Historic Rally Club Finland ry:n organisoimaan Historic Rally Trophy -sarjaan etsitään toimenpiteitä sarjan kehittämiseksi edelleen. HRCF:n hallitus painottaa, että uudistustoimia etsitään kilpailijoita ja harrastajia ”herkällä korvalla” kuunnellen. Toimenpiteiden tavoitteena on kuitenkin paitsi pitää sarja houkuttelevana ja mielenkiintoisena, myös saada mukaan lisää kilpailijoita.

”HRT-kilpailujen toivotaan jatkossakin kiinnostavan kaikenlaisia historic-rallin harrastajia, myös heitä, jotka panostavat kilpailemiseen tavallista harrastajaa enemmän”, kertoo HRCF:n puheenjohtaja Jari Ohrankämmen.


”Haluamme löytää sellaisia uudistumistapoja, että kaikki lajin harrastajat olisivat tyytyväisiä. Pieniä muutoksia ollaan jo toteuttamassa, minkä jälkeen toivomme saavamme runsaasti kommentteja ja mielipiteitä niiden onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Saamastamme palautteesta sitten riippuu, miten siitä jatketaan.”

 

HRT-sarjassa on ollut viimeisten vuosien aikana pientä pudotusta osanottajamäärissä. Tänä vuonna kilpailijoita oli keskimäärin 66, edellisenä vuonna 75 kilpailijaparia, HRT-luokat ja tasanopeus mukaan laskettuina. Yksi selkeästi kehittämistä kaipaava kohde on ennakkotutustuttava Nuottisarja. Nuottisarjassa osallistujien määrä on ollut todella alhainen ja luokan kilpailijoilta saadun palautteen perusteella luokan lähtöpaikka historic-luokkien viimeisenä on koettu yhdeksi ongelmaksi. Kaiken kaikkiaan viimeaikaista osanottajien määrän laskua selittää ainakin osittain viime talven lauhan säätilan vuoksi perutut alkukauden kilpailut sekä myös erittäin haasteellinen korona-pandemiatilanne.

Nuottisarjan tilannetta selvittääksemme päätimme kokeiluluonteisesti ajattaa Nuottisarjan-luokat historic-luokkien ensimmäisinä, tasanopeus- ja näytösajoluokkien jälkeen kauden 2021 ensimmäisissä osakilpailuissa; 13.2. Mesikämmen-rallissa Ähtärissä ja 6.3. Iisalmi-rallissa. Nuottisarjalaiset tutustuvat erikoiskokeisiin ennakkoon, ja näin he pääsevät täysin hyödyntämään tekemänsä nuotit ja käyttämään niiden ehdottamia oikeita ajolinjoja. Näistä oikein piirretyistä ajolinjoista toivottavasti hyötyvät myös perässä tulevat ”pimeiden” luokkien osallistujat. Muilta osin luokittainen lähtöjärjestys säilyy ennallaan.

Vuoden 2021 HRT-säännöissä on jo otettu muutama uudistus käyttöön. Ensimmäinen muutos koskee kuljettajien lisenssivaatimuksia. Uudistuksen myötä toisella miehistön jäsenellä voi olla myös tutustumislisenssi (pl. nuottiluokat). Tässä tapauksessa toisella miehistön jäsenellä tulee olla voimassa oleva kansainvälinen tai kansallinen kilpailijalisenssi sekä suoritettu rallin junioritutkinto. Tällä ratkaisulla pyritään tarjoamaan helpotusta kartturipulaan, joka on harrastajien keskuudessa ollut yhtenä puheenaiheena. Lisäksi kaudella 2021 HRT-sarjan osakilpailut kilpaillaan NEAFP-statuksella, joka mahdollistaa myös ulkomaisten kuljettajien osallistumisen sarjaan.

Toinen toteutuva uudistus koskee ennakkotutustumattomien historic-luokkien yleiskilpailua. Jo vuosien ajan HRT-kilpailuissa kilpailijat ovat keränneet pisteitä luokittain eri ikäkategorioissa eikä historic-yleiskilpailun voitosta ole koskaan aiemmin ”virallisesti” kilpailtu, mutta kaudella 2021 kilpaillaan siis myös ”yleiskilpailumestaruudesta”. Pisteitä jaetaan luokissa 1–18 ajaville 1-ohjaajille osakilpailuiden yleiskilpailutuloksien perusteella. Pisteitä jaetaan kymmenelle parhaalle niin, että yleiskilpailun nopein kuljettaja saa 11 pistettä, seuraava 9 pistettä, 3:nneksi sijoittunut 8 pistettä, 4:nneksi 7 pistettä jne., siten että 10:s saa vielä yhden pisteen. Saavutettuja yleiskilpailupisteitä ei lasketa ikäkategoriakohtaisiin sarjapisteisiin eivätkä ne näin olleen vaikuta ikäkategorioiden mestaruustaisteluissa.

Lisäksi uudistuksia ja helpotuksia on tulossa autojen turvavarustevaatimuksissa sekä autojen historic-passien vaatimuksiin. AKK:n hallitus on hyväksynyt HRCF:n esityksen sallia myös vanhentuneiden FIA-hyväksyttyjen istuimien ja turvavöiden käytön HRT-osakilpailuissa, kunhan em. varusteet ovat ehjiä ja kunnoltaan muutoinkin ensiluokkaisia. Varusteiden kuntoa tullaan valvomaan kilpailuiden turvallisuustarkastuksissa. Lisäksi AKK:n hallitus on päättänyt hyväksyä kilpailuihin autot, joiden FIA-HTP-passit ovat vanhentuneet. Edellytyksenä vanhentuneen passin käyttämiselle on se, että passi on myönnetty 10/2007 jälkeen ja lisäksi auton täytyy olla kaikilta osin passin mukainen. Molemmat helpotukset ovat voimassa myös HRCF:n Historic Rallisprint -sarjassa.

”HRT-sarjan uudistumisen toivotaan tuovan innostusta kilpailijoiden lisäksi myös kilpailujärjestäjien tekemisiin. Jotta kehitystyötä saadaan toteutettua jatkossakin jouheasti, kaikki ehdotukset ovat tervetulleita jo tässä vaiheessa. Yritetään yhdessä löytää uusia tapoja, ja jos ne eivät toimi, on helppoa palata tarvittaessa entiseen”, toteaa Ohrankämmen.

Kuva ja teksti: Kikka Kuosmanen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla