SM Ralli Mikkelin RSJM4-luokan voittajat, Miko Jalava & Matias Peippo. Kuva: Marko Kyöstilä / AKK.

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kamppailuissa Mikkelissä¨27.8.2022 ratkottiin asetelmia syys-lokakuun vaihteessa ajettavaan kauden päätöskisaan Kouvolaan, jossa ratkaistaan mitalien kohtalot.

RSJM käsittää kaikkiaan kuusi osaklipailua, joista kuljettajille lasketaan viisi parasta tulostaan loppupisteisiin. Sarjassa ei ajeta yleiskilpailun voitosta, vaan pisteitä kerätään omien luokkien sisällä ja luokkien lähtijämäärät vaikuttavat lisäpisteiden määrään.

Mikkelin seitsemän erikoiskokeen reitti sisälsi 106 haastavaksi arveltua kilometriä ja tämä pitikin paikkansa. Rengasrikkoja, teknisiä vikoja ja ulosajojakin saatiin tulosliuskoja muokkaamaan.

Juniorien RSJM1-luokassa kilpaillaan V1600-luokan autoilla ja luokan sekä koko sarjan pistekärkenä kilpailuun lähti VW Polo GTI:llään Ville Aromaa (TUA). Aromaa ei ennättänyt kuitenkaan tiestöistä juuri nauttia.

- Toinen mutka kääntyi liikaa ja auto nurin keskeytyksen arvoisesti. Vaurioita on sunnuntain aikana kartoitettu, peltiä tarvitaan ja takaiskarikin on poikki. Mestaruuteen on enää teoreettinen mahdollisuus, pistetilanteessa ollaan nyt kolmantena. Kyllähän Kouvolaan suunnataan vielä taistelemaan menestyksestä, kertoo Aromaa.

Luokan voittoon Mikkelissä ajoi Ismo Martiskainen (JoeUA) ennen Jonny Söderströmiä (RUFAK), kaksikko ajoi luokassaan muilta karkuun yli puolellatoista minuutilla. Pistetilanteessa Martiskainen nousi kuudenneksi ja Söderström pitää viidettä sijaa, teoreettisesti luokkansa voittamalla Kouvolassa jompi kumpi voisi nousta pronssille, mutta se vaatisi sarjapisteissä edellä olevien Aromaan ja Henri Timosen kohdalle keskeytystä. 

RSJM3-luokassa oli mukana kolme kilpailijaparia, heidän joukossaan Topi Kärki (NilUA) joka oli pisteissä kolmantena kilpailuun startattaessa, tasapistein kakkosena olleen Miko Jalavan kanssa.

Kilpailun ensimmäiselle erikoiskokeelle pohjat luokassa ajoi Tuukka-Matias Kivioja (JurvUA) Ford Fiesta Rally4:llaan. Toisella erikoiskokeella Kivioja kuitenkin sortui ulosajoon ja Kärki taasen löysi ajomaitin ja kiiruhti luokan voittoon Ford Fiesta R2:laan ennen Tino Nikkasta (SaloUA).

- Ensimmäinen pätkä oli ajamattomuudestani johtuen vaikea, toisella sain rytmin päälle ja se olikin hienoimpia erikoiskokeita mitä olen ajanut. Sarjatilanteessa ollaan nyt toisena ja mitalisija on käytännössä varma, Kouvolassa tavoitellaan luokkavoittoa ja katsotaan sitten mihin se riittää, kiteyttää Kärki.

RSJM4-luokassa vauhtivaltikkaa on heiluttanut Miko Jalava (MhMK) Toyota Corolla GT:llään, rasitteena oli aiemmin kaudelta yksi nollakisa konerikon myötä. Viitisen vuotta Mäntyharjulla asunut Jalava oli vahvassa lyönnissä nytkin ja iski muilta karkuun paikalle isolla joukolla saapuneiden kannattajiensa tukemana.

- Kisan alkulenkki tuli vähän lämpöjä tarkkaillessa kun laturin hihna lensi irti. Saatiin se fiksattua ja päästiin huoltoon. Kaikkiaan hyvät fiilikset voiton jälkeen, tiet oli makeat, hienoimmat mitä olen tähän asti ajanut. Fiilis on nyt vapautuneempi kun ollaan takaisin, kommentoi sarjajohtoon noussut Jalava.

Neljäntenä sarjassa Mikkeliin startannut Henri Timonen (LahUA) keskeytti Honda Civic Type R:llään avauspätkän jälkeen. 

- Etujarruletkuun vuoto ja säiliö tyhjäksi, keskeytyshän siitä tuli. Nyt meni mitalikamppailu varmasti vaikeaksi, pohtii neljännen sijansa pisteissä säilyttänyt Timonen.

Luokassa toiseksi Jalavan jälkeen Mikkelissä ajoi Jere Kaakinen (SaloUA) BMW 325:llaan ennen Joona Häyristä (KUA) VW Golf GTI:llä. Kaakinen on pistetilanteessa seitsemäs ja omaa pienen teoreettisen mahdollisuuden pronssille.

Nuorissa Mikkelin voitto meni 16-vuotiaalle Joonas Ojalalle (MhMK) joka ajoi muilta luulot pois heti avauspätkällä ajamalla yli 15 sekunnin pohjat. Kulku oli väkevää läpi päivän ja maalissa Ford Fiesta-pilotti sai tuulettaa voittoa.

- Kilpailu lähti heti hyvin käyntiin ja se toi luottoa loppupäiväänkin. Rengasrikkoja oli syytä varoa, muutaman kerran vähän säikäytti. Oli kyllä hienoa napata nuorten voitto, on sitä tässä jo haettukin, nyt osui kaikki kohdalleen, kertoi Ojala.

Toiseksi Mikkelissä ajoi Henri Sääskilahti (LMM) ennen hyvän loppukirin ottanutta Raoul Dahlqvistia (E-TMK/UA)

Alkukauden kolmella voitollaan sarjan ensimmäisen puoliskon ylivoimaisessa johdossa ollut Ville Vatanen (K-KUA) oli jälleen ongelmissa. Edellisessä osakilpailussa Seinäjoella ulosajo vei mahdollisuudet isoihin pisteisiin. Nyt vastoinkäymiset alkoivat toisella erikoiskokeella.

- Rengasrikko tuli, koetettiin ensin sillä raahautua pätkän maaliin mutta kyllä se lopulta oli pakko siellä pätkällä vaihtaa. Viidennellä erikoiskokeella kaasu hirtti kiinni ja siellä korjailtiin lisää. Kouvolaan lähdetään taisteluhenkeä uhkuen, kertoi Vatanen.

Mestaruus Kouvolassa ratkaistaan kolmikon Vatanen, Ojala ja Sääskilahti kesken.

RSJM-sarjan kauden 2022 viimeinen osakilpailu ajetaan Kouvolassa 30.9.-1.10., kun vuorossa on SM O.K. Auto-Ralli.

SM-Ralli - Juniorit (rallism.fi)
SM-Ralli - RSJM 2022 (rallism.fi)

Tulokset: SM Ralli Mikkeli

RSJM1
1. Ismo Martiskainen 1:06:28,7
2. Jonny Söderström +15,2
3. Nuutti Korhonen +1:48,4

RSJM3 
1. Topi Kärki 1:05:00,0
2. Tino Nikkanen +7:36,0

RSJM4
1. Miko Jalava 1:00:37,3
2. Jere Kaakinen +1:56,9
3. Joona Häyrinen +7:05,3

Nuorten SM
1. Joonas Ojala 1:02:41,4
2. Henri Sääskilahti +25,4
3. Raoul Dahlqvist +1:15,4

SM-Ralli - Liveseuranta (rallism.fi)

Pistetilanne: 5/6 osakilpailua

RSJM
1. Miko Jalava 71p
2. Topi Kärki 69p 
3. Ville Aromaa 57p 

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 62p
2. Joonas Ojala 56p
3. Henri Sääskilahti 53p 

SM-Ralli - Tulokset ja sarjapisteet (rallism.fi)

Ralli SM / Viestintä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.