Kalle Rovanperä pääsi tuulettamaan palkintokorokkeelle heti uransa ensimmäisessä Monte Carlo rallissa. Kuva: Kalle Rovanperän Tiedotus

Rallin MM-sarjan viides osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Argentiinassa, jossa kilpailee tänä vuonna neljä suomalaiskuljettajaa. WRC-luokassa viivalla ovat Fordin Teemu Suninen sekä Toyotan Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi.

WRC2-luokan lähtölistalla komeilee Skodalla nuori lupaus Kalle Rovanperä, joka ajaa nyt uransa viidennen MM-rallin.

MM-pisteissä kärjessä ajaa neljästä osakilpailusta kolme voittoa kahminut hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier, jolla on 84 pistettä. Hyundain Thierry Neuville on toisena (67 pistettä) ennen Toyotan Ott Tänakia, joka on kerännyt 45 MM-pistettä. Esapekka Lappi on sarjassa viidentenä (36 pistettä) ja Jari-Matti Latvala seitsemäntenä (31). Teemu Sunisen saldona on neljä MM-pistettä, jotka hän sai toistaiseksi ainoasta WRC-autolla ajamastaan osakilpailusta Ruotsissa.

Teemu Suninen. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team

– Argentiina on mielenkiintoinen ralli, sillä en ole kilpaillut täällä aiemmin. Nuotitimme tämän vuonna 2016 ja siitä muistan ainakin sen, että täällä on jonkin verran rytminvaihdoksia – kovavauhtisilta teiltä käännytään yhtäkkiä kapeille kärrypoluille, joilla ei ole tilaa leveille ajolinjoille. Rytminvaihdokset ovat suurin haaste, mutta tiet ovat myös paikoittain pehmeitä, joten rengasrikon vaara kasvaa, kun tiestä nousee kiviä. Saimme hyvin sorakilometrejä alle Portugalissa, jossa ajoimme auton kehitystestit. Oli tärkeää ajaa testit, ja nyt meillä on luotto autoon, mutta toki tiedän, että Argentiinassa olosuhteet ovat hieman erilaiset kuin siellä. Tavoitteenani on oppia, kerätä kokemusta ja kehittää ajamistani, jos onnistumme siinä, on myös lopputulos hyvä.

Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #7, Toyota Gazoo Racing WRT

– Argentiina on paikka, jossa minulla on ollut muutamia todella hienoja hetkiä urallani, kuten voitto vuonna 2014. Se on hyvin haastava ralli, joten siellä onnistumisesta tulee todella hyvä fiilis. Viikonlopun aikana on luvassa hyvä sekoitus erilaisia erikoiskokeita. Ne vaihtelevat perjantain laaksoissa ajettavista vauhdikkaista ja hiekkaisista pätkistä sunnuntain koviin vuoristo-olosuhteisiin. Sunnuntain Power Stage on klassinen El Condor, joka on aina hyvin vaikuttava kokemus, kun vuorten reunat ovat täynnä innokkaita rallifaneja. Argentiina on autolle hyvin vaativa kilpailu ja tiimimme oppi täältä paljon viime vuonna. Teemme jatkuvasti paljon töitä automme parantamiseksi ja toivottavasti pystymme täällä näyttämään sen työn hedelmiä. Olisi hyvä saada lisää pisteitä sarakkeeseen.

Esapekka Lappi ja Janne Ferm. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #9, Toyota Gazoo Racing WRT

– En ole kilpaillut Argentiinassa aikaisemmin, mutta olen käynyt kaksi kertaa nuotittamassa reitin, joten minulla on jonkinlainen mielikuva rallin luonteesta. Olen kuullut, että tämä saattaa olla sarjan rankin osakilpailu: tien pinta voi olla paikoittain huonokuntoinen ja kiviä on paljon, joten pitää olla tarkkana. Näyttää siltä, että perjantain tiet ovat pehmeämpiä kuin lauantaina ja sunnuntaina vuorilla on enemmän irtohiekkaa ja kiviä. Luotan siihen, että pystymme täällä paljon parempaan suoritukseen kuin edellisessä sorarallissa Meksikossa, joka oli minulle opettavainen kokemus. Argentiinassa yleensä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, joten voi olla, että tavoitteenani on vain yrittää pysyä poissa ongelmista, mutta katsotaan, miten kisa menee.

Kalle Rovanperä. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Kalle Rovanperä, WRC2, Skoda Fabia R5 #35, Skoda Motorsport

– Argentiinan ralli on taas täysin uusi kisa meille, joten siinä on haastetta kerrakseen. Käytännössä tavoitteena on ajaa hyvä sijoitus ja kerätä kaikki kokemus talteen, kuten tällä kaudella muistakin MM-ralleista. Ehjä kilpailu on siis hyvä suoritus, mutta tavoittelen kyllä samalla kärkisijoituksia ja todella tyytyväinen olen aina vain voitosta. Etukäteen näyttää siltä, että tallikaverimme menevät ainakin kovaa, samoin muutama muu nimi, joten kova taistelu on tulossa. Olen etukäteen tutustunut olosuhteisiin vain videoita katsellen, ja niiden perusteella Argentiina on erilainen kisa kuin Meksiko, sillä erikoiskokeet näyttävät luonteeltaan selkeämmiltä kuin siellä.

Argentiinan MM-ralli 2018: Sorasirkus vaihtelevissa olosuhteissa

Argentiinan MM-rallissa palataan jälleen soralle Korsikan asfalttiteiden jälkeen. Argentiina on kaukaisesta sijainnistaan huolimatta yksi MM-sarjan peruspilareista, sillä kisalla on ollut MM-arvo vuodesta 1980 lähtien, ja paikalliset fanit ovat erittäin innokkaita rallin ystäviä. Suomalaiskuljettajat ovat vuosien saatossa napanneet Argentiinan rallista yhdeksän voittoa. Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen teki kisassa hattutempun 1996-1998, joten hän tuntee olosuhteet erittäin hyvin. Nykykuljettajistamme Argentiinan voiton on saalistanut Jari-Matti Latvala, joka juhli ykköstilaa vuonna 2014 Volkswagenin puikoissa.

Kauden toinen soraralli on Meksikon osakilpailuun verrattuna nopeammilla teillä ajettava ralli, jossa maisemat vaihtelevat laakeista laaksoista kallioisille vuorille. Kolmen kilpailupäivän aikana erikoiskokeet haastavat kuljettajat ja kaluston etenkin irtohiekan ja tien reunoilla vaanivien kivien myötä. Myös sää on perinteisesti ollut rallin aikaan vaihteleva.

Argentiinan MM-rallissa ajetaan 18 erikoiskoetta ja 358 erikoiskoekilometriä. Ralli alkaa varhain torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa ajettavalla Ciudad de Cordoban 1,9 kilometrin yleisöerikoiskokeella. Perjantaina kilpailussa ajetaan seitsemän erikoiskoetta, joiden yhteismitta on 154 kilometriä. Lauantaina vuorossa on niin ikään seitsemän erikoiskoetta ja 149 EK-kilometriä. Kilpailun päätöspäivänä sunnuntaina on vuorossa kolme erikoiskoetta, ja ralli huipentuu lisäpisteitä tarjoavalla El Condorin erikoiskokeella, joka ajetaan kello 18:18 Suomen aikaa.

Kilpailun kotisivuille tästä
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä
Kilpailun reittiaikatauluun tästä

Erikoiskokeiden määrä: 18
Erikoiskoekilometrejä: 358,25 km
Kilpailun kokonaispituus: 1300,65 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

wrc.com »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Nelonen Prolta ja Ruutu+:sta

Argentiinan MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, läppärin tai smart tv:n kautta.

Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Teksti: AKK Viestintä

Mäkinen vie tiiminsä luottavaisena Argentiinaan ”Toyotaa on paranneltu koko ajan”

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla