Yhtäjaksoisesti neljättätoista kertaa perinteikkäässä Tunturirallissa kilpaillut jyväskyläläinen Mikko Eskelinen ja hänen petäjävetinen luottokartanlukija Arto Kapanen starttasivat kilpailun seitsemälle pikataipaleelle ja niiden tarjoamille 200 erikoiskoekilometrille tarkoituksenaan parantaa vuoden takaista vauhtia.

Tavoitteet täyttyivät aina kolmannen erikoiskokeen puoliväliin saakka, jossa kuitenkin runsaasti myöhässä ollut jarrutus johti kovavauhtiseen ulosajoon. Koska tartuntatautitilanteen vuoksi yleisön pääsy erikoiskokeelle oli estetty, kesti paikalla olleella media- ja pelastushenkilöstöllä seitsemän minuuttia saada auto kaivettua takaisin tielle. Vaikka kilpailussa WRC-autoharvinaisuudella ajanut kaksikko pääsi lopulta jatkamaan matkaa, päättyi kilpailu seuraavan päivän aamun erikoiskokeen jälkeen ulosajossa syntyneiden vaurioiden myötä.

- Kaihuavaaran erikoiskokeella auton vaihdeanturi rikkoontui ja sen myötä vaihdenäyttö eli täysin omaa elämää. Se ei kuitenkaan ollut seuraavan Vanttauskosken ulosajon syy vaan syyllinen siihen löytyi täysin ratin ja penkin välistä. Muistin nypyn jälkeen olleen mutkayhdistelmän täysin oikein, mutta omasta huolimattomuudestani johtuen jarrutin 50 metriä liian myöhään. Näin pulkkana mentiin syvälle risukkoon kunnes liike pysähtyi voimalinjojen alle sarkaojan reunalle, Eskelinen kertasi tapahtunutta.

- Auto jäi pohjastaan kiinni ja eikä lähtenyt irti ennen kuin paikalla olleet mediamiehet ja pelastushenkilökunta sai liinan auton perään kiinni ja vetästyä meidät takaisin tielle ja kohti huoltoa. Sitten yötauon jälkeen lähdimme jatkamaan kilpailua, mutta koska auto ei ulosajon vaurioiden myötä toiminut halutulla tavalla niin jätimme rallin kesken ja lähdimme saunan lämmitykseen, hallitseva Lamborghini Super Trofeo Euroopanmestaruusratasarjan hopeamitalisti jatkaa.

Kilpailun voittoon ajoi hallitseva Suomenmestari Teemu Asunmaa, joka oli

22 sekunnin turvin juhli täysiä sarjapisteitä ennen moninkertaista rallin Suomenmestari Juha Saloa. Videotallenne Mikko Eskelisen ulosajosta löytyy hänen Facebook -sivuilta osoitteesta: https://www.facebook.com/gtmikko

Lopputulokset 56. Arctic Lapland Rally 2021: SM1-luokka, Top-6:

  1. Teemu Asunmaa & Marko Salminen, Skoda Fabia R5 EVO, 1:45:56,6
  2. Juha Salo & Mikko Markkula, Skoda Fabia R5 EVO, +22,0s
  3. Emil Lindholm & Mikael Korhonen, Skoda Fabia R5 EVO, +34,0s
  4. Juuso Metsälä & Matti Kangas, Skoda Fabia R5, +3:49,0s
  5.  Riku Tahko & Markus Soininen, Hyundai i20 R5, +5:19,1s
  6. Niclas Grönholm & Antti Linnaketo, Volkswagen Polo GTI R5, +5:22,1s

---

kesk. Mikko Eskelinen & Arto Kapanen, Mitsubishi Lancer WRC, ulosajon vauriot

Jani Kekoni

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.