Hautamäellä huonoa tuuria, Hallialle luokkavoitto

Arctic Lapland Rally, eli tuttavallisemmin Tunturiralli avasi viikonvaihteessa ralliautoilun suomenmestaruussarjan. Tiimien hallitsevan kultamitalistin Porvoon Autopalvelun ajajakaksikko Tuukka Hallia ja Ville Hautamäki keräsi erinomaisen pistesaaliin. Hallia voitti SM3-luokan suvereenisti ja Hautamäki päätyi perjantain ongelmien jälkeen SM2-luokan kolmanneksi. Pisteet nostivat Porvoon Autopalvelun tiimien kärkeen.

Tuukka Hallian ensimmäinen Tunturiralli sujui heti alkumetreiltä alkaen käsittämättömän hyvin. 24-kilometriesellä Aittajärven erikoiskokeella Hallia ajoi 9,8 sekunnin pohjat ja siitä eteenpäin ei luokan voittajasta ollut epäselvyyttä. Antti Haapalan lukemilla nuoteilla Hallia ajoi seitsemästä erikoiskokeesta viidelle pohjat ja voitti minuutilla ja 20 sekunnilla luokan.
Menestyksen tautalla oli vahva luotto autoon.
– Olimme saaneet säädöt kohdalleen ja ajo tuntui todella hyvältä. Luokka on äärettömän kovatasoinen, joten kaiken pitää olla kunnossa, ennen kuin voi tavoitella edes kärkisijoja, Hallia muistuttaa.
– Vähän jäi vielä parannettavaa, kun kahdella erikoiskokeella olin kakkonen. Ei siis aivan täydellinen suoritus, Hallia naurahtaa.
– Ennen kisaa oli tosiaan sellainen tunne, että jos jotenkin pysyisimme suurin piirtein kärkikaksikon vauhdissa ja pystyisin ajamaan kolmen kärkeen, jo se olisi hyvä saavutus. Menihän tämä aika tavalla yli odotusten, Hallia virnistää.

Kauden toista talvikilpailua Hallia odottaa malttamattomana.
– Luonnollisesti innostus olisi kova päästä heti ajamaan, mutta pitää nyt malttaa. Joka tapauksessa lähtökohdat ovat nyt koko sarjankin kannalta todella hyvät. En silti halua sen enempää laskelmoida, vaan jokaiseen kisaan lähdetään sillä ajatuksella, että tehdään paras mahdollinen tulos. Nyt sen huomasi viimeistä edellisellä erikoiskokeella, että rytmi hukkuu heloposti, jos alkaa liikaa varmistella, Hallia kuvailee.
Erinomaisen kisan innoittamana Hallia nostaa esiin kiinnostavan havainnon näkemiseen liittyen. Hän otti kisassa käyttöön keltaiset silmälasit ja suitsuttaa kokemusta varauksetta.
– Keltaiset lasit on aivan ehdottomat. Lasit toimitti rovaniemeläinen Brillet. Aivan uskomaton juttu, miten paljon lasit paransivat kontrastia. Penkat ja kaikki muodot erottaa erinomaisesti valoisalla ja pimeässä, eivätkä silmätkään rasitu, Hallia kehuu.

Ville Hautamäki ja kartanlukijansa Mika Juntunen kävivät alun pikataipaleilla äärimmäisen tiukkaa sekuntikamppailua SM2:n kärkipaikasta. Jaro Kinnunen oli kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen 18,1 sekunnin karkumatkalla ja Kristian Kiviniemen hallitsemaan kakkossijaan oli siihenkin matkaa vain runsaat 16 sekuntia.
Rallin kolmannella ja samalla perjantain viimeisellä erikoiskokeella tapahtui kuitenkin kohtalokas käänne.
– Kaikki meni hyvin Jyrhämäjärven loppupuolelle asti. Väliaikojen perusteella olimme sillä hetkellä hiukan Kristianin edellä ja vähän Jaroa perässä. Lopun ison tien tunnen todella hyvin. Se tulee aivan selkäytimessä, Hautamäki kuvailee.
Tätä taustaa vasten odotukset olivat luonnollisesti korkealla.
– Pian kuitenkin oli aivan valkoinen seinä edessä. Kanssakilpailija oli ajanut ulos oikeassa, jossa meilläkin on nuotissa ”hämää”, Hautamäki kertoo.
Auto oli ollut kahdeksan minuuttia hangessa ja se oli nostettu juuri Hautamäen autokunnan eteen. Pimeällä ja pakkasessa edellä ajavan nostattama pöly haittaa ajoa dramaattisesti.
– Erikoiskokeen loppuajassa jäätiin Jarolle yli 44 sekuntia. Se oli heti selvää, että mitään ei ole tehtävissä. Siihen saakka oli ajettu aivan maksimivauhdilla tiukkaa sekuntitaistelua, joten oli päivänselvää, ettei sellaista eroa ollut mitään toivoa lähteä enää ajamalla ottamaan kiinni, Hautamäki summaa.
Hautamäki ja Juntunen päättivät jatkaa lauantaina varmaa ajoa kohti maalia.
– Eteen oli se runsas minuutti ja taakse reilut kaksi minuuttia, joten laskettiin ettei perusajolla ole mitään hätää. Niinpä koko lauantai käytännössä varmisteltiin kolmossijaa, Hautamäki toteaa.

Kuvat: Meritapix (Merita Mäkinen)
Teksti: Tomi Vilenius

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.