SM Ralli Mikkelin voittajat, Mikko Heikkilä ja Samu Vaaleri. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Rallin SM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin turvallisesti maaliin lauantaina 27.8. Yleiskilpailun ja SM1-luokan voittoon ajoi Mikko Heikkilä, joka ykkössijan piti samalla luokan mestaruustaistelun auki. Mikkelissä juhlittiin myös kauden ensimmäistä Suomen mestaria. 

SM1-luokassa nähtiin värikäs aamulenkki, jossa Mikkelin nopeat tiet koituivat kohtaloksi monellekin autokunnalle. Teemu Asunmaa (AlavUA) ajoi risteyksen pitkäksi ja joutui hakemaan vauhtia pellon puolelta. Mestaruuskamppailussa mukana oleva Egon Kaur rikkoi renkaan ja spinnasi toisella erikoiskokeella. Anssi Valkonen (AL-Härmä) puolestaan ajoi ulos ja joutui jättämään leikin kesken. 

Kärkikamppailuun erottuivat näin Mikko Heikkilä (MäntsMK) ja Emil Lindholm (NHD). Lindholmin matka tyssäsi kuitenkin vaihdelaatikkovikaan kisan toiseksi viimeisen erikoiskokeen jälkeen. 

- Ajoimme 2-vaihteella koko erikoiskokeen. Vaihdekeppi ei liikkunut ja vaihteisto oli jumissa. Erikoiskokeen jälkeen yritimme saada 3-vaihteen päälle ja jatkaa rallia, mutta vaihteensiirto oli jumissa, Lindholm kertoi tiedotteessaan. 

Heikkilän ei näin ollen tarvinut enää lopussa repiä ja varmisteleva ajokin riitti kauden avausvoittoon reilun 40 sekunnin turvin ennen kakkossijan perinyttä Juha Saloa (KaUA).

- Todella hyvät fiilikset. Voitto on kiertänyt meitä pitkään, ja parin läheltä kiertäneen kilpailun jälkeen se lopulta tuli. Nyt ei harmita lähteä rallista kotiin, Heikkilä tunnelmoi

- Viimeiseen osakilpailuun lähdetään samalla asenteella, eli ajetaan niin kovaa kuin osataan. Pahoittelut Emilille (Lindholm), hänelle tuli valitettavia tekniikkamurheita. Mestaruus jää nyt ratkaistavaksi Kouvolaan ja mahdollisuudet ovat mihin vain, Heikkilä päätti

Salo otti Mikkelissä kauden ensimmäisen palkintopallisijoituksen tasaisen varmalla ajolla. Kolmanneksi nousi lopulta rengasrikon jälkeenkin Kaur, jonka kiri ei aivan riittänyt Saloa vastaan. 

Voitolla Heikkilä piti SM1-luokan mestaruustaistelun vielä täysin avoimena, ja mestaruuteen on mahdollisuuksia teoriassa vielä neljällä kuljettajalla. Lindholm johtaa luokkaa keskeytyksestä huolimatta  kahdeksalla pisteellä ennen toiseksi noussutta Heikkilää. Kaur putosi nyt kolmanneksi pisteen päähän Heikkilästä, mutta omaa hänkin mahdollisuudet vielä mestaruuteen, kun viimeisessä osakilpailussa on tarjolla 1,5-kertaiset pisteet. Teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen on myös Teemu Asunmaalla, jolla on kasassa 81 pistettä. 

Hautamäki täysin ylivoimainen

SM2-luokassa Ville Hautamäki (JärvisUA) hallitsi tapahtumia, eikä antanut muille mahdollisuuksia. Pohjat päivän jokaiselle seitsemälle erikoiskokeelle ja sen myötä neljäs perättäinen luokkavoitto irtosi lähes kahden minuutin erolla. Hautamäki siirtyi samalla luokan pistejohtoon. 

- Hyvä päivä, ei mitään isompia ongelmia. Kaksi viimeistä tultiin aika safetya. Auto toimi, kartturi toimi ja kuskikin toimi jotenkin, tyytyväinen pitää siis olla, Hautamäki sanaili viimeisen erikoiskokeen maalissa. 

Luokkaa ennen Mikkeliä johtanut Miikka Vuokila (TorUA) kärsi rengasrikon kisan neljännellä erikoiskokeella ja joutui antamaan periksi voittokamppailusta. Vuokila pääsi jatkamaan, mutta joutui lopulta keskeyttämään toiselle huoltotauolle. Vuokila jatkaa kuitenkin luokassa toisena loistavan alkukauden turvin. 

Toiseksi ajoi Juha Pasanen (OUA), joka ajoi samalla parhaan suorituksensa SM-sarjassa ja vankisti samalla asemiaan luokan kolmantena. Jaakko Lavio (PR-Rac) täydensi luokan palkintopallin ollen kolmas. 

Korhosen rengasrikko vesitti voittokamppailun - Joona voittoon

Lauri Joona (SAU) ja Roope Korhonen (LMM) kisasivat jälleen tiukasti uuden SM3-luokan voitosta. Kaksikko on vuorotellen voittanut kauden aiemmat kilpailut. Mikkelissä ei nähty poikkeusta sarjalle, kun Joona paineli vuorostaan voittoon. Taistelu ykkössijasta sai dramaattisen käänteen kisan viidennellä erikoiskokeella, jossa Korhonen kärsi rengasrikon ja jäi lähes neljä minuuttia. 

- Tätä se vähän meiltä vaati, että taistelu mestaruudesta säilyy viimeiseen kisaan saakka. Hieno kilpailu ja hienot tiet niin kyllä siinä kelpasi ajaa, Joona veisteli. 

Kaksikon välillä on eroa seitsemän pistettä ennen viimeistä kilpailua. 

Syntymäpäiväsankari Hokkala varmisti Suomen mestaruuden näytöstyyliin

Henri Hokkalan (AL-AKU) lento ei loppunut Mikkelissäkään. Kauden viides perättäinen voitto sinetöi mestaruuden tikkakoskelaiselle jo ennen Kouvolan finaalikisaa. Hokkalamaiseen tyyliin voittoa ei lähdetty varmistelemaan ja maalissa Hokkala naulasi jo kauden toisen Suomen mestaruuden tililleen, kun viikko takaperin varmistui jo Rallisprintin Juniorien Suomen mestaruus. 

- Enää ei tarvitse huoltomiehien kettuilla, että olen yksinkertainen. Tosi hyvä fiilis. Tätä on haettu todella pitkään, paljon on ollut epäonnea eikä yhtään ehjää kokonaisuutta ennen tätä kautta ole ollut, Hokkala fiilisteli. 

Luokassa nähtiin kovaa katoa kisan toisella lenkillä, kun kärkitaistossa mukana olleet Kristian Nieminen (Toiv. AUK) ja Benjamin Korhola (VihUA) kärsivät rengasrikot. Myös Jooa Iivari (KorUa) ja Yuki Yamamoto joutuivat jättämään leikin kesken. 

Toiseksi ajoi tasaisen päivän päätteeksi Niko Patajoki (TeisUA) perimällä toisen sijan muiden jäädessä tien varteen. Kyseessä on Patajoen ensimmäinen palkintokorokesijoitus SM-sarjassa. Niin ikään ensimmäisen palkintopallisijoituksen otti myös Toyotan junioriohjelman japanilaissuojatti Nao Otake, joka ajoi kolmanneksi uransa toisessa SM-rallissa. 

Taistelu himmeimmistä mitaleista tullaan käymään Kristian Niemisen ja Tshekin EM-rallissa tänä viikonloppuna samaan aikaan kilpailleen Toni Herrasen (KR-TEAM) kesken. 

Pensaalle neljäs perättäinen voitto

SM5-luokan kärkikaksikolle Jere Pensas (LaihUA) - Leevi Lassila (KvanUA) ei löytynyt vastustajaa Mikkelissä ja kaksikko taistelikin aiemmista osakilpailuista tuttuun tyyliin kahdestaan voitosta. Pensas oli kuitenkin kolmen edellisen kilpailun tapaan vahvempi maalissa ja voitto irtosi lopulta 12,5 sekunnin erolla Lassilaan. 

- Päivä oli kokonaisuutena hyvä, ajo kulki hyvin koko päivän. Viidennellä erikoiskokeella pistettiin kaikki peliin ja aika joka sinne tehtiin on kyllä tosi kova, jopa omasta mielestä. Tästä on hyvä jatkaa kohti Kouvolaa, Pensas arvioi. 

Kolmannelle sijalle nousi Tomi Tikkinen (LMM), joka oli maalissa reilun puolitoista minuuttia Pensasta perässä. 

Pensaan ja Lassilan välinen piste-ero on 12 pistettä Pensaan eduksi ennen kauden viimeistä osakilpailua, joten mikäli Lassila mielii mestariksi on Pensaan oltava korkeintaan kolmas Lassilan voittaessa. Tänään neljänneksi ajanut Walle Pajuoja on kolmantena, mutta eroa kärkeen on jo lähes 60 pistettä. 

Ralli SM-sarjan kauden 2022 viimeinen osakilpailu ajetaan Kouvolassa 30.9.-1.10., kun vuorossa on SM O.K. Auto-Ralli.

SM-Ralli - Sarjasäännöt (rallism.fi)
SM-Ralli - Tiimit (rallism.fi)

SM Ralli Mikkeli: Alustavat tulokset

SM1-luokka
1. Mikko Heikkilä 51:12,7
2. Juha Salo +43,5
3. Egon Kaur +45,4

SM2-luokka
1. Ville Hautamäki 56:10,4
2. Juha Pasanen +1:50,7
3. Jaakko Lavio +5:24,2

SM3-luokka
1. Lauri Joona 53:23,1
2. Roope Korhonen +6:07,6

SM4-luokka
1. Henri Hokkala 55:57,5
2. Niko Patajoki +1:30,3
3. Nao Otake +2:07,8

SM5-luokka
1. Jere Pensas 1:00:23,7
2. Leevi Lassila +12,5
3. Tomi Tikkinen +1:34,1

SM-Ralli - Liveseuranta (rallism.fi)

SM-luokkien alustava pistetilanne 6/7 osakilpailua

SM1-luokka
1. Emil Lindholm 104p  
2. Mikko Heikkilä 96p  
3. Egon Kaur 95p  

SM2-luokka
1. Ville Hautamäki 118p 
2. Miikka Vuokila 100p  
3. Juha Pasanen 80p  

SM3-luokka
1. Roope Korhonen 138p
2. Lauri Joona 131p  
3. Jussi Lindberg 46p  

SM4-luokka
1. Henri Hokkala 125p*
2. Kristian Nieminen 83p   
3. Toni Herranen 70p  

*Varmisti Suomen mestaruuden

SM5-luokka
1. Jere Pensas 125p 
2. Leevi Lassila 113p 
3. Walle Pajuoja 67p 

Tiimit
1. Printsport Junior Team 269p 
2. Co-Motorsport 261p 
2. Printsport 199p 

SM-Ralli - Pisteet (rallism.fi)

Ralli SM/ Viestintä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.