Kuvassa Iivarin kisa-autona toimiva Ford Fiesta.

Korpilahtelainen Jooa Iivari, 15, on Suomen menestyksekkään rallihistorian seuraavia nuoria lupauksia. Kokemusta ei löydy vielä paljoa, mutta menestystä on jo tullut nuorten luokissa. Iivari avasi omaa uraansa haastattelussa, jossa käsitellään muun muassa kaiken alkua, nykytilannetta, sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

Iivari kertoi aloittaneensa autolla ajamisen jo kahdeksanvuotiaana jääradalla. Isä oli ajanut rallia ja kiinnostus autoihin oli veressä. Hieman yli vuosi sitten alkoi kyteä ajatus, että tässä lajissa voisi kilpailla. Ensimmäisen kisansa Iivari ajoi Kaasujalkarallissa maaliskuussa 2020. Takana oli vain 150 kilometriä ajoa ralliautolla. ”Hirveästi jännitti, enkä muista ensimmäisen pätkän startista mitään”, toteaa Iivari. Siinä kisassa ei menestystä tullut, mutta kova palo lajiin syttyi.

Ensimmäisen kisan jälkeen alkoi tavoitteellinen harjoittelu, joka on tuottanut tulosta. Seitsemässä edellisessä kisassaan Iivari on noussut korkeimmalle korokkeelle nuorten luokassa. Mainittakoon, että mukaan mahtuu myös yksi SM-ralli. Tällä hetkellä Iivari odottaa 17-vuotispäiväänsä. Silloin on mahdollista saada ajokortti poikkeusluvalla ja nousta nuorten sarjasta SM4-luokkaan aikuisia haastamaan. ”Se on seuraava askel, siellä pääsee mittaamaan omaa tasoaan kunnolla.” Kun nuorelta mieheltä kysyy tulevaisuuden tavoitteista, paistaa nöyryys läpi. ”Jos joku päivä pääsisi ajamaan R5-autolla Suomen huipulle, se olisi mahtavaa. Unelmana on myös päästä ajamaan WRC-autolla, mutta se on vielä todella kaukana.”

Iivarin pohtiessa omaa ajamista ensimmäisenä tulee mieleen tiesilmän kehittyminen. Vahvuutena on myös kuivalla tiellä ajaminen, sekä uusiin tilanteisiin sopeutuminen. Heikkouksia Iivarin on vaikea keksiä. Kyseessä on siis kokonaisvaltainen kuski, jolla ei ole suurempia ongelmia auton kanssa. Iivari kuitenkin painottaa, että aina löytyy kehitettävää, joka kertoo oikeasta asenteesta. Eräs suomalainen jääkiekkoilija sen onkin joskus sanonut: ”kehitys loppuu tyytyväisyyteen”.

Ralli ei ole lajina turvallisimmasta päästä. Aina, kun auto starttaa, on mahdollista, että tapahtuu ulosajo tai muu onnettomuus, joka voi aiheuttaa vakavankin loukkaantumisen. Iivari tiedostaa sen, mutta ei anna sille liikaa painoarvoa. ”Jos ratin takana ajattelee liikaa tai alkaa pelkäämään, silloin todennäköisesti rytisee.” Rallissa tulee vastaan myös tilanteita, joissa mitataan henkistä kanttia. Iivarilla on tästä kokemusta Kuhmoisten sorarallista. ”Ensimmäisellä pätkällä ajoin mutkan leveäksi ja tukivarsi meni kieroksi, itse en uskonut, että ralli jatkuisi mutta saimme auton kuntoon ja onnistuin voittamaan kisan.”

Kaikilla urheilijoilla on esikuvia. Iivarilta niitä löytyy kaksi. ”Jari-Matti Latvalaa on tullut seurattua tarkasti. Toki myös oma isä, mutta huippu-urheilijoista Latvala on itselle se esikuva.” Oppia ajamiseen on tullut kartturi Mika Rampaselta, ja Iivari painottaakin kartturin olevan yhtä tärkeä kuin itse kuljettaja. ”Kartturi tuo tietynlaista rauhallisuutta ja osaa antaa neuvoja toisesta näkökulmasta mitä kuskilla on. Kerran Oittilan testeissä myös Riku Tahko on istunut kyydissä ja häneltä tuli hieman vinkkejä ajamiseen.”

Suomen rallikansan ei siis tarvitse olla huolissaan. Rallin ympärillä leijuvista uhkakuvista huolimatta laji kerää edelleen mukaansa nuoria, joilla on potentiaalia antaa jonain päivänä voittohaastattelua Monte Carlon rallin viimeiseltä pätkältä. Ja tietenkin, sujuvalla rallienglannilla.


Treeniauto Honda Civic V-1600.

Teksti ja kuvat: Konsta Saarinen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.