Karkkilalainen Matti Jaatinen oli kartanlukijansa, ähtäriläisen Mikko Sompin kanssa maalissa erittäin tyytyväinen. Takana olivat tekniset murheet auton kanssa, ja tänään Kokkola 400-vuotisjuhlarallissa päivä päättyi kovan sekuntitaistelun jälkeen Jaatisen eduksi kilpailun nopeimman historic-kuljettajan tittelin kera.

 

Jaatinen onnistui ajamaan historicien pohja-ajan kuudelle erikoiskokeesta seitsemästä. Tervakoskelainen Janne Lindberg yritti pistää kampoihin onnistuen kisan kakkoserikoiskokeella 3,5 sekuntia Jaatista paremmin. Tämä kaksikko oli myös etukäteen ennakkosuosikkeja, kolmanneksi nuottisarjan puolella ajanut Heikki Westerlund oli selvä kolmonen. Eroa kärkikaksikkoon jäi kuitenkin puolisen minuuttia.

”Ihan hyvin kaikki meni. Autossa ei ollut mitään murheita, mutta kypäräpuhelimet menivät ykkösellä kokonaan pimeeksi. Siinä meidän ainoat tekniikkamurheet tällä kertaa”, selvitti iloisen oloinen Jaatinen.
”Kyllä se vaan ajamiseen vaikutti. Vaikka muutenkin ilman nuottia pimeeseen ajetaan, mutta kun nyt ei kuullut kartturia ollenkaan. Ainahan kaksi silmäparia näkee paremmin kuin yksi. Mieluummin sitä kartturin kanssa ajaa kuin ilman.”

”Viimeinen pätkä oli kunnoltaan tosi huono. Ajelin tosi varovasti, kun Volvo ryskäsi ihan karmeesti. Kaiken kaikkiaan oli kiva, kun sai kerrankin ajaa todellista sekuntikamppailua kovan kanssakilpailijan kanssa”, jutteli Jaatinen, joka myönsi, että oli kovasti jo odottanutkin ajamista pitkän tauon jälkeen.

Janne Lindberg Volkswagen Golfillaan joutui tällä kertaa tyytymään kakkossijaan 7,9 sekuntia hävinneenä.
”Tänään Jaatinen ajoi kovempaa, se oli niin yksinkertaista”, antoi Lindberg tunnustusta voittajalleen. Tervakoskelainen kuitenkin pienen painostuksen jälkeen myönsi, että oli matkalla ollut ongelmiakin.
”Vähän oli jarrujen kanssa ongelmia, mutta ei siitä sen enempää. Kyllä me yritettiin silti vastata Jaatisen vauhtiin, vaikka on myönnettävä, että välillä jarruongelma pisti nostamaan hetkellisesti.”

Rallikonkari Heikki Westerlund kehui myös Kokkolan kisaa, vaikka paljastikin, että kaikenlaista pientä draamaakin päivään mahtui. Westerlund jäi kärjestä noin 40 sekuntia.
”Ensin meni jarrupoljin pohjaan juuri kun tultiin huoltoon. Onneksi pojat saivat sen heti korjattua. Sitten vielä kuutosen jälkeen ennen viimeistä pätkää kypäräpuhelimet mykistyivät pienestä kolhusta johtuen. Täytyy myöntää, että tauon jälkeen tultiin hissukseen, kun ei ollut kiire mihinkään. Kärkikaksikko meni menojaan, ja mielenkiinnolla seurasimme, miten se taistelu päättyy.”

Tasanopeusluokassa Kari Kuosmanen kartturinsa Tomi Auersalmen kanssa onnistuivat parhaiten. Piste-eroa kakkoseksi ajaneeseen pariin Ari-Pekka Jääskeläinen-Risto Valkonen jäi 9,9 sekuntia. Savonlinnalainen isä-poika-pari Eero ja Eetu Juutilainen jäivät kakkossijasta 3,8 sekuntia.
”Päivä oli oikein hyvä. Paljon tehtiin sellaisia pieniä typeryyksiä, mutta onneksi näemmä niin tekivät monet muutkin”, paljasti Kuosmanen, joka ei talven ensimmäisessä osakisassa Korpilammella ollut.
”Tähän Roveriin ei tahdo löytyä oikeankokoisia renkaita ja vanteita talvirenkaille, joten jätin suosiolla sen kisan väliin. Yksi kisa jätetään loppupisteissä pois, joten vielä on mahdollisuuksia.”

Tasureiden hallitseva mestarikuljettaja Mika Alakoskela lähti Kokkolan kisaan uuden kartturin, aiemmin luokan kärkikuljettaja Risto Salonpään kanssa.
”Tällaista jälkeä tulee, kun autossa on kaksi kuljettajaa eikä yhtään kartturia”, naureskelivat pojat maalissa sijalla 16.

Kokkolan Urheiluautoilijoiden isännöimä Kokkola 400-vuotisjuhlaralli onnistui mainiosti. Koko kaupunki tuntui olevan innokkaasti ja positiivisesti mukana järjestelyissä, jonka puitteet olivat erinomaisesti. Yleisöä oli runsaasti kaikkien erikoiskokeiden varsillakin. Seitsemän erikoiskoetta tarjosi kilpailijoille mielenkiintoisen reitin, vaikkakin viimeinen erikoiskoe kirvoitti huonolla kunnollaan kriittisiäkin mielipiteitä.

Muutaman kuukauden tauko kilpailuissa saattoi hieman näkyä historicien osanottajamäärässä. Talvella sarjan ensimmäisessä osakisassa Korpilahdella rikkoutui muutamia autoja, joita ei harmittavasti nähty Kokkolassa. Ehkäpä epävarma tilanne koronan vuoksi latisti intoa kaluston kuntoon laittamisessa. Kun vihdoin päästiinkin ajamaan, aika ei riittänyt. HRT-sarjan 60 kisaan startanneesta 15 kilpailijaparia keskeytti, ja näistäkin vain yksi ulosajoon, muut tekniseen vikaan.


Kokkola 400-vuotisjuhlaralli 1.8.2020

HISTORICIEN LUOKKAVOITTAJAT

Lk 1: ei osanottajia;

lk 2: Sami Heino NokUA Mazda 1300;

lk 3: Sami Jaakkola Päij-HUA Sunbeam 1600;

lk 4; Ole Lindell KokUA Ford RS 2000;

lk 5: Jari Ohrankämmen HRCF Wartburg;

lk 6: Jari Valtaala AlavUA Toyota;

lk 7: Martti Sarasto NHD Ford;

lk 8: Juha Berner HyUA Plymouth;

lk 9: Toni Sinkkonen TamUA Datsun 100A;

lk 10: Pasi Männistö EPUA Ford 1600;

lk 11: Ilpo Hietanen NuUA Volvo;

lk 12: Keijo Hållfast HRF Toyota;

lk 13: Janne Lindberg TerUA VW;

lk 14: Matti Jaatinen KaUA Volvo;

lk 15: ei osanottajia;

lk 16: Esa Lindroos Jämsän Äijät Toyota 1600;

lk 17: Sami Tuominen SaarUA Opel 2.0; lk 18: ei osanottajia.

NUOTTISARJA:

lk 19: ei osanottajia;

lk 20; Mika Karpiola Mäntän UA Ford 1300;

lk 21: Antti Leponiemi KSAU Ford 1600;

lk 22: Heikki Westerlund LamUA Opel;

lk 23: Jukka-Pekka Riskusalo HämUA Volvo.

TASANOPEUS: Kari Kuosmanen HRCF Rover 3500.

teksti ja kuva: Kikka Kuosmanen

 

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla