuorinen nappasi voiton. Kanerva lienee korjannut Volvonsa perän ja lienee iskukunnossa. Peliin tuli nimittäin lisää jännitystä, kun lähtöluetteloon ilmaantui vuoden tauon jälkeen tervakoskelaispari Janne Lindberg–Harri Ruokonen VW Golfilla luokkaan 13. Lindbergin muistanevat kaikki. Mies oli usein kisan nopein hisse-kuljettaja, mutta luokkansa ainoana kuljettajana sai kaksi pistettä vähemmän luokkavoitosta kuin kuljettaja, jolla vastustajia oli edes yksi luokassaan. Vauhtia ja yritystä löytyy!

Kaksikko Kanerva ja Lindberg lähtevät Hämeenlinnan kisaan ”samalta viivalta”. Kummallakaan ei ole pisteitä vielä ”plakkarissa”. Tämä taistelu on nähtävä! Toivottavasti kisa ratkaistaan puhtaasti ajamalla eivätkä esimerkiksi keliolosuhteet vaikuttaisi lopputulokseen. Lindberg starttaa numerolla 34 ja Kanerva numerolla 37.  Vuonna 2021 mestari oli Matti Jaatinen, Lindberg toinen ja Kanerva kolmas. Jaatinen on tämän kategorian hallitseva mestari, mutta miestä ei olla toistaiseksi nähty kisoissa.

Entä muut sarjat?

Tasanopeusluokassa hallitseva mestaripari Reijo Rintala–Antero Mannila palaa tositoimiin, Hankasalmen kisan jäätyä heiltä väliin. Kauden lopputulokseen lasketaan kahdeksasta osakisasta kuusi. Tasanopeusluokan osalta Lahden kaksipäiväisessä tapahtumassa ajetaan kaksi erillistä osakilpailua, joista kummastakin saa normaalit HRT-pisteet. Muiden luokkien osalta pisteitä jaetaan puolitoistakertainen määrä ja lopputulokseen lasketaan seitsemästä osakisasta viisi.

 Mika Alakoskela kartturinsa Risto Salonpään kanssa hallitsivat tasanopeusluokkaa Hankasalmella. Miten mahtaa käydä Hämeenlinnassa? Rintala–Mannilan autokunta oli viime vuonna melko ylivoimaisia voittaen täysillä pisteillä. Alakoskelalla oli kaikenlaisia murheita matkan varrella, eikä pistepotti tuonut 12:nnetta sijaa parempaa tulosta. Tässäkin saatetaan nähdä huima taistelu voitosta. Ja mitä tekevätkään muut kärkeen kauden avauskisassa sijoittuneet; Ritva ja Eugen Damstedt, Eero ja Eetu Juutilainen sekä Ari-Pekka Jääskeläinen–Risto Valkonen?

Nuottisarjassa lienee Hankasalmella kakkoseksi Ville Ruokasen nelivetoisen jälkeen jäänyt Timo Markkanen vahvin voittajasuosikki. Yhtään nelivetoista ei tällä kertaa nähdä, joten Markkanen saa täysillä kaksivetoisella Volvollaan yrittää pitää Heikki Westerlundia Opel Mantalla takanaan. Martti Virolaiselta voitaneen odottaa kärkikolmikkoon nousemista, Hankasalmella tekniikan pettäminen pisti miehet ”laulukuoroon” kesken kaiken. Ja vielä, harvemmin viime aikoina HRT-kisoissa esiintyneet Reijo Lauren-Matti Heikkinen Escort RS:llä saattavat yllättää.

Saksalainen Thomas Kübler ei ole tietojeni mukaan ajanut ennen piikkipyörillä, joita Suomessa käytetään. On kuitenkin kokenut rallimies, mutta nyt hän lienee ulompana normaalilta mukavuusalueeltaan. Pasi Hapulahden kartturi Jani Salomaa sai ykköskuljettajalta ”komennon” lähteä kyytiin.

Rally Trophy -sarja siirtyi HRT-kisojen yhteyteen tälle kaudelle. Kahdessa luokassa; V1600 sekä enintään 1400-kuutioisissa, autokuntia on tällä kertaa yhdeksän. Uusiakin kuljettajia tulee Hämeenlinnaan ja jokunen Hankasalmella ollut puuttuu.

VW Aircooled Rally Series -sarja aloittaa kautensa ja pistemetsästyksensä Hämeenlinnassa. Kaikkiaan kahdeksan Volkkaria on mukana, näistä kahdella; Jussi Naarajärvi ja Mika Hannu, on VW Typ 3 -auto. Luonnollisesti Kari Haapalainen on ennakkosuosikki tässä kategoriassa, mutta haastajia kyllä löytyy. Haapalainen, kuten Esa Niittymäkikin, olivat VW-sarjalaisista mukana Hankasalmella, mutta ajoivat poikkeuksellisesti testikisana HRT-luokan puolella luokassa 10. Kumpikin ajoi ulos ja keskeytti.

BMW Ralli -sarjassa saadaan uusi osakisavoittaja, kun Timo Bäck jättää Hämeenlinnan kisan väliin. Kakkoseksi sijoittunut Lasse Hirvijärvikään ei ole mukana, joten 10 osallistujalla on hyvä tilaisuus kasvattaa pistepottiaan. Timo Korvenheimo perui osanottonsa.

Ralli alkaa Hämeenlinnassa 11.2.2023 Ammattiopisto Tavastian pihalta klo 9.41, kun ensimmäinen tasanopeusauto lähtee reitille. Ennen kuin nuottiluokan ensimmäinen auto starttaa klo 11.01, siinä välissä reitillä nähdään jo näytösajoluokan kaksi autoa sekä kokeiluluonteisesti tänä vuonna mukaan tulleen Youngtimer-luokan (autot 1991–1996) kaksi kilpailijaa. Tietysti myös tarvittavat järjestäjien etuautot liikkuvat reitille, joten erikoiskokeella käveltäessä tulee olla varovainen ja seurata mahdollisesti takaa tulevaa liikennettä. Maaliin ensimmäisiä kilpailijoita aletaan odotella klo 15:n jälkeen.

teksti: Kikka Kuosmanen, kuva: Marko Kyöstilä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.