Autourheilun nuori monilahjakkuus Suvi Jyrkiäinen jättää toistaiseksi rata-autoilun ja siirtyy rallin SM-sarjaan. Autona Jyrkiäisellä on Co-Motorsportin SM5-luokan Ford Fiesta. Hämeenlinnalainen debytoi SM-sarjassa 13.-14. toukokuuta ajettavassa Mad-Croc Länsirannikon Rallissa. Harjoituskilpailuna ajettu Rengas Turku -ralli päättyi ennen aikojaan kevyeen ulosajoon.

Jyrkiäinen, 21, aloitti autourheilun seitsemän vuotta sitten Hondalla Rata SM-sarjassa. Lahjakas kuljettaja on kilpaillut niin simulaattorilla kuin aidoilla autoilla, parhaat saavutukset uran tässä vaiheessa ovat olleet Rata SM-sarjan palkintokorokepaikat. Rallin ajaminen on ollut Jyrkiäisen haaveena jo pitkään.  

- Rallin ajaminen on ollut mulla aina haaveena. Ajoin vuonna 2019 yhden rallin, ja se vahvisti tunnetta entisestään. Se oli hauskaa, ja tuntuu siltä edelleen, vaikka päästiin vain puolitosi pätkää harjoituskisassa. Ralli sytyttää eri tavalla kuin radalla ajaminen. Olin viime vuoden ajamatta mitään, mietin sen aikana mitä autourheilulta haluan. Tänä aikana vahvistui päätös siitä, että nyt on oikea hetki kokeilla rallia. SM5-luokka oli valinta, sillä halusin ensin aloittaa mahdollisimman tutulla vakioautolla, ja Fiesta on ollut hyvä auto rallissa. Otettiin yhteyttä Co-Motorsportin Sami Kiviojaan, ja kuvio alkoi heti tuntua hyvältä. Tiimissä on mukana monta kokenutta kuskia, joita saan hyvää oppia, Jyrkiäinen kertoo.

Suvi Jyrkiäisen äiti on ralliautoilun naisten maailmanmestaruuden vuonna 1991 voittanut Minna Sillankorva. Äidin vaikutus uraan on ollut kannustava. 

- Äidillä on iso merkitys, hänellä on niin paljon kokemusta ja tietoa siitä, miten hommat autourheilumaailmassa hoituvat. Äiti on ollut koko uran ajan korvaamaton apu kaikessa.

Jyrkiäinen kilpailee kivikovassa SM5-luokassa, jossa ajetaan V1600-luokan vakioautoilla. Erot luokassa ovat usein pieniä, erikoiskokeilla taistellaan jokaisesta sekunnista. Jyrkiäisen viereiselle penkille hyppää saksalainen Antony Warmbold, jolla on kokemusta kuljettajana yli neljästäkymmenestä MM-rallista. Yhteistyötä on hiottu Saukkolan EK:lla harjoituksissa ja Rengas Turku -rallissa, mutta ensi-ilta päättyi toiselle erikoiskokeelle mitättömän tuntuisen ojassa käynnin seurauksena.

- Se oli typerä ulosajo, harmittaa. Etenkin kun ajoin niin korostetun rauhallisesti, olisin halunnut saada kilsat talteen. Paikka oli hidas risteys, varmasti rallin hitain mutka. Tie vähän kalteva ja eikä vauhtia ollut, mutta en nähnyt kunnolla mistä kohtaa tie kääntyy, pelkäsin että käännän liian aikaisin, mutta käänsinkin liian myöhään. Katsojat auttoivat meidät ojasta, mutta etukulma sai sen verran kipeää, ettei päästy jatkamaan.

Jyrkiäisen ensimmäinen kilpailu kolme vuotta ajettiin ilman nuottia, harjoituskilpailu oli ensimmäinen nuotitettu ralli.

- Nuotin tekeminen ja nuotista ajo on lähtenyt hyvin, Antti Linnaketo on ollut isona apuna. Antonyn kanssa nuottikielenä on englanti, Antti on ollut mukana miettimässä miten nuotit saadaan kuvaamaan tietä parhaiten kun käännetään ne englanniksi. Ekassa kisassa nuotti lähti toimimaan, alkuun vain vähän jännitti miten osaan kuunnella niitä ajaessa, mutta aika nopeasti pääsin siihen sisään. Päällimmäinen asia oli huomata miten hauskaa se oli, olin ihan täpinöissä aina ennen pätkän lähtöä.

Jyrkiäinen lähtee uransa ensimmäiseen ralliin tavoitteenaan kerätä arvokasta kokemusta.

- Pahimmasta ulosajon tuomasta pettymyksestä on nyt selvitty, joten hyvillä mielin lähden uran ensimmäiseen SM-ralliin. Toivotaan että saadaan ajettua puhdas kisa, ilman suuria virheitä, mitään tulostavoitetta meillä ei ole. Kunhan ajaminen on hauskaa, siinä on meidän tavoite, Jyrkiäinen päättää. 

Kilpailua voit seurata suorana lähetyksenä Moottoriurheilu.tv:n YouTube -kanavalta. 

Kilpailun aikataulu:

Perjantai 13.5. 

20:01 Lähtö Kupittaanpuisto 
20:38 EK1 Halisoja / 7,50 km 
21:09 EK2 Ohensaari / 9,49 km 
21:51 Yötauko Veritas Stadion

Erikoiskokeita: 16,99 km
Siirtymiä: 55,84 km
Reitti yhteensä: 72,83 km

Lauantai 14.5.

09:52 EK3 Suni / 18,64 km 
10:27 EK4 Lavamäki / 11,48 km 
11:22 Huolto Veritas Stadion 
13:16 EK5 Paistanoja / 8,08 km 
13:38 EK6 Suni 2 / 18,64 km 
14:13 EK7 Lavamäki 2 / 11,48 km 
15:09 Huolto Veritas Stadion 
16:51 EK8 Laukkaniittu / 6,12 km 
17:06 EK9 Saukonoja / 14,21 km 
17:54 Maali Kupittaanpuisto

Erikoiskokeita: 88,65 km
Siirtymiä: 217,20 km
Reitti yhteensä: 305,85 km

Kilpailun kokonaispituus

Erikoiskokeita: 105,64 km
Siirtymiä: 273,04 km
Reitti yhteensä: 378,68 km 

Mad-Croc Länsirannikon Ralli kotisivut
Reaaliaikaisia tuloksia pääset seuraamaan täältä
GPS-seuranta täällä
Ralli SM
Suvi Jyrkiäinen Racing Facebook

Kuva Vesa Rauhala, teksti Toni Lönroos.

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.