Toyota Gazoo Racing koki kovia Portugalin MM-rallin ensimmäisenä varsinaisena ajopäivänä. Sekä Ott Tänak että Jari-Matti Latvala joutuivat keskeyttämään teknisiin ongelmiin. Vastaavasti tiimin kolmas lenkki Esapekka Lappi ajoi ehjästi ja oli yötauolle tultaessa viidentenä.

Tänak lähti perjantaina reitille rallin kärkipaikalta, mutta virolaiskuskin kisa päättyi jo aamun avaus-EK:lle, kun Toyota osui keskellä tietä olleeseen isoon kiveen.

Tämä maapallon osanen rikkoi auton jäähdyttimen ja samalla myös moottoria, joten Tänak ei pääse jatkamaan kisaa edes Ralli 2 -säännöllä.

Latvalan kisa loppui erikoiskokeelle numero kolme, kun auton jousitus hajosi. Suomalaiskuski nähdään kuitenkin mukana lauantaina, sillä mekaanikot saivat auton korjattua.

Lappi oli aamupäivän lenkin jälkeen sijalla 11. Pieksämäkeläinen valitteli pidon puutetta, mutta sai iltapäiväksi auton säädöt sellaiseen muottiin, että iltapäivä sujui huomattavasti paremmin. Vaikka Lappi kärsi hajonneesta iskunvaimentimesta, hän pystyi nousemaan useamman sijoituksen muiden kuskien kärsiessä ongelmista äärimmäisen rankoilla ja kivikkoisilla teillä.

– Aamu ei sujunut hyvin, enkä oikein luottanut ajamiseeni. Auto tuntui hyvältä, mutten tuntenut tarpeeksi pitoa, joten en voinut painaan niin kovaa kuin olisin halunnut. Olosuhteet olivat rankimpia, mitä olen koko urallani nähnyt, sillä tiellä oli todella paljon kiviä, Lappi sanoi.

– Iltapäiväksi muutimme auton säätöjä ja ensimmäinen pätkä huollon jälkeen oli heti parempi. Meillä oli vähän ongelmia hajonneen iskarin kanssa, mutta ajat olivat kuitenkin ihan hyviä. Olemme hyvissä asetelmissa huomista ajatellen, suomalaiskuski summasi.

Lapin edellä neljäntenä on Fordin Teemu Suninen, joka yhtä lailla hyötyi edellä ajaneiden kuljettajien epäonnesta.

– Aamupäivän lenkin lopussa renkaat ylikuumenivat ja auto luisteli liikaa, mutta iltapäivästä kaksi kolmanneksi nopeinta aikaa maistuivat hyvältä. Tästä on mukava jatkaa lauantain lenkille, nuorukainen summasi.

Kilpailun kärjessä ajaa belgialainen Thierry Neuville.

– Päivä oli vaativa, mutta onnistuimme välttämään kaikki ongelmat. Olosuhteet olivat rankat ja yllätyksiä oli paljon, joten yritin vähän säästää autoa. Teimme tietoisen riskin rengasvalinnassa, joka ei välttämättä ollut paras mahdollinen, mutta se toimi, Neuville sanoi.

WRC2-luokassa Juuso Nordgren on parhaana suomalaisena sijalla 9. Eroa kärjessä ajavaan Gus Greensmithiin on lähes kolme minuuttia. Jari Huttunen on sijalla 13. ja Max Vatanen sijalla 18. Heidän eronsa kärkeen onkin sitten jo isompi; Huttunen on jäänyt 18 minuuttia ja Vatanen 23.

Tilanne perjantain jälkeen:

1. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 1.37.30,7
2. Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +17,7
3. Dani Sordo/Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +24,3
4. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +34,4
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +45,8
6. Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +48,3
7. Kris Meeke/Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +1.18,7
8. Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +2.27,3
9. Gus Greensmith/Craig Parry (Ford Fiesta R5) +6.57,1
10. Lukasz Pieniazek/Przemyslaw Mazur (Skoda Fabia R5) +7.31,4

Teksti: Moottoriurheilu.tv / Toyota Gazoo Racing
Kuva: Red Bull Content Pool / Jaanus Ree

Suosittelemme markkinoilla

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla