Teemu Suninen. Kuva: M-Sport World Rally Team

Rallin MM-sarja on siirtynyt Ruotsin lumilta Meksikon paahtavan auringon alle. Meksikon MM-rallissa ajetaan tänä vuonna viiden suomalaiskuljettajan voimin. WRC-luokassa sinivalkoista lippua pitävät korkealla Fordin Teemu Suninen sekä Toyotan Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi.

WRC2-luokan lähtölistalla komeilee kaksi suomalaista tulevaisuuden tähteä, kun Hyundain Jari Huttunen ja Skodan Kalle Rovanperä starttaavat molemmat uransa neljänteen MM-ralliin. Rovanperällä on tosin edessään ensimmäinen kilpailu Skodan tehdaskuljettajana.

MM-pisteissä johdossa ajaa kahden osakilpailun jälkeen Ruotsissa voittoa juhlinut Hyundain Thierry Neuville, jolla on koossa 41 pistettä. Viisinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier on toisena (31 pistettä) ennen tasapisteissä (23) kolmantena majailevaa Toyotan suomalaiskaksikkoa. Teemu Suninen on sarjassa sijalla 12. WRC2-luokassa Ruotsista kautensa aloittanut Hyundain nuorten kuljettajien kehitysohjelmassa ajava Jari Huttunen on pistetaulukossa kahdeksantena.

Teemu Suninen, WRC, Ford Fiesta WRC #3, Ford M-Sport Ford WRT

– Meksiko on yksi niistä kilpailuista MM-sarjassa, jossa olosuhteet ovat todella haastavat. Sää on aina lämmin ja korkean ilmanalan vuoksi hapenpuute vaivaa sekä kuljettajia että autoja. Moottorissa on näissä olosuhteissa 20 prosenttia vähemmän tehoa kuin normaalisti soraralleissa.

– Talvisten sääolosuhteiden takia meiltä jäi valitettavasti ennakkotestit ajamatta. Nyt meidän on otettava kaikki irti testierikoiskokeesta, jotta saamme ajamisen juonesta kiinni.

– Voitin täällä WRC2-luokan pari vuotta sitten, mutta tänä vuonna tilanne on täysin uusi ja kilpailu on varmasti erittäin kovaa. Yritän keskittyä omaan ajooni, ja sitten näemme, mikä sijoituksemme on.

Jari-Matti Latvala. Kuva: Taneli Niinimäki

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #7, Toyota Gazoo Racing WRC

– Meksikon lämpöön on aina mukava tulla talven jälkeen. Erikoiskokeet ovat vaihtelevia, välillä mennään todella kovaa ja välillä on todella hitaita osuuksia. Irtokivet vaanivat heti ajolinjan vieressä, joten tarkka ajo on valttia. Palkintokorokepaikka olisi hyvä tulos MM-sarjan kokonaistilannetta ajatellen ja auton rahkeet riittävät siihen varmasti. Meillä oli hyvät testit Espanjassa pari viikkoa sitten. Jousitukseen tuli hiukan uusia osia, ja mielestäni sekä vetopito että jarrutuspito ovat nyt parempia kuin viime vuonna.

Esapekka Lappi. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #9, Toyota Gazoo Racing

– Erikoiskokeiden pinta on samanlainen kuin Espanjassa, jossa kaikki testasivat ennen rallia, mutta toisella ajokerralla tiet ovat varmasti paljon huonommassa kunnossa. Korkea ilmanala on myös uusi haaste, sillä en ole koskaan kilpaillut tällaisissa olosuhteissa. Sen takia koneessa on vähemmän tehoa, joten ajotyyliä pitää ehkä hiukan muuttaa. Alkukausi on sujunut meiltä mielestäni melko hyvin ja toivottavasti sama tahti jatkuu myös Meksikossa. Päätavoite on kuitenkin päästä ajamaan kaikki erikoiskokeet ja kerätä kokemusta.

Jari Huttunen. Kuva: Taneli Niinimäki

Jari Huttunen, WRC2, Hyundai i20 R5 #34, Hyundai Shell Mobis WRT

– Tavoitteenamme on ajaa ehjä kilpailu ja saada sitä kautta hyvä tulos. Lähdemme ajamaan omaa perusvauhtiamme, sijoittuminen kahden parhaan joukkoon luokassa on tyydyttävä lopputulos. Suurimmat haasteet ovat varmasti meille täysin uudet tiet ja lämpötila. Teiden kunto on sellainen, että todennäköisesti koko aikaa ei voi ajaa täysillä. Saimme tähän kilpailuun moottorin uuden kehitysversion, mutta näissä olosuhteissa tehoa on kuitenkin vähän. Sen verran olen saanut vinkkejä kokeneemmilta kuljettajilta, että täällä erityisesti koneen ja jarrujen lämpötilaa pitää muistaa tarkkailla.

Kalle Rovanperä. Kuva: Taneli Niinimäki

Kalle Rovanperä, WRC2, Skoda Fabia R5 #33, Skoda Motorsport

– Tästä kisasta lähdemme hakemaan maaliin pääsyä hyvällä sijoituksella, jotta saisimme hyvää kokemusta meille uusista teistä ja rallista. Taktiikkana on ajaa puhdas ajo ja saada sitä kautta kilpailukykyisiä aikoja. Korkeissa olosuhteissa tehovaje ja lämpötila tuovat varmasti omat haasteensa. Aiemmin ajamistani kilpailuista Italian sorarallit ovat sellaisia, että niistä voi olla täällä jotakin hyötyä, mutta luulen, että täällä on kuitenkin uudenlaisia erikoiskokeita ja maastoa.

Meksikon MM-ralli 2018: Rankkaa rallia vuoristossa kuuman auringon alla

Meksikossa soralla ajettava MM-ralli on olosuhteiltaan yksi rallikauden haastavimmista osakilpailuista. Kilpailu ajetaan kuumissa olosuhteissa ja korkealla merenpinnasta. Ohuen ilman takia turboahdetut autot kärsivät tehonpuutteesta, ja kuumuus saattaa aiheuttaa lämpöongelmia moottoriin ja jarruihin. Kahteen kertaan ajettaessa soratiet voivat myös paikoitellen kulua huonoon kuntoon, joten ajajilta vaaditaan tarkkuutta, jotta autot pysyvät ehjinä.

Keskinopeus ei Meksikossa nouse kovinkaan korkealle, sillä esimerkiksi viime vuonna kilpailun voittanut Kris Meeke selvitti erikoiskokeet 87,85 kilometrin keskituntinopeudella. Kolmetoista kertaa MM-rallina ajetun kilpailun on tähän mennessä voittanut vain yksi suomalainen, kun Jari-Matti Latvala juhli voittoa vuonna 2016. Nykykuljettajista parhaiten Meksikossa on ajanut Sebastien Ogier, joka on voittanut kisan kolme kertaa.

Meksikon MM-rallissa ajetaan tällä kertaa 22 erikoiskoetta ja 344 erikoiskoekilometriä. Ralli alkaa varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa ajettavalla Guanajuaton 2,5 kilometrin mittaisella yleisöerikoiskokeella. Yötauon jälkeen tiedossa on yhdeksän erikoiskokeen mittainen toinen lenkki, jonka kuluessa ajetaan kahteen kertaan yli 30 kilometriä pitkä klassikkoerikoiskoe El Chocolate. Meksikon perjantain lenkki on 155 kilometriä pitkä, ja se päättyy aikaisin lauantaina-aamuna Suomen aikaa.

Lauantain kilpailupäivä tarjoaa 140 erikoiskilometriä ja yhdeksän erikoiskoetta. Kilpailun päätöspäivänä sunnuntaina ajetaan kolme erikoiskoetta, ja rallin lisäpisteitä tarjoava Las Minas Power Stage on vuorossa kello 19.18 Suomen aikaa.

Kilpailun kotisivuille tästä.

Erikoiskokeiden määrä: 22
Erikoiskoekilometrejä: 344,49 km
Kilpailun kokonaispituus: 1055,88 km

Teksti: Neste Ralli / Viestintä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla