Emil Lindholmilla ja kartturi Reeta Hämäläisellä on mahdollisuus varmistaa toinen perättäinen SM1-luokan Suomen mestaruus jo Mikkelissä. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK.

Ralli SM-sarjan kuudes ja samalla toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan tulevana lauantaina 27.8. Etelä-Savon maisemissa, Mikkelissä. Mestaruustaistelut ovat kaikissa luokissa vielä auki, mutta mahdollista on, että kilpailun maalissa päästään juhlimaan kauden ensimmäisiä Suomen mestareita.  

Ralli SM-sarja palaa yhden välivuoden jälkeen Mikkeliin, jossa kuljettajat ovat viime vuosina tottuneet ajamaan talviralleja. Tänä vuonna järjestäjät vaihtoivat ajankohdan kesälle, joten kilpailijat ja yleisö pääsevätkin nauttimaan Etelä-Savon seudun upeista järvi- ja harjumaisemista tänä vuonna toden teolla. Edellisen kerran Mikkelissä on ajettu SM-rallia kesällä vuonna 2008. 

Sarja etenee Mikkelissä nyt toiseksi viimeiseen osakilpailuun ja se tarkoittaa myös sitä, että mestaruuskamppailut tiivistyvät joka luokassa. SM-sarjan pistelaskussa otetaan huomioon kauden kuudesta ensimmäisestä osakilpailusta viiden parhaan tulokset sekä päätösosakilpailussa jaettavat 1,5-kertaiset pisteet kokonaisuudessaan. 

SM1-luokassa Emil Lindholm (NHD) on vahva ennakkosuosikki. Helpolla matematiikalla luokkavoitto Mikkelissä takaisi mestaruuden, joka ei tasaisessa kärkiporukassa ole luonnollisestikaan itsestäänselvyys. Mutta sen verran vahvaa tekemistä Lindholmilta on kuitenkin tällä kaudella nähty, että kaiken ollessa kunnossa on Lindholm todennäköisin voittaja. 

Mestaruutta Lindholm ei kuitenkaan tässä vaiheessa mieti, vaan valmistautuminen kilpailuun tapahtuu kuin mihin tahansa muuhun ralliin. 

- Fiilikset kisan lähestyessä on hyvät. Mikkeli on ollut meille hyvä kisa aikasempina vuosina ja tykkään alueen teistä. Me lähdetään ajamaan omaa parasta ja katotaan mihin se riittää, Lindholm kertoo. 

Takaa ei tietysti tulla antamaan tuumaakaan periksi. Viron Egon Kaurilla ja Mikko Heikkilällä (MäntsMK) on edelleen kaikki mahdollisuudet mestaruuteen mikäli Lindholm ei isoa pistepottia Mikkelistä kairaisi. Erot ovat tälläkin kaudella olleet kärjen osalta minimaaliset, joten ei Lindholm helpolla tule pääsemään Mikkelissäkään. 

Hautamäki hakee jo neljättä perättäistä voittoa 

SM2-luokassa Miikka Vuokila (TorUA) on Rovaniemen avauskisan yllätysvoiton jälkeen pitänyt pintansa luokkajohdossa hienosti ja plakkariin onkin kertynyt pelkkiä palkintopallisijoja ja 100 SM-pistettä. 

Luokan ehdoton voittajasuosikki on kuitenkin Ville Hautamäki (JärvisUA), joka saapuu Mikkeliin kolmen kisan voittoputkessa. Seitsemän pistettä Vuokilaa perässä olevalla Hautamäellä on yhdestä keskeytyksestä huolimatta vahva ote kolmanteen perättäiseen Suomen mestaruuteen. Mikkelissä mestaruutta ei kuitenkaan luokan kuljettajista kukaan pysty vielä varmistamaan, kävi tuloksissa miten tahansa. 

Kärkirintamaan koviten tyrkyllä edellä mainitun kaksikon jälkeen ovat tällä kaudella epäonnesta kärsineet Jaakko Lavio (PR-Rac) ja Arttu Lähdeniemi (PunMK/UA), joiden toiveet mestaruudesta ovat kuitenkin jo haihtuneet. 

SM3-luokassa peli on auki 

Laukaan Moottorimiesten Roope Korhonen ja Sastamalan Autourheilijoiden Lauri Joona ovat napanneet vuorotellen voitot kauden aiemmista osakilpailusta. Edellisessä osakilpailussa huikean kirin päätteeksi voiton napannut Korhonen odottaa jo innolla tulevaa viikonloppua. 

- Jonkin verran ollut nyt tässä ajotaukoa, joten ihan mahtavaa päästä taas kilpailemaan. Kilpailusta tulee varmasti mielenkiintoinen, koska täällä ei ole kesällä ajettu. Tietkin ovat keskimääräistä teknisempää Mikkelissä, mikä on ehdottomasti hyvä juttu. 

- Nyt kun kauden loppu jo häämöttää niin kyllähän se mestaruus alkaa vähän silmissä siintämään, tulee varmasti hienot skabat Laurin kanssa, Korhonen sanoo. 

Mestaruutta ei ensi viikonloppuna kuitenkaan SM3-luokassa jaeta, vaan ratkaisu tullaan hakemaan kauden päätöksestä kävi Mikkelissä lopulta miten tahansa. 

Hokkala voitolla mestari SM4-luokassa

Henri Hokkala (AL-AKU) on ollut kuluvalla kaudella täysin pitelemätön. Oli kyse sitten rallista tai rallisprintistä, on tuloksena pelkkiä luokkavoittoja. Ainoa tahra tolppasarjassa on Rovaniemen avauskisan keskeytys, sen jälkeen Hokkala ei ole antanut muille mahdollisuuksia. 

Viime viikonloppuna Raahessa Hokkala varmisti jo kolmesta mahdollisesta Suomen mestaruudesta ensimmäisen ottamalla rallisprintin junioreiden ykköstilan. Seuraavaksi tähtäimessä ovat SM4-luokan mestaruus rallissa ja rallisprintin kaksivetoisten mestaruus myöhemmin syyskuussa. Hokkala voi varmistaa SM4-luokan mestaruuden Mikkelissä ottamalla viidennen voittonsa putkeen.

Hokkala on aina tiedetty nopeaksi kuljettajaksi, mutta nyt kun auto toimii eikä ajovirheitä ole sattunut, on viimeisetkin palaset loksahdelleet paikoilleen ja tulosta syntyy. 

- 1/3 on nyt saavutettu, olen kyllä tyytyväinen että välillä kulkee ja saadaan tulosta. Nälkä kasvaa kuitenkin syödessä ja ensi viikonloppuna lyödään taas sapeleita yhteen, ehdottomasti tavoitteena on vain voitto, Hokkala totesi. 

Luokan pistekakkosena matkaan lähtevä Kristian Nieminen (Toiv. AU) on siis pakkovoiton edessä Mikkelissä mikäli mielii säilyttää edes teoreettiset mestaruushaaveet. Luokassa kolmantena oleva Toni Herranen (KR-TEAM) keskittyy samaan aikaan Tshekissä ajettavaan ERC-sarjan osakilpailuun, joka avaa takaa tuleville mahdollisuuden himmeämpiin mitaleihin. 

Edellisessä osakilpailussa Pohjanmaalla ensimmäistä kertaa rallipoluilla esiintyneet Toyotan uuden junioriohjelman japanilaissuojatit Hikaru Kogure, Nao Otake ja Yuki Yamamoto ovat jälleen mukana. 

Pensas ja Lassila SM5-luokan kärjessä Mikkeliin

SM5-luokassa mestaruuskamppailu käydään Jere Pensaan (LaihUA) ja Leevi Lassilan (KvanUA) välillä. Pensas on napannut kolme voittoa putkeen ja noussut ennakkosuosiksi kuin varkain. Alkukaudesta näytti vielä siltä, että kausi tullaan viemään läpi Lassilan komennossa, mutta niin vain Pensas nappasi Kuopion kolmannesta osakilpailusta ykköspytyt eikä ole sen koommin kärkipaikasta luopunut. 

- Mikkeliin lähdetään rennoin mielin, koska pistepottia ei pystytä kerryttämään muulla kuin voitolla. Sitä tietysti tavoitellaan ja nyt on jopa hiukan varaa ottaa vähän riskejäkin lopussa jos näyttää siltä, että pitää kiristää, Pensas miettii. 

Kolmannesta sijasta tullaan käymään loppukauden aikana kova kamppailu. Peräti viidellä kuljettajalla on edellytyksiä napata viimeinen tarjolla oleva SM-mitali. 

SM Ralli Mikkelissä ajetaan lauantaina 27.8. yhteensä seitsemän erikoiskoetta, joille mittaa kertyy reilut 106 kilometriä. 

SM Ralli Mikkeli / Osallistujat (autourheilu.fi)
SM-Ralli - Sarjasäännöt (rallism.fi)
SM-Ralli - Tiimit (rallism.fi)

SM-luokkien pistetilanne 5/7 osakilpailua

SM1-luokka
1. Emil Lindholm 104p  
2. Egon Kaur 80p  
3. Mikko Heikkilä 71p  

SM2-luokka
1. Miikka Vuokila 100p 
2. Ville Hautamäki 93p  
3. Juha Pasanen 62p  

SM3-luokka
1. Roope Korhonen 120p
2. Lauri Joona 106p  
3. Jussi Lindberg 46p  

SM4-luokka
1. Henri Hokkala 100p 
2. Kristian Nieminen 71p   
3. Toni Herranen 70p  

SM5-luokka
1. Jere Pensas 118p 
2. Leevi Lassila 95p 
3. Walle Pajuoja 55p 

Tiimit
1. Printsport Junior Team 226p 
2. Co-Motorsport 211p 
2. Printsport 164p 

SM-Ralli - Pisteet (rallism.fi)

Ralli SM / Viestintä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.