Porvoon Autopalvelu on ralliautoilun tiimimestari myös tänä vuonna. Viime kaudella jännitysnäytelmä kulminoitui viimeisen osakilpailun viimeiselle erikoiskokeelle. Tällä kerralla voitonjuhliin päästiin ilman nitroja.

Reilut yhdeksän kuukautta sitten Rovaniemeltä alkanut rallin suomenmestaruussarja saateltiin arvoiseensa päätökseen Kokkolassa. Kokkolan Urheiluautoilijoiden 60-vuotista taivalta juhlistanut SM-ralli tarjoili kilpailijoille vaativan kymmenen erikoiskokeen reitin upeissa pohjalaisissa maisemissa.

Porvoon Autopalvelu ilmoitti ralliin neljä autokuntaa. SM2-luokassa sinettiä toiselle henkilökohtaiselle mestaruudelle lähtivät hakemaan Ville Hautamäki ja Mika Juntunen. Heidän kirittäjänään reitille starttasi tuttu parivaljakko Jaro Kinnunen–Tuukka Shemeikka.

SM3-luokassa Tuukka Hallialla ja Antti Haapalalla oli vielä hyvät saumat mitaleille ja sama oli tilanne SM4-luokan kilpailijaparilla Juho Koski-Lammi–Arttu Vastamäki. Tästä nelikosta Hautamäen ja Koski-Lammin tehtävänä oli haastaa ja ohittaa tiimien mestaruussarjaa johtanut TGS ASV Team.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä lauantaina asetelmat kehittyivät tiimipisteiden valossa hyvään suuntaan. Hautamäki kuroi kuudella erikoiskokeella 5,5 sekunnin kaulan kakkospaikasta taistelleisiin Anssi Rytköseen ja Jaro Kinnuseen.

Juho Koski-Lammi puolestaan repi kaiken irti VW Polostaan ja yötauolle tultaessa eroa luokan kakkoseen, Konsta Saariseen oli kertynyt jo runsaan tuntuiset 17,3 sekuntia. Luokan SM-kärkimies Oskari Heikkinen oli jo 42,7 sekunnin päässä. Näin molemmista luokista oli tarjolla maksimipisteet, mikä kisan puolivälissä maistui jo kultamitalilta.

Mitalijuhliin oli matkaa kuitenkin vielä 74,5 erikoiskoekilometriä, joten kuohujuomat oli syytä pitää kylmässä. Koski-Lammi avasi sunnuntaipäivän tuplaamalla pesäeron kilpakumppaneihin, joten ei ollut yllätys, että haastajille alkoi kertyä ajovirheitä seuraavilla erikoiskokeilla. Hautamäki kaivoi työkalupakistaan samanlaisen ratkaisun, joten myös sillä rintamalla paine oli haastajilla.

Samaan aikaan kun pohja-aikoja takonut Koski-Lammi nöyryytti muita, joutui Hautamäki vielä hyökkäyksen kohteeksi. Rytkönen oli piiskannut itsensä sellaiseen laukkaan, että Hautamäen oli vielä kerran sylkäistävä ajohanskoihin. Viimeisellä erikoiskokeella haastaja jäi reilut kaksi sekuntia ja näin maalissa eroa oli kahden päivän pommituksen jälkeen ruhtinaalliset 3,5 sekuntia Hautamäen ja Juntusen eduksi.

– Ennen viimeisen erikoiskokeen lähtöä päätettiin Mikan kanssa se, että vaikka meidän ei olisi ollut mestaruuden kannalta mikään pakko voittaa tätä osakilpailua, ralliahan tänne oli tultu ajamaan. Siinä on kuitenkin aina se riski, että jos aletaan varmistella, saattaa tulla niitä ratkaisevia virheitä, Hautamäki järkeili.

Jaro Kinnusen ajo kulki myös, mutta tekniikka pisti hieman kampoihin. Toisen päivän alkajaisiksi Mitsubishiin iski tekninen vika, jonka vuoksi myöhästyminen toi tilille aikasakkoa 20 sekuntia.

– Käytännössä se ratkaisi sen, että kärkisija karkasi liian kauaksi. Takaisku näkyi myös ajamisessa, kun ei ollut enää järkeä ottaa mitään riskejä, neljänneksi pudonnut Kinnunen paljasti.

Viimeisen EK:n pohja-aika nosti kuitenkin Kinnusen ja kartanlukija Tuukka Shemeikan kolmannelle sijalle.

Teksti Tomi Vilenius

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.