Ville Vatanen on Nuorten SM-luokan johdossa ennen Turun osakilpailua. Kuva: Merita Mäkinen.

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan (RSJM) kauden kolmas osakilpailu ajetaan lauantaina Länsirannikon Rallissa Turussa. Talvikauden jälkeen avataan kesäkausi ja kuljettajat odottavat kesäkautta jo innokkaina.

RSJM-luokat eivät aja vielä perjantaina kilpailun kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella, vaan starttaavat vasta lauantaina. Lauantain reitti käsittää seitsemän erikoiskoetta, joille mittaa kertyy 88,65 kilometriä ja joilla pisteiden kohtalot ratkotaan.

Junioreissa talvikaudella lyömättömässä vireessä on ollut Mäntyharjun Moottorikerhon Miko Jalava, joka ajaa RSJM4 luokassa. Viime vuonna rallisprintissä juniorien SM-hopeaa ottaneen Jalavan vauhti Toyota Corolla GT:n ratissa oli mykistävää kahdessa talven osakilpailussa. 17 ajettua erikoiskoetta ja yhteensä vain 4 pohja-aikaa on lipsahtanut muille, näistäkin 3 lipesi jo avauskisassa. Pisteissä toisena on Ville Aromaa, joka luottaa RSJM1-luokassa VW Poloon. Kolmantena pisteissä on kuopiolainen Topi Kärki, joka ajaa RSJM3-luokassa Ford Fiestalla.

Pistejohtaja Jalavan mieltää itsensä enemmän kesäkuskiksi ja se tietänee muille vaikeuksia.

- Kesä on ollut minulle yleensä helpompaa ja mieluisampaa pidon ollessa tasaisempaa. Vaikka nyt talvellakin isoilla numeroilla ajettiin niin isot tiet pysyivät kunnossa ja pystyttiin hakemaan linjaa. Odotan itseltäni hyviä tuloksia myös kesällä, tuumailee Jalava.

Todisteeksi kesävauhdista Miko Jalava kävi vastikään ajotuntumaa ottamassa Rengas Turku-rallissa ja teki sen voittoisasti, mutta tällä kertaa nuottiluokan puolella.

Toisena oleva Turun Urheiluautoilijoiden Ville Aromaa starttaa kotikisaan menestys mielessään.

- Talvikausi sujui jopa yli odotusten, mutta parannettavaakin on, pieniä virheitä ja pumppailuita täytyisi saada pois. Kotikisan tavoitteena on luokkavoitto. Toki siinä on hieman peikkoa taustalla, nimittäin aiemmat kotikisat on päättyneet keskeytykseen, tai ainakin on käyty ojassa. Viime vuonna olimme ojavierailusta huolimatta toisia, joten hyviäkin muistoja on.

- Vaan aina jotain pientä vastatuulta on, viime viikonloppuna piti ajaa treenikisa, mutta parin vuoden väistelyn jälkeen korona osui. Torstaina olisi tarkoitus ravistella ruosteet ranteista Mynämäellä treenipätkällä, kertoo Aromaa.

Kolmantena pisteissä on Kuopion UA:n Topi Kärki.

- Talvikausihan ei oikein olisi voinut paremmin mennä, kun plakkarissa kaksi oman luokan voittoa ja Tunturistakin tuli treenikisasta luokkavoitto. Kuopion kotivoitosta jäi hieman vaisu fiilis kun kaikki kilpakumppanit olivat käytännössä ulkona pelistä jo kahden erikoiskokeen jälkeen. Tiukoista sekuntitaistoista jäi talvelta puutostila, toivottavasti se korjaantuisi Turussa ja saisi niistäkin lisäkokemusta.

- Kyseisellä suunnalla tulee nyt ensi kisa, viime vuonna oltiin jo listoilla mutta lopulta ei saatu autoa kuntoon ulosajon jäljiltä ajoissa. Valmistautuminen ei nytkään aivan ideaalista ollut, autosta löytyi vikaa joka toki Turkuun onneksi saadaan kuntoon, mutta testitien löytäminen pitkän talven jäljiltä ei onnistunut, joten kisaan lähdetää kylmiltään, kertoo Kärki.

Nuorissa pistekärjessä ajaa ”Uskalin raketti”, 15-vuotias Ville Vatanen, Keski-Karjalan UA ja Peugeot 206. Ainakin vanhemmalle rallikansalle Vatanen, Tuupovaaran seutu ja Peugeot tuovat mieleen maailmanmestari Ari Vatasen ja kylläpä vaan, Ville on kaukaista sukua Arille. Nuorten voitto on Ville Vataselle napsahtanut talven molemmista osakilpailuista. Kauden avauksessa Riihimäellä parhaiten painetta antoi muurameleinen Henri Sääskilahti (Laukaan Moottorimiehet), Kuopiossa taasen hämeenlinnalainen Aatu Hakalehto (Ahveniston Autourheilijat). Kuopiossa Sääskilahden kohtaloksi iski tekninen vika eikä pistetili karttunut, pistetilanteessa tapahtui putoaminen viidenneksi, joten se yksi ”pummikisa’ on nyt Sääskilahdella ajettu.

- Talvikausi sujui hienosti ilman virheitä ja vauhti oli hyvällä tasolla. Hyvin mielin suunnataan Länsirannikon Ralliin. Kyseisestä rallista ei ole aiempaa kokemusta mutta seutukunnan tiestöön otettiin tuntumaa viikkoa aiemmin Rengas Turku -rallissa, josko edes jotain yhtäläisyyttä löytyisi. Tiestö oli hyvää ja jouheata, sadekelin kokemusta saatiin myös rutkasti. Toivottavasti saataisiin tiukkaa kilvanajoa aikaan, kesässä on fiilistä kun sora ropisee auton pohjaan, naurahtaa Vatanen kesää tunnelmoiden.

Pisteissä toisena olevalla Hakalehdolla on vahva kokemus kartingin puolelta, kokemusta on myös Rata SM:stä ja simulaattorillakin nuori mies on vahva tekijä oltuaan MM-sarjassakin TOP30:ssä. Simulaattorilla hän on ajanut itseään Max Verstappeniakin vastaan. Rallista on nyt kokemusta neljän kisan verran uudempikorisen Ford Fiestan ohjaimissa ja menestystäkin on jo tullut. Kolmisen viikkoa Vatasta nuoremman pilotin tavoite on ammattilaisuudessa, mutta missä lajissa monilahjakkuus sen lopulta tekeekään.

- Riihimäen SM-ralli oli ihka ensimmäinen rallini, onhan se aikamoista aloittaa heti SM-arvoisesti. Piikkipyöriin luoton löytäminen ja pimeässä ajaminen antoivat haastetta. Vauhti oli podiumin arvoista, mutta muutamat virheet pudottivat sijoitusta. Kuopiossa oltiin kokonaisuutena jo paremmin vauhdissa, kolme pohja-aikaakin saatiin tilastoihin.

- Tietenkään talvikausi ei täysin tyydytä, kun aina voittoa lähdetään hakemaan, mutta hyvä on kakkospaikalta kesään lähteä. Rengas Turku -rallista saatiin ensikokemukset soralta sekä sadekelistä. Hyvää oppia tarttui matkaan ja kisan lopuksi pari pohja-aikaakin, kertoo Hakalehto luottavaisena.

Nuorten pistekolmosena on viime kauden vitonen, pohjankurulainen Raoul Dahlqvist (Ekenäs-Tammisaaren MK/UA) jonka luottoratsuna toimii vanhempikorinen Ford Fiesta. Juhannuksena 17 vuotta täyttävän kuljettajan kausitavoitteena on vähintäänkin mitali.

- Pisteiden kannalta talvikausi meni ihan ok, mutta ei se tietysti ihan täysin tyydytä kun Vatanen on karkumatkalla. Kesäkautta odotan kovasti, koska uskon olevani kesällä vahvempi ja pystymme antamaan muille painetta sen myötä enemmän.

- Viime vuonna olimme Länsirannikolla viidensiä, ihan hyvillä odotuksilla nytkin matkaan, varmasti tiukkaa kisailua on luvassa. Turun tiestöt on useasti melko nopeita ja haastavia, joten tilanteita voi olla paljon ja katsojillekin hienoja suorituksia katseltavaksi, kertoo Dahlqvist joka myöskin oli hakemassa ajotuntumaa Rengas Turku -rallissa.

Jos kuljettajien kommenteista mitään voi päätellä, niin luvassa on hieno kilpailu ja varmasti jännittävä loppukausikin.

Kuva Merita Mäkinen, teksti Ralli SM / Viestintä.

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.