Juha Salo starttaa SM1-luokan piikkipaikalta SM Mad-Croc Länsirannikon Ralliin.

Ralli SM-sarjan kolmas ja kesäkauden ensimmäinen osakilpailu ajetaan tulevana perjantaina ja lauantaina Liedon SM Mad-Croc Länsirannikon Rallissa. Ilman yleisöä ajettavassa kilpailussa ovat mukana myös Rallin Suomen Juniorimestaruus- ja Nuorten SM-sarjojen kuljettajat, jotka ajavat kauden toisen osakilpailunsa. Yhteensä kilpailussa on viivalla mukavat 123 autokuntaa, joista peräti 18 on SM1-luokassa ajavia R5-luokan autoja.

Länsirannikon Rallissa kaikki kolme perjantain erikoiskoetta ajetaan puhtaasti asfaltilla ilman yhtään soraosuutta. Näiden lisäksi lauantaina kilpailun päättävä lyhyt, alle 2-kilometrinen erikoiskoe ajetaan kestopäällysteellä. Kyseessä on erittäin harvinainen kokeilu, sillä totutusti Suomessa on ajettu rallissa asfaltilla lähinnä lyhyitä yleisöerikoiskokeita sekä joitain osuuksia soraerikoiskokeiden sisällä.
Ralli SM-sarjavastaava Henrik Frank oli ajatuksesta alkuun varovaisen skeptinen.
- Mieleen tuli tottakai heti renkaat, alustat ja se, miten ylipäänsä suomalainen ”rallikulttuuri” mukautuu ideaan, jossa SM-rallissa ajetaan kokonaiskilometrit huomioiden varsin merkittävä osuus asfalttia. Sinänsä nuo haasteet ovat tässä matkan varrella myös konkretisoituneet, mutta samalla ne on saatu kuitenkin myös ratkaistua mielestäni ihan hyvin, vaikka toki lopputuloksena on varmasti aina jonkinlainen kompromissi.
- Mielipiteitä asiaan on toki esitetty matkan varrella useita, moneen suuntaan, mutta lähtökohtana on ollut saada asia ratkaistua niin, että lopputuloksena olisi mahdollisimman tasavertaiset kilpailuolosuhteet kaikille kilpailijoille, Frank päätti.

Juha Salo starttaa reitille SM1-luokan piikkipaikalta

SM1-luokan kolmen kärki ennen Länsirannikon osakilpailua on tuttu ja kova. Moninkertainen Suomen mestari ja talvikauden jälkeen luokan pisteykkösenä oleva Juha Salo lähtee reitille ainoastaan voitto mielessä.
- SM-voiton aika saisi jo olla. Olemme ajaneet pohja-aikoja tarpeeksi ja toivon, että kaikki onnettaret olisivat puolellamme, että emme kohtaisi erikoiskokeilla mitään rankkasateita tai ukkoskuuroja.
Ykkössijaa lähdemme hakemaan. Emme me muuta vaihtoehtoa ole itsellemme asettaneet, Salo kertoo.

Salon perässä reitille lähtee kova haastajakaarti. Hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa, Emil Lindholm, Mikko Heikkilä ja Riku Tahko ovat ensimmäisinä tyrkyllä kärkisijoille.
Länsirannikolle on ilmoittautunut mukaan myös iso joukko vieraita naapurimaista; Peräti 6 R5-kuljettajaa tulee Ruotsista sekä yksi Virosta.

SM2-luokassa tuttu kolmikko kärjessä - SM3- ja SM4-luokissa selkeät pistejohtajat

SM2-luokassa tuloslistojen kärkipäähän voidaan ennakkokaavailuissa laittaa kolme kovaa Mitsubishi-kuljettajaa. Ville Hautamäki, Jaro Kinnunen ja Kristian Kiviniemi ovat luokan TOP 3:ssa ennen Liedon osakilpailua ja ovat vaikeasti voitettavissa.

SM3-luokassa Tuukka Hallia on ottanut pisteissä jo pienen karkumatkan seuraavana tuleviin. Rovaniemen voiton ja Kouvolan kakkossijan jatkoksi nuorukaisella on tavoitteena jälleen ykkössija.

Liedossa kovimman haasteen Hallialle tarjoaa kaksikko Henri Hokkala - Lauri Joona. Hokkala vaihtoi talvikauden jälkeen autonsa Peugeotin R2:sta moderniin Ford Fiesta Rally4-autoon, ja kävi nappaamassa sillä heti testikilpailuna toimineessa Rengas Turku -Rallissa luokkavoiton.

SM4-luokassa ajetaan nyt toista vuotta putkeen V1600-luokituksen autoilla ja Länsirannikolla luokkaan mukaan on ilmoittautunut kaikkiaan 13 autokuntaa. Tunturissa ja Kouvolassa luokkaa hallitsi Oskari Heikkinen, joka johtaa luokkaa 22 pisteen turvin ennen Konsta Saarista. Kolmantena luokassa on Valtteri Koski, jolla on Heikkiseen nähden kirittävää 31 pisteen verran.

SM4-luokkaa Liedon osakilpailun jälkeen johtavalle alle 27-vuotiaalle kuljettajalle avautuu mahdollisuus päästä mukaan kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n lanseeraamaan FIA Rally Star -ohjelmaan, jonka avulla etsitään uusia tulevaisuuden rallitähtiä. Heikkinen on siis vahvasti tarraamassa kiinni maanosien loppukilpailupaikkaan, joka ratkotaan Saksassa tammikuussa 2022.

- Jos tuohon ohjelmaan pääsisi mukaan, olisi se mahdollisuus mitä ei kovin helposti näillä Kainuun korkeuksilla pysty kasaamaan. Paineita en ota, lähden ajamaan vain kaasu pohjassa, koska kauden tärkein tavoite on kuitenkin voittaa SM-sarja.


Ralli SM-luokkien TOP3 2/6 osakilpailua

SM1-luokka
1. Juha Salo 43p
2. Teemu Asunmaa 41p
3. Emil Lindholm 32p

SM2-luokka
1. Ville Hautamäki 45p
2. Jaro Kinnunen 39p
3. Kristian Kiviniemi 37p

SM3-luokka
1. Tuukka Hallia 52p
2. Henri Hokkala 35p
3. Roope Korhonen 32p

SM4-luokka
1. Oskari Heikkinen 59p
2. Konsta Saarinen 37p
3. Valtteri Koski 28p

Tiimit
1. Porvoon Autopalvelu 97p
2. TGS ASV Team 70p
3. Printsport 67p

Katso kaikki pisteet >>
Lue lisää sarjan säännöistä >>

Ralli SM / Viestintä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.