Neste Ralli 2017 toi Jyväskylän alueelle huikean määrän katsojia. Kuva: AKK/Taneli Niinimäki

Suomi keräsi vuonna 2017 enemmän Formula 1:n ja rallin MM-sarjan pisteitä kuin mikään muu maa ja AKK-Motorsport ry:n sekä sen omistaman markkinointiyhtiö AKK Sports Oy:n talouslukujen mukaan myös taustat ovat tukevalla pohjalla.

Yhteisöt tekivät 2017 yhteensä noin 9 miljoonan euron liikevaihdolla budjetoitua suuremman tuloksen. Liiton tilinpäätös näyttää noin 70 000 euron ja markkinointiyhtiön noin 38 0 000 euron ylijäämää. Vuonna 2016 markkinointiyhtiön tulos oli noin 70 000 euroa tappiollinen.

– AKK-Motorsport ry:n saama OKM:n liikuntajärjestöille myöntämä yleisavustus on lajimme menestykseen ja kansainväliseen painoarvoon nähden alhaisella tasolla, joten sitäkin taustaa vasten suunnitelmallisuuteen perustuva omavaraisuus ja hyvä taloudellinen tulos ovat tärkeitä. Näin voimme silti investoida nuorisotyöhön ja huippu-urheiluvalmennukseen. Ruohonjuuritaso ja eri lajien kehityshankkeet vaativat kasvavaa panostusta. Hyvästä tuloksesta pystyimme jo jakamaan seuroille ja nuorille ylimääräistä tukea, toteaa liiton puheenjohtaja Juhani Pakari.

Liitto palkkasi historiansa ensimmäisen päätoimisen valmennuspäällikön, Tuomo Nikkolan vastaamaan, että nuoret urheilijamme saavat ammattimaisen valmennustuen ja hyötyvät muiden urheilulajien kanssa tietojen sekä kokemusten vaihdosta. Samalla järjestelmällinen ja laaja – alainen huippu – urheilu valmennus ulotetaan rallin lisäksi entistä vahvemmin myös rallicrossiin, rata-autoiluun ja kartingiin.

Ralli on kansallisen huippu-urheilumme selkäranka ja lähes 400 osallistujaa kahdessa kilpailussa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna osoittaa, että laji voi Suomessa erinomaisesti. Nuorten SM-luokassa tehtiin historiallinen osallistujaennätys. Myös nuorten kuljettajiemme tehdas tallipaikat WRC- ja WRC2-luokissa todistavat, että suomalaiseen ralliosaamiseen luotetaan edelleen.

Liiton ja markkinointiyhtiön toimitusjohtaja Tatu Lehmuskallio näkee, että kansainvälisten arvotapahtumien poikkeuksellinen merkitys heijastuu myös niiden jatkuvasti kasvavissa kustannuksissa eikä vuosittaisen, MM-rallin tasoisen tapahtuman läpivienti ole pelkkää hyvää kilpailujärjestämistä.

– Autourheilulla on Suomessa vahva asema ja liiton toiminta on taloudellisesti katsottuna aika vakiintunutta, mutta Neste Rallin järjestämisen kustannukset ovat kasvaneet erityisesti kii nteiden lupa- , lisenssi- ja oikeusmaksujen osalta yli 40 % vuodesta 2014. Ennen niin kannattava MM-ralli uhkasi muodostua taloudelliseksi riskiksi. Vuodelle 2017 onnistuimme uudistetulla kumppani- ja lipunmyynnillä kääntämään kehityksen suunnan. Suomessa ei järjestetä montaa vuosittain toistuvaa, kansainvälistä urheilun huipputapahtumaa ja siksi niiden elinkelpoisuudesta on huolehdittava erityisen hyvin. Rallin taloudellinen vaikutus on kuitenkin tutkitusti yli 20 miljoonaa. AKK:n yhteisöjen kokonaisuuteen kuuluu myös ennen kaikkea jatkuvasti merkityksellisemmäksi kasvava nuoriso- ja vastuullisuustyö, joka sisältää myös arvokkaan liikenneturvallisuuskokonaisuuden, Turvassa Tiellä -ohjelman. Edustamme ja vaalimme muutakin kuin kovaa huippu-urheilua.

Teksti: Neste Ralli Viestintä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla