Ville Hautamäki kiri loppumetreillä SM2-luokan voittoon. Hieno kurotus kärkeen kasvatti samalla Porvoon Autopalvelun pistepussia. Vaikka Tuukka Hallian kisa päättyi jo kisan alussa rajuun ulosajoon, on Porvoon Autopalvelu edelleen tiimien SM-johdossa.

Samaan aikaan SM-rallin kanssa Puolassa ajetaan rallin EM-sarjan avauskisaa. Siellä Porvoon Autopalvelun ilmoittama Sami Pajari vei ylivoimaisen voiton ERC3 Junior -luokassa. Pajari oli luokkansa ykkönen yli neljän minuutin turvin. Äärimmäisen kovatasoisessa yleiskilpailussa Pajari oli toiseksi parhaana kaksivetokuljettajana sijalla 24.

Kaksipäiväinen SM Pohjanmaaralli tarjoili dramatiikkaa jo perjantain avauserikoiskokeella. SM3-luokan kärjessä kisaan startannut Tuukka Hallia oli väliajoissa luokkansa kärjessä, kun maakivi pääsi yllättämään ikävin seurauksin.

– Nuotissa se oli vasen K, aavistuksen nouseva paikka ja siinä oli maakivi sisällä. Se oli syöpynyt pintaan ja pohjapanssari löi siihen. Siitä lennettiin suoraan penkkaan, josta auto pyöri viisi kertaa katon kautta, Hallia kertasi.

Hallia myönsi, ettei vähäisestä rallikokemuksestaan johtuen ollut tullut ajatelleeksi, että kivi voisi kaivautua näin paljon esiin jo pienellä numerolla startanneen autokunnan kohdalla.

– Oma moka, kun en merkannut sitä nuottiin. En hoksannut, että se paikka syöpyy noin pahaksi. Meinasin, ettei se ei kilpurin alustalla vaikuta, Hallia harmitteli.

– Ikinä en ole ajanut ralliautolla noin kovaa heti ekalla pätkällä, mutta en ole myöskään kaatanut. Katsoin itsekin spliteistä, että (Henri) Hokkalan kanssa oli tultu tasatahtiin ja (Lauri) Joonaa oltiin nopeampia, Hallia totesi.

Ville Hautamäen kisa eteni täysin päinvastaisissa tunnelmissa. Perjantaina Anssi Rytkönen yllätti ja kiri niukasti kärkeen Hautamäen seuratessa kakkosena. Edellisen osakisan voittaja ja SM-kärki Jaro Kinnunen oli samassa nipussa kolmantena.

Lauantaina alkoi tapahtua. Rytkösen raju aamukiri alkoi sulaa jo kisan neljännellä erikoiskokeella. Viiden erikoiskokeen jälkeen päivän ensimmäiselle huoltotauolle saavuttiin tilanteessa, jossa eroa oli Rytkösen hyväksi 6,4 sekuntia.

Pitkä ja useita rytminvaihdoksia tarjoillut kuudes erikoiskoe rallin keskimmäisellä lenkillä oli Hautamäen mielessä valikoitunut iskun paikaksi.

– Siellä oli hyvä flow-tila päällä, oli tarkoitus ajaa pojat kiinni. Mutta pari kilometriä ennen maalia lipsahti. Mentiin vähän liian lujaa sellaiseen liukkaaseen vasuriin. Nuotissa meillä oli pitkä, loiva alku. Jo mutkaan mentäessä näin, että nyt ei pysytä tiellä. Pistin vehkeet täysin poikittain ja pidin kaasun pohjassa, että selvittäisiin kurvista, Hautamäki kuvaili.

– Kun suora aukesi, auto oli edelleen täysin poikittain. Painoin jarrun pohjaan ja luistettiin tietä pitkin monta kymmentä metriä. Pikkuhiljaa keula valui ojaa, mutta onneksi penkka oli niin loiva, että päästiin pakilla pois, Hautamäki huokaili

Tilanteen tiimellyksessä moottori sammui, eikä kuuma kisakone ole niitä herkimpiä käynnistymään.

– Joku n. 25 sekuntia siinä kaikkineen meni ja 18 sekuntia jäätiin pohja-ajasta, Hautamäki summasi.

Juuri, kun hyvä hyökkäys näytti epäonnistuneen ja kärki päässeen karkuun, kohtasivat sekä Rytkönen että Kinnunen tahoillaan omia ongelmia.

Niinpä kaikkien kommellusten jälkeen Hautamäki nousi jo seuraavalla, rallin viimeistä edellisellä erikoiskokeella takaisin kärkeen. Lopulta voitto heltisi 12,2 sekunnin erolla Rytkösen autokuntaan.

– Ajo parani koko ajan. Tietysti, jos kävisi ajamassa edes kymmenen kilometriä ennen rallia, olisi varmasti mahdollista olla heti kärjessä. Mutta kun en ole ehtinyt. Auto piti käydä huolellisesti läpi ennen kisaa ja töitäkin on tehtävä. Mutta ei mitään, loppu hyvin, kaikki hyvin, Hautamäki naurahti maalissa huojentuneena.

Tiimipisteet 4/6:

  1. Porvoon Autopalvelu 152
  2. TGS ASV Team 146
  3. Printsport 130

Kuvat+teksti: Porvoon Autopalvelu tiedotus

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.