SM O.K. Auto-Rallin voittajat ja SM1-luokan Suomen mestarit Mikko Heikkilä (oik.) ja Samu Vaaleri. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Rallin suomenmestaruussarjan viimeiset pisteet kaudella 2022 jaettiin lauantaina Kouvolassa. Huikean jännitysnäytelmän päätteeksi SM-sarjan pääluokan, SM1-luokan, mestariksi kruunattiin Mikko Heikkilä, joka otti pronssin ja hopean jälkeen kultaisen mitalin. 

Ralli SM-sarjan viimeinen osakilpailu tarjosi huikeita jännitysnäytelmiä ja dramaattisia hetkiä. Seitsemän erikoiskoetta Kouvolan seudulla käsittänyt SM O.K. Auto-Ralli toimi loistavana kauden päätösnäyttämönä. 

SM1-luokan mestaruuskamppailu muodostui kauden edellisen osakilpailun jälkeen Skoda-kuljettajien Emil Lindholmin ja Mikko Heikkilän välille. Heikkilä hallitsi niukasti aamulenkin tapahtumia ja nykäisi kisan huoltoon tultaessa 3,5 sekunnin johdon ennen Lindholmia. 

Iltapäivän lenkille Lindholm kiristi vauhtia ja nipisti eron vaivaiseen 1,3 sekuntiin, kun jäljellä oli vain kisan viimeinen erikoiskoe. 25-kilometrisestä Luotolan toisesta ajokerrasta muodostui todellinen jännitysnäytelmä. Lindholm ajoi erikoiskokeen kuin hurmiossa, ja sai kurottua eron lopulta 0,4 sekuntiin mutta Heikkilä kruunattiin Suomen mestariksi yhden pisteen erolla Lindholmiin. 

- Tosi hyvältä tuntuu, tätä on odotettu ja tämän eteen on tehty paljon töitä. Koko ralli tultiin niin kovaa kuin osattiin ja vähän mahtui tilannettakin matkalle. Todella tiukka päivä ja erot olivat jälleen pieniä. 

- Monta kertaa tällä kaudella on takertanut ja kesällä oli jo vähän luovuttamisen fiilistä, mutta niin vain saatiin käännettyä homma, Heikkilä tunnelmoi kisan maalissa. 

Lindholm oli luonnollisesti maalissa pettynyt. 

- Pieni toivonkipinä oli vielä viimeisenkin erikoiskokeen maalissa, että oltaisiin onnistuttu Mikko ohittamaan. Ihan ei sitten kuitenkaan riittänyt. Taso SM-sarjassa on todella kova ja ehkä tätä hopeaakin voi joskus muistella isona juttuna, mutta päällimäisenä tunteena on nyt harmitus, Lindholm kertoi. 

Koko päivän kärkikaksikon takana väijyi Viron Egon Kaur, joka ajoi viimeiselle erikoiskokeelle hurjan pohja-ajan nousten aivan kärkikaksikon tuntumaan. Maalissa eroa kisan voittaneeseen Heikkilään oli lopulta vain 1,5 sekuntia. Sijoitus varmisti Kaurille samalla SM-pronssin. 

- Fiilis lopussa oli hyvä, voimme olla tyytyväisiä suoritukseemme. Tosi kova ajo Mikkolta tänään ja kausi oli upea kaiken kaikkiaan, Kaur veisteli. 

Hautamäelle jo kolmas peräkkäinen SM2-luokan mestaruus

SM2-luokassa Ville Hautamäki starttasi kisaan tilanteessa, jossa ei repimiseen ollut tarvetta. Hautamäki ajoi varmistellen luokan toiseksi ja varmisti jo kolmannen perättäisen Suomen mestaruuden. 

- Auton lataus katkesi viimeisen erikoiskokeen lähdössä ja se toi vielä oman momenttinsa kisaan, lopussa sekin alkoi kuitenkin toimimaan ja päästiin turvallisesti maaliin. Kova työ ollaan tämän eteen tehty ja hieno on tämä palkinto, Hautamäki saneli. 

Miikka Vuokila omasi pienet saumat mestaruuteen, mutta sen voittamiseen Hautamäen olisi pitänyt epäonnistua kunnolla ja Vuokilan ajaa voittoon. Luokan kolmas sija Kouvolassa riitti kuitenkin pitämään Vuokilan toisena. Pronssille ajoi Juha Pasanen, joka ei kauden päätöskisaan enää osallistunut. 

Kisan voittoon ajoi Arttu Lähdeniemi, joka sai voitolla balsamia haavoihin vaikean kauden päätteeksi. 

Korhonen uuden SM3-luokan ensimmäiseksi Suomen mestariksi 

Lauri Joona ja Roope Korhonen kisasivat jälleen tiukasti uuden SM3-luokan voitosta ja kaksikko onkin vuorotellen voittanut kauden aiemmat kilpailut. Kouvola ei tähän vuorotteluun poikkeusta tuonut, sillä Korhonen voitti kisan ja kruunattiin näin myös luokan Suomen mestariksi. 

- Ihan käsittämätön fiilis, tultiin loppupätkä ilman jarruja. Onneksi riitti eikä ratkennut kisa tähän. Tosi hyvä lopettaa kausi tähän, Korhonen fiilisteli. 

Joona taisteli loppuun saakka mestaruudesta, eroa kaksikon välille ei saatu 98 erikoiskoekilometrin jälkeen kuin reilu kuusi sekuntia.

Luokan pronssimitalin otti Jussi Lindberg, joka ei ollut kauden päätöksessä mukana. Kilpailun kolmanneksi ajoi luokassa debytoinut Benjamin Korhola

Kristian Nieminen voittoon SM4-luokassa, Mestari-Hokkala huilasi 

SM4-luokassa Henri Hokkala oli varmistanut mestaruuden jo kauden edellisessä osakilpailussa Mikkelissä eikä näin ollen ollut enää mukana Kouvolassa. Muista mitaleista käytiin kuitenkin vielä kamppailua, hopean nappasi luokkavoittajaksi ajanut Kristian Nieminen

- Päivä oli odotettu, tultiin kovaa mutta riskejä vältellen. Kyllä saa olla tyytyväinen tähän kauden päätökseen, kun kausi on muuten ollut haastava, Nieminen kertoi. 

SM-pronssi matkaa Toni Herraselle, joka ajoi Kouvolassa haastavan kisan päätteeksi kuudenneksi. Kisan palkintosijat menivät toiseksi ajaneelle Tuomas Välilälle ja kolmanneksi tekniikkamurheiden jälkeen pudonneelle Jesse Kalliolle

Pensaan viides peräkkäinen voitto sinetöi mestaruuden 

SM5-luokan mestaruudesta taistelivat Jere Pensas ja Leevi Lassila. Neljän perättäisen voiton putkessa Kouvolaan saapunut Pensas seurasi koko päivän tilannetta. Ylimääräiseen höntyilyyn ei ollut aihetta, kun pahin kilpakumppani Lassila pysyi riittävän lähellä. Pensas kuittasi lopulta Lassilan ohi toiseksi ja piti kakkossijan loppuun saakka ja pääsi juhlimaan kauan himoittua Suomen mestaruutta. 

- Lopussa otettiin jo aika hissukseen, koitettiin vältellä ongelmia. Kausi oli hyvä, joka kisassa maaliin ja podiumille. Hieno juttu, Pensas päätti. 

Lassila oli jo ajamassa kilpailun kolmanneksi, mutta oli pakotettu keskeyttämään viimeiselle siirtymälle tekniseen vikaan. Keskeytyksestä huolimatta Lassila nappasi SM-hopeaa. 

Pronssista käytiin kiivas kamppailu, jonka nappasi debyyttikauttaan yleisellä puolella ajanut, viime vuoden Nuorten Suomen mestari Tuukka Kauppinen. Kauppisen kanssa kolmannesta sijasta taisteli Walle Pajuoja ja kaksikko päätyikin lopulta tasapisteisiin. Parempi seitsemän osakilpailun sarja varmisti pronssin Kauppiselle. 

Lassilan keskeytyksen myötä Justus Räikkönen peri luokan kolmannen sijan. 

Ralli SM-sarjan kausi 2023 starttaa tuttuun tapaan legendaarisella Arctic Lapland Rallylla 12.-14. tammikuuta. 

SM-Ralli - Liveseuranta (rallism.fi)

SM-Ralli - Pisteet (rallism.fi)

Ralli SM / Viestintä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.