SM Pohjanmaa Rallin voittajat, Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen. Kuva: Toni Ollikainen

Ralli SM-sarjan neljäs osakilpailu kaudella 2021, SM Pohjanmaa Ralli, ajettiin maaliin lauantaina Seinäjoella. Kuninkuusluokassa parhaiten Pohjanmaa Rallin vauhdikkaat erikoiskokeet hallitsi Emil Lindholm, joka kehitti komean loppukirin ja ajoi voittoon. 

Pohjanmaa Ralli tarjosi autourheiluviidettä oikein roppakaupalla ja voittotaistelut jäivät jokaisessa SM-luokassa aivan viime metreille. SM1-luokkaa toiseen kisapäivään siirryttäessä johti Teemu Asunmaa, jonka kisa meni pilalle rallin neljännellä erikoiskokeella. Asunmaan Skoda keräsi märkää heinää syylärin eteen, joka nosti auton lämmöt riskirajoille eikä vauhtia voinut pitää samaan tapaan erikoiskokeen loppuosalla. Kilpailusta muodostui tämän jälkeen Mikko Heikkilän ja Emil Lindholmin kaksinkamppailu. 

- Nelosella kun ensimmäisenä autona mennään niin aina pitää leikata enemmän ja märkä heinä kerääntyi nokkaan. Aika erikoista mutta se on semmoista. Siinä meni voittotaistelu, Asunmaa sadatteli. 

Emil Lindholm ja Mikko Heikkilä ottivat tämän jälkeen kisan komentoonsa ja lopussa kaksikon ero oli vaivaiset 5,3 sekuntia Lindholmin eduksi. Asunmaa ajoi kärkiaikoja loppupäivän erikoiskokeillekin mutta voittotaisteluun ei alavutelaisella ollut enää asiaa, vaikka saikin noustua vielä niiden turvin kisan kolmannelle sijalle.

- Viimeinen asia mitä oletin ennen kisaa on se, että voitettaisiin. Ihan mahtavaa kertakaikkiaan. Päivä oli nousujohteinen ja renkaatkin toimivat hyvin, Lindholm viittasi avausvoiton SM-sarjassa soralla ottaneeseen MRF-rengasmerkkiin. 

Pohjanmaan kärkikolmikko on myös tämän kilpailun myötä pistetilanteessa kolmen kärjessä. Tilanne on äärimmäisen kutkuttava, sillä kaikki kolme ovat tällä hetkellä kahden pisteen sisällä toisistaan, Asunmaan johtaessa ja Heikkilän ja Lindholmin ollessa tasapistein toisella ja kolmannella sijalla

Kilpailun viiden parhaimmiston täydensivät Aleksi Röyhkiö ja toinen MRF-rengaskuljettaja Jukka Ketomäki. 

Rytkösen yllätysvoitto valui tekniseen vikaan

SM2-luokkaa periaatteessa koko kauden hallinnut kaksikko Jaro Kinnunen - Ville Hautamäki joutuivat Pohjamaalla ahtaalle Anssi Rytkösen kanssa, joka ajoi määrätietoisesti kohti voittoa. Rytkösen Mitsubishiin iski huoltotauolla kuitenkin tekninen vika, jonka johdosta yllä muhinut yllätysvoitto jäi ottamatta. Rytkösen Mitsubishi piti kuitenkin sen verran pintansa, että tuloksena oli luokan toinen sija. 

Rytkösen kärsiessä ongelmista, Ville Hautamäki kiitti ja kumarsi ja ajoi kotikilpailunsa voittoon 12,2 sekunnin turvin ja otti samalla komennon luokan pistetilanteessa. 

- Olihan hieno päivä sitten loppupeleissä, vaikka kyllä tähän matkaan mahtui kaikennäköistä sählinkiä. 

Luokan ykkössijalta Pohjanmaalle lähtenyt Jaro Kinnunen ajoi kolmanneksi, vaikka kärsi rengasrikon ennen huoltoa edeltävää erikoiskoetta. Maalissa eroa voittaneeseen Rytköseen kertyi lopulta 52,9 sekuntia. 

Joona jatkoi voittokulkuaan SM3-luokassa 

Viime vuoden SM3-luokan Suomen mestari Lauri Joona otti toisen voittonsa putkeen. Joona kävi pitkään taistelua Henri Hokkalan kanssa voittokamppailua, joka kärsi kuitenkin rengasrikon kilpailun toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Joona siirtyi voiton myötä myös luokan pistejohtoon. 

- Voitto tuntuu tosi hyvältä, viimeistä edelliselle lähdettiin hyökkäämään mutta siinä sitten kilpakumppanilla hajosi rengas niin ei olisi tarvinnut enää puristaa. Hieno fiilis ja mukava jatkaa kautta. 

Hokkala oli lopulta maalissa luokan neljäs. Toiseksi ajoi ensimmäisessä kilpailussaan Ford Fiesta Rally4:lla Heikki Koski-Lammi, joka sai lauantain ajaa kotimaisemissa. Aamupäivällä auki päässyt takaluukku verotti vauhtia, mutta kaikkineen tuloksena oli ehjä suoritus kotiyleisön edessä.

Kolmanneksi kilpakumppaneiden epäonnen jälkeen nousi Tommi Heino. Luokan pistejohdossa ennen Pohjanmaata ollut Tuukka Hallia ajoi ulos perjantaina ja jäi pisteittä. Upeasti alkukaudesta parantanut Toni Herranen joutui pettymään rankasti jouduttuaan keskeyttämään kilpailun viidennellä erikoiskokeella. 

Koski-Lammi ajoi toiseen perättäiseen voittoon SM4-luokassa

V1600-autoilla ajettavassa SM4-luokassa Juho Koski-Lammi oli jälleen omaa luokkaansa. Luokan pistejohtaja Oskari Heikkinen antoi kuitenkin hyvän vastuksen ja oli lopulta maalissa 12 sekuntia Koski-Lammia perässä. Mestaruuskamppailussa Heikkinen on kuitenkin edelleen tukevassa johdossa. 

- Ajoon en ole tyytyväinen itse mutta toki voittoon on pakko olla. Saatiin ajaa ongelmitta ja se on pääasia, Koski-Lammi kommentoi maalissa. 

Kolmanneksi luokassa ajoi Jere Pensas ja neljänneksi Konsta Saarinen

Ralli SM -sarja jatkuu parin kuukauden tauon jälkeen 13.-14.8. Lahdessa ajattavalla Top Building Rallilla. Top Building rallin yhteydessä ajetaan myös Historic Rally Trophy -sarjan osakilpailu sekä Historic autojen EM-sarjan osakilpailu, Lahti Historic Rally. 

Tulokset

SM1-luokka

 1. Emil Lindholm 1:00:31,3
  2. Mikko Heikkilä +5,3
  3. Teemu Asunmaa +17,4

SM2-luokka

 1. Ville Hautamäki +1:03:23,5
  2. Anssi Rytkönen +12,2
  3. Jaro Kinnunen +52,9

SM3-luokka

 1. Lauri Joona 1:04:44,9
  2. Heikki Koski-Lammi +42,7
  3. Tommi Heino +1:36,2

SM4-luokka

 1. Juho Koski-Lammi 1:11:40,7
  2. Oskari Heikkinen +13,1
  3. Jere Pensas +1:09,3

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.