Hiuksia nostattavia sekuntitaisteluja

Rallin suomenmestaruussarja jatkui viikonvaihteessa Turun lähiympäristössä. Kaksipäiväisessä ja edelleen pandemian vuoksi ilman yleisöä ajetussa Mad Croc SM Länsirannikon rallissa kilpailijat haastoi 12 vaativaa ja hienoa erikoiskoetta.

Perjantaina kilpailtiin Suomen oloissa poikkeuksellisesti pelkästään asvaltilla. Ratkaisu jakoi ennen kilpailua mielipiteitä. Vakavia ulosajoja tai muita suuria epäonnistumisia ei asvaltilla kuitenkaan nähty. Useimmat kilpailijat päinvastoin pitivät poikkeuksellisesta ratkaisusta.

Vaikka reitti oli pitkä ja vaativa, jaettiin pisteitä harvinaisen pienin eroin. Yksi kisan täpärimmistä oli Porvoon Autopalvelun pistenikkarin ja SM3-luokan kärkimiehen Tuukka Hallian 0,4 sekunnin tappio kolmossijan taistelussa. Kakkossijakin jäi vaivaisen 1,2 sekunnin päähän, joten on ymmärrettävää, että juuri Hallia harmitteli rallin viimeisen erikoiskokeen perumista.

Rallin piti päättyä kilpailukeskuksen ympäristössä ajettavaan asvalttierikoiskokeeseen. Järjestäjä päätti vain hiukan ennen H-hetkeä, ettei erikoiskoetta ajeta. Näin rallisprinteissä loistavasti menestyneen Hallian viimeinen iskumahdollisuus jäi toteutumatta. Jää ikuiseksi arvoitukseksi, olisiko hän voinut nousta jopa kisan kakkospaikalle. Junioreiden MM-sarjassa kilpaileva Lauri Joona oli jo kärjessä niin kaukana, että voittotaistelu oli menetetty.

Hallian kannalta myrkkyä oli se, että kilpailu keskeytyi kaksi kertaa juuri ennen hänen lähtövuoroaan.

– Kakkospätkä meni huonosti, muuten perjantain lenkki meni hyvin. Jouduimme kakkosella odottamaan lähdössä melkein tunnin omaa ajovuoroa, kun kisa oli ulosajon takia keskeytetty. Renkaan kylmenivät ja heti ensimmäisessä mutkassa huomasin, että kun yritin kääntää, auto liukui kuin jäällä olisi ajanut, Hallia kuvaili.

Rallin kakkospaikka karkasi käytännössä lauantaiaamun toisella erikoiskokeella. Tällä rallin viidennellä EK:lla Hallia jäi kärjestä yli 13 sekuntia.

– Se oli samanlainen juttu kuin perjantaina kakkospätkällä. Myös viitonen oli erittäin tekninen erikoiskoe ja juuri ennen sitä sattui taas pitkä tauko. Kisa oli poikki ja rytmi sen myötä hukassa, Hallia kertasi.

Henkilökohtaisissa pisteissä Hallia jatkaa edelleen selvässä SM-johdossa. Kisassa toiseksi ajaneeseen Roope Korhoseen on edelleen turvallinen 14 pisteen ero. Luokkavoiton napannut Lauri Joona on sarjassa kolmantena.

SM2-luokan hallitseva mestari ja Porvoon Autopalvelulle tälläkin kaudella erinomaisen pisteet kerännyt Ville Hautamäki kävi hänkin äärimmäisen jännittävän sekuntitaistelun Jaro Kinnusen kanssa. Eroa oli maalissa vaivaiset 4,1 sekuntia Kinnusen hyväksi.

Kisan erikoisuuksiin kuuluu se, että Hautamäki ja Kinnunen ajoivat sekä viimeistä edelliselle että viimeiselle erikoiskokeelle tasa-ajan. Ralli käytännössä ratkesi jo tätä ennen samalla, kahteen kertaan ajetulla erikoiskokeella.

– Koko ajan tultiin niin paljon kuin päästiin. Jostain syystä se Vanha Karuna (EK 7/10), siellä jäin suhteessa tosi paljon. Ensimmäisellä kerralla tein vähän virheitä ja hävittiin 2,5 sekuntia. Toiselle kierrokselle muutettiin hieman nuotteja, eikä sillä kerralla tullut minusta edes mitään aikaa vievää virhettä. Silti hävittiin lyhyellä, reilun viiden kilometrin erikoiskokeella 3,1 sekuntia, Hautamäki ihmetteli.

– Siihen se käytännössä ratkesi. Lisäksi viidennellä erikoiskokeella tuli yksi paikka, joka oli meillä kyllä nuotissa aivan oikein, että hämää, silti ei muuta kuin talon pihaan siimojen alle ja sieltä pihan kautta uutta vauhtia hakemaan. Silti sille erikoiskokeelle tuli ihan hyvä aika, Hautamäki kertasi.

– Vaikka tietysti hirveästi harmittaa se, että tiukan kilpailun jälkeen jäätiin hopealle, hyvää on se, että nähtiin, miten hyvin vauhti riittää ja mihin pystytään. Kolmen viikon kuluttua ajetaan Pohjanmaalla ja auto jäi onneksi ehjäksi. 

PISTETILANNE 3/6:

  1. Porvoon Autopalvelu 127
  2. TGS ASV Team 113
  3. Printsport 102
  4. TGS Skoda Team 78
  5. Co-Motorsport 24
  6. Dynamo 23

Tomi Vilenius

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla