Sanna-Kaisa Tiilikka toivoisi lisää naisvastusta rallikilpailuihin. Kuva: Pohjanmaa rallin tiedotus

Sanna-Kaisa Tiilikka on harvoja suomalaisnaisia ralliauton ratissa. Nainen lähtee kotiteilleen Pohjanmaa ralliin intoa puhkuen.

23-vuotias Tiilikka aloitti kilpauransa rallisprintissä vuonna 2010, mutta ajokokemusta on kertynyt jo pienestä tytöstä lähtien.

Ralliin nainen siirtyi 18-vuotiaana, ja viime vuodelta Tiilikka pokkasi naisten Cupin mestaruuden.

– Vanhemmat ovat olleet autourheilussa mukana jo nuoresta lähtien. Isä on toiminut kartanlukijana ja kaksi vanhempaa veljeä ovat aloittaneet nuorten luokassa. Pienestä asti on kierretty kisoissa. Suvussakin on autourheilua äidin puolelta, serkkupoika ja -tyttö ajavat myös. Olen kiertänyt veljien mukana melkein kaikissa kisoissa. Sitten kun ikä sen salli niin aloitin 15-vuotiaana rallisprintin nuorten luokassa heti kun se oli mahdollista, valaisi Tiilikka.

Etelä-Pohjanmaan Urheiluautoilijoiden riveissä ajava Tiilikka harmittelee naisten vähäistä määrä ralliauton ratin takana. Tiilikka ei ole vielä keksinyt vastausta siihen, miten hameväkeä houkuteltaisiin enemmän mukaan rallin pariin.

– On hyvä kysymys millä saataisiin lisää naisia mukaan, sitä on pohdittu niin autoilevien naisten kuin monien muidenkin tahojen kanssa. Rallisprintin puolella naisia on hyvä määrä, rallipuolella osanotto on puolestaan heikkoa. Mitä olen itse kokenut, kun olen naisten luokassa rallia ajanut, niin monesti näkyvyyskysymyskin voi olla ratkaiseva asia. Monesti unohdetaan edes mainita, että naisiakin on mukana ajamassa. Pitäisi ehkä enemmän näyttäytyä ja kertoa lajin mahdollisuuksista, tuumailee Tiilikka.

– Naisten päivänä on järjestetty naisille ajotilaisuuksia, mutta ne ovat pääosin keskittyneet Etelä-Suomeen. Pohjanmaa ja Keski-Suomi yleensä unohdetaan. Töitä riittää tällä saralla. Ainakin rallin puolella naisten luokka tulee valitettavasti katoamaan tällä menolla.

Tiilikka on itse siirtynyt tälle vuodelle juonior-luokaan ajamaan, sillä naisten puolella osanottajien määrä on ollut valitettavan pieni.

– Olen tänä vuonna kiertänyt rallikisoja junnujen puolella. Tarkoitus on kerätä kokemusta ja vauhtia tulevaa varten. Ensimmäisestä kisasta tuli keskeytys, ja yhtä kesän osakilpailua en pääse ajamaan. Siinä mielessä tulostavoitteita ei ole muuta kuin saada mahdollisimman hyviä tuloksia kilpailuista. Kun ajaa miesten puolella, niin mitä enemmän miehiä jää taakse, sen parempi, summaa Tiilikka.

Tiilikka on pitänyt miesten joukossa ajamisesta, ja kokee sen tuovan kaivattua kehitystä omaankin ajamiseen.

– Kyllä siinä vähän on eroa ajaako miehiä vai naisia vastaan. Miesten kanssa kun kilpailee, on pakko puristaa ihan viimeiseen asti. Huomasin, että kehityn itse kuljettajana enemmän, kun kilpailen miesten kanssa. Naisia on rallissa niin vähän ja taso vaihtelee suuresti. Haluaisin hieman enemmän vastusta naisista, haastaa Tiilikka.

Naisia ei kuitenkaan ihan pystymetsästä haastajiksi Tiilikalle saada, sillä huipulle päästäkseen kilpa-autoilu pitäisi aloittaa jo lähes polvenkorkuisena.

– Rallin ajaminen olisi hyvä aloittaa ihan pikkutytöstä, mikäli mielii huipulle. 18-vuotiaana pitäisi jo tähytä maailmalle, ja pitää olla ihan superlahjakas. Itse en ole koskaan havitellut kansainvälisiin ympyröihin, Tiilikka painottaa.

Isokyröläinen Tiilikka lähtee kesäkuussa kotiseudunsa reiteille Pohjanmaa ralliin hakemaan ennen kaikkea hyvää tulosta ja kokemusta. Menopelinään naisella on Honda Civic Type-R.

– Hyvillä mielin lähdetään Pohjanmaa ralliin, odotan sitä innolla. Olen aina tykännyt Pohjanmaa rallin teistä, olen aina pyrkinyt ajamaan siellä jos vain mahdollista. En tiedä antaako se etuja, että ajetaan ”kotiteillä”, sen näkee sitten. Olen kuitenkin tykännyt, että Pohjanmaa rallin tiestö sopii ajotyylilleni. Tykkään nopeista teistä ja nypynylityksistä ja Pohjanmaalla on aina sellaisia ollut. Toivotaan että on nytkin, intoilee Tiilikka.

Seuraavan kerran Tiilikka nähdään tositoimissa Kouvolassa Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan osakilpailussa 9. kesäkuuta, ja heti seuraavana viikonloppuna 15.-16. kesäkuuta kotimaisemissaan Pohjanmaa rallissa.

Teksti: Pohjanmaa rallin tiedotus

Mäkinen lähtee Pohjanmaa ralliin voittamaan: ”Ei ole varaa antaa siimaa yhtään”

Pohjanmaa ralli esillä Pohjanmaan Suurmessuilla

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla