Teemu Suninen. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

MM-sarjan seitsemäs osakilpailu ajetaan tällä viikolla Sardinian saarella Italiassa ja ralliin osallistuu neljä suomalaiskuljettajaa. WRC-luokassa kisaan lähtevät Fordin Teemu Suninen sekä Toyotan Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi.

WRC3-luokassa Ruotsin MM-rallissa edellisen kerran viivalla nähty Taisko Lario palaa tositoimiin Peugeotin puikoissa.

MM-sarjan pistetaulukossa kärkipaikka vaihtui toukokuussa Portugalissa, kun kisan voittoon ajanut Belgian Thierry Neuville nousi piikkipaikalle. Hyundain ykköstykillä on sarjan puoliväliin saavuttaessa 119 pistettä. Viisinkertainen maailmanmestari, ranskalaisässä Sebastien Ogier on Fordilla toisena 100 pisteellä ennen 72 pistettä kerännyttä Toyotan virolaisvirtuoosi Ott Tänakia. Suomalaisista Esapekka Lappi on sarjassa viidentenä (55 pistettä), Jari-Matti Latvala yhdeksäntenä (31) ja Portugalissa uransa ensimmäisen WRC-luokan palkintokorokesijan napannut Teemu Suninen sijalla 11 (23 pistettä). WRC3-luokassa Taisko Lario on kisaan lähdettäessä sijalla kuusi.

Sardinian MM-rallin jälkeen vuorossa on reilun kuukauden mittainen kesätauko ennen Jyväskylässä 26.-29. heinäkuuta ajettavaa Suomen osakilpailua, Neste Rallia.

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team

– En ajanut Sardiniassa viime vuonna, mutta vuonna 2016 voitin täällä WRC2-luokan, joten siitä on toivottavasti apua. Tällä tasolla jokainen kisa on vaikea, sillä kaikki pienet yksityiskohdat vaikuttavat lopputulokseen. Ajoimme yhden testipäivän ja se oli erittäin hyödyllinen. Testitie oli melko hidas, mutta siitä oli minulle hyötyä, koska juuri hitailla osuuksilla minun pitää keskittyä parantamaan suoritustani. Kun tie on kapea ja hidas, jokainen tuuma pitää osata hyödyntää. Jo testeissä huomasin, miten kuuma kisasta tulee. Normaalisti juon kolme litraa päivässä, mutta Sardiniassa pitää juoda yli viisi litraa. Erikoiskokeet ovat melko epätasaisia, joten kaikki kivet pitää osata merkitä nuotteihin. Keskityn omaan ajooni, koetan parantaa pätkä pätkältä ja sitten näemme kisan maalissa, mikä on tulos.

Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #7, Toyota Gazoo Racing WRT

– Olen aina tykännyt ajaa Sardiniassa. Ajoin täällä ensimmäisen kerran jo vuonna 2003, vuotta ennen kuin tästä tuli MM-sarjan osakilpailu. Erikoiskokeet ovat kovapintaisia, mutta niiden pinnalla on liukas sorakerros, joten pito on huono ensimmäisille autoille. Tiet ovat kapeita, mutta oikeilla ajolinjoilla täällä mennään todella kovaa. Lähden hyvillä mielin tähän kisaan, sillä Portugalissa ajoin kaksi ehjää päivää, se teki hyvää itseluottamukselleni ja nautin todella paljon tällä autolla ajamisesta.

Esapekka Lappi ja Janne Ferm. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #9, Toyota Gazoo Racing WRT

– Odotan todella paljon, että pääsen jälleen ajamaan Sardiniassa. Vauhtimme oli täällä jo viime vuonna kohdallaan ja tulos hyvä, kun ajoimme kuudet pätkäpohjat. Olen oppinut vuodessa paljon ja autokin on kehittynyt reilusti siinä ajassa. Muutamassa edellisessä rallissa fiilis on ollut kohdallaan ja minulla on luottamusta yrittää oikein kunnolla. Olemme nyt viidentenä sarjassa, joten lähtöpaikkamme on ensimmäisten joukossa perjantaina. Reitin puhdistumisesta saattaa olla paljon etua takana tuleville, mutta minulla on tästä lähtöpaikasta tuoretta kokemusta Portugalin rallin kahdelta viimeiseltä päivältä, joten en murehdi aiheesta liikoja.

Taisko Lario. Kuva: Bastien Roux

Taisko Lario, WRC3, Peugeot 208 R2 #63

– Pitkä ajotauko on kohta ohi ja on aika palata jahtaamaan tammikuussa asetettua tavoitetta. Vaikka Sardinian kisa on meille uusi, niin uskomme vauhtimme riittävän kärkikahinoihin. En malta odottaa, että kisa alkaa ja päästään taas työntämään täysiä. Olisi tietenkin ollut kiva ajaa enemmän, mutta WRC3-luokassa seitsemän kisaa lasketaan mukaan. Meillä on nyt takana kaksi rallia ja edessä vielä viisi. Siellä pitää aloittaa maltilla. Ei saa lähteä riehumaan, vaikka kuinka tekisi mieli päästellä. Se voi olla kaksivetoiselle autolle aika kova haaste. Vaikka minulla ei ole Sardiniasta kokemusta, niin luulen, että tiet ovat aika samankaltaisia kuin Etelä-Ranskassa, jossa olen aiemmin ajanut paljon kilpaa.

Sardinian MM-ralli 2018: Kuuma keli haastaa sorateiden sankarit

Italian MM-osakilpailu ajetaan Välimerellä sijaitsevan Sardinian saaren sorateillä Algheron kaupungin ympäristössä. Sardinian MM-rallissa on vuosien varrella juhlittu kolmea suomalaisvoittajaa. Ykkössijan ovat napanneet Marcus Grönholm vuonna 2007, Jari-Matti Latvala 2009 ja Mikko Hirvonen 2012.

Sardinian erikoiskokeet ovat kapeita, mutta nopeita ja kovapintaisia sorateitä, joiden pinnalla on erittäin liukas hiekkakerros, joka aiheuttaa ensimmäisenä reitille starttaaville autokunnille harmaita hiuksia. Myös aivan ajolinjan vieressä vaanivat kivet lisäävät kisan haastetta. Sää on Sardianiassa tukahduttavan kuuma, joten kuljettajien fysiikkaa ja autojen renkaita testataan tässä kisassa enemmän kuin kenties missään muussa rallissa.

Sardiniassa ajetaan 20 erikoiskoetta ja 313 erikoiskoekilometriä. Reitti on uudistunut, sillä noin kolmasosa siitä on uutta vuoteen 2017 verrattuna. Ralli alkaa torstai-iltana kello 19:00 Suomen aikaa ajettavalla kahden kilometrin mittaisella Ittiri Arenan yleisöerikoiskokeella.

Perjantaina ajetaan ensimmäinen täysi työpäivä, yhteensä kahdeksan erikoiskoetta ja 122 EK-kilometriä. Lauantaina on vuorossa kilpailun pisin päivä, jonka aikana rallikaravaani kiertää seitsemän erikoiskoetta, joiden yhteismitta on 146 kilometriä. Lauantain reitillä on yksi MM-sarjan kuuluisimmista hyppyreistä, Micky´s Jump, joka on kahteen kertaan ajettavalla Monte Lernon erikoiskokeilla.

Sunnuntaina ralli päätetään neljän erikoiskokeen lenkillä, ja lisäpisteitä tarjoava Sassari-Argentiena 2 alkaa Suomen aikaa kello 13:18.

Kilpailun kotisivuille tästä
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä
Kilpailun reittiaikatauluun tästä

Erikoiskokeiden määrä: 20
Erikoiskoekilometrejä: 313,46 km
Kilpailun kokonaispituus: 1386,38

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

wrc.com »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Neloselta ja Ruutu+:sta

Sardinian MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, läppärin tai smart tv:n kautta.

Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Teksti: Neste Ralli Viestintä

Suosittelemme markkinoilla

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.