Esa ja Anja Lindroos Kaasujalka Rallissa 2019, HRCF

Suomen koronaepidemiavuonna Historic Rally Trophy -sarja supistui kuudesta osakisasta neljään. Yksi kilpailuista päästiin ajamaan maaliskuun alussa talvikelissä, muut alkukauden talvikisat peruuntuivat vähäisten lumiolosuhteiden vuoksi. Ensimmäiseksi kesäkisaksi aiottu Mäntsälä-ralli jäi ajamatta, elokuun alussa päästiin jatkamaan Kokkola-rallin merkeissä.

Hartolan ympäristössä Heinolan UA:n isännöimä Jari-Pekka Ralli tuli täydentämään sarjaa ja päättää nyt kauden. Mikä parasta, taistelut mestaruuksista – ja muista mitaleista – näyttävät olevan melko lailla avoinna.

Tälle kaudelle pistelaskuun tuli uudistus, kun kilpailijat saavat myös osallistumispisteitä; yksi ensimmäisestä, kaksi lisää toisesta ja kolme lisää kolmannesta ajetusta osakisasta. Sääntöjen mukaan kilpailijoiden loppupisteisiin lasketaan ajetut kisat miinus yksi: tänä vuonna siis kolmen osakisan pisteet. Myös osallistumispisteitä kilpailijat saavat samaan tapaan maksimissaan kolmesta kisasta, yhteensä siis kuusi pistettä.

AKK:n arvokilpailujen palkintoja on jaettu tänä syksynä sarjojen päätöskilpailun yhteydessä. Historic Rally Trophyn osalta toimitaan kuitenkin ensi viikonloppuna toisin: menestyjille jaetaan sarjan palkinnot, myös siis AKK:n, HRCF:n syyskokouksen jälkeen pidettävässä, kaikille historic-harrastajille tarkoitetussa keskustelutilaisuudessa 14.11. Tarkempia yksityiskohtia myöhemmin. Seuraa HRCF:n tiedotusta lähempänä tuota ajankohtaa.

Osanottajamäärälläkin merkitystä

Ykkösryhmässä, johon kuuluvat luokat 1–4, on neljä mitalistiehdokasta. Päijät-Hämeen UA:n pari Sami Jaakkola–Jasmin Hannunen luokassa 3 ovat pistejohdossa ennen päätöskisaa. Kakkosena olevalla jämsäläisparilla Risto Tiinus–Tuomas Töyry luokassa 2 on mahdollisuus nousta tasapisteisiin Jaakkolan kanssa, sillä Kokkolassa miehet keskeyttivät.  

Kolmantena pistetaulukossa on HRCF:n Onni Mustapuro, joka ajaa luokassa 4, neljäntenä oleva pari Panu ja Eemil Pitkänen ajaa samassa luokassa. Luokkavoitosta saa siis 11 pistettä. Näyttää vahvasti siltä, että kumpi tästä kaksikosta luokan voittaa, voittaa myös ykkösryhmän mestaruuden. Tasapisteisiin mahdollisesti päätyvät Jaakkola ja Tiinus, jolloin vahvin ehdokas hopeamitaliin on Jaakkola.

Ikäkategoriassa Historic ->69 (luokat 5–8) kohti mestaruutta näyttää vahvasti olevan menossa Alavuden Jari Valtaala. Tasapisteisiin Valtaalan kanssa, kolme osakilpailua voittoa pistein 39, on ajanut myös Jari Ohrankämmen, mutta osanottajamäärä on Valtaalan luokassa suurempi. Hopeamitalista Ohrankämmenen kanssa taistelee vielä NHD-pari Martti Sarasto-Pasi Someroja. Mikäli Sarasto voittaa luokkansa Heinolassa, hän nousee tasapisteisiin Valtaalan ja Ohrankämmenen kanssa. Sarasto ohittaa osanottajamääriä verrattaessa Ohrankämmenen. Tämä edellyttää, että luokassa 7 starttaa useampi kuin kaksi autokuntaa.

Ikäkategorian Historic ->75 (luokat 9–11) spekulaatiot on nyt hyvä jättää sikseen, niin monta eri vaihtoehtoa on olemassa. Viisainta lienee mainita vain, että neljällä kuljettajaparilla; Tampereen Toni Sinkkonen-Arto Saarilahti, EPUA:n Pasi Männistö-Jari Perttu, Kiuruveden Niko ja Marko Allinen sekä Urjalan Kari Loppi-Niina Mönkö, on mahdollisuudet mitaleihin. Se on kuitenkin varmaa, että yksi näistä neljästä jää mitalikolmikon ulkopuolelle. Todella mielenkiintoinen tilanne ennen päätöskisaa.

Kategorian Historic ->81 (luokat 12–14) mestari lienee Akaan MM:n Jani Salmi–Mikko Kortesuo luokassa 14, joka luokkansa voittaessaan näyttäisi nousevan kahdella pisteellä johtoon. Mikäli sijoittuu kakkoseksi, Salmi jää tasapisteisiin Keijo Hållfastin sekä Janne Lindbergin kanssa mutta nousee osanottajamäärävertailussa ohi heidän.

Lindberg on ajanut kovia tuloksia myös kilpailun nopeimman historic-kuljettajan tittelistä kilpailtaessa, mutta on luokassaan ollut kolmessa edellisessä kisassa luokan ainoa osanottaja. Heinolan kisaan luokkaan on ilmoittautunut myös Kai Bruun, joten voittaessaan Lindberg saa 11 pistettä. Kolmella pistetaulukon kärjessä olevalla olisi pisteet siis tasan, ja valitettavasti Lindberg ”kärsii” pahiten. Osanottajamäärävertailu pudottaa Lindbergin kolmanneksi.

Jos ikäkategoriassa Historic ->90 (luokat 15–18) sekä Sami Tuominen (lk 17) että Esa Lindroos (lk 16) voittavat kumpikin luokkansa, he päätyvät tasapisteisiin kolmella osakilpailuvoitollaan. Osanottajamäärävertailu kallistaisi tilanteen Tuomisen hyväksi. Jos jompikumpi jää luokassaan kakkoseksi, mestaruus menee toiselle. Luokassa 17 Arttu Karttusella ei valitettavasti luokkavoittokaan tuo mestaruutta, mutta mitalin kuitenkin.

Nuottisarjassa 16 autokuntaa

Nuottisarjassa (luokat 19–23) pistetaulukon neljä parasta on ajanut toistaiseksi kolme osakilpailua. Heikki Westerlundilla luokassa 22 on Heinolan kisassa voittaessaan kolme luokkavoittoa, yksi enemmän kuin muilla. Osanottajia on tällä kertaa reippaasti enemmän kuin muissa osakisoissa, joten vastustajia/haastajia tällä kertaa löytyy. Mestaruuteen tarvittaneen luokkavoitto, neljän joukkoon jääminen pitänee vielä mitalistien joukossa.

Tasanopeusluokassa piste-erot ovat pieniä. Jo kaksi osakisaa voittanut pari Kari Kuosmanen–Tomi Auersalmi on asettanut tavoitteekseen mestaruuden, mihin hän yltäneekin, mikäli on Heinolan kisassa kolmen joukossa. Pistekakkoset Eugen ja Ritva Damstedt ovat Kuosmasen lisäksi napanneet osakisavoiton, mutta olleet myös neljäs ja yhdeksäs. Pistetaulukon ykköspari Eero ja Eetu Juutilainen on ollut kahdesti toinen ja kerran kolmas, mutta pystyy kasvattamaan pistepottiaan vain kolmella pisteellä.

Ja kun kerran ralli on rallia, myös tasanopeusluokassa, mitä vain voi tapahtua, myös Jari-Pekka Rallissa. Muutama keskeytys tai kisasta poisjääntikin romuttavat totaalisesti nämä spekulaatiot, joten älkää suhtautuko äsken lukemaanne liian vakavasti. Maalissa palkinnot jaetaan!

Sarjapalkinnot jaetaan 14.11.

Palkinnoista puheenollen, AKK:n arvokilpailujen palkintoja on jaettu tänä syksynä sarjojen päätöskilpailun yhteydessä. Historic Rally Trophyn osalta toimitaan kuitenkin ensi viikonloppuna toisin: menestyjille jaetaan sarjan palkinnot, myös siis AKK:n, HRCF:n syyskokouksen jälkeen pidettävässä, kaikille historic-harrastajille tarkoitetussa keskustelutilaisuudessa 14.11. Tarkempia yksityiskohtia myöhemmin. Seuraa HRCF:n tiedotusta lähempänä tuota ajankohtaa.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.