Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila avasivat kauden Monte Carlon kolmannella sijalla. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Rallin MM-sarja jatkuu tällä viikolla talvirallin tahtiin Ruotsissa. Naapurimaamme MM-ralliin lähtee mukaan peräti kahdeksan suomalaiskuljettajaa. Toyotalla kärkeä hätyyttävät tutut nimet Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi, myös Teemu Suninen palaa täysiverisen WRC-auton puikkoihin Fordin riveissä.

MM-pisteissä kärjessä on Ranskan Sebastien Ogier 26 pisteellä ja häntä hiillostaa Toyota-kaksikko, sillä virolainen Ott Tänak on toisena 18 pisteellä ja Latvala kolmantena 17 pisteellä. Myös Lappi mahtuu kymmenen parhaan kärkeen ja pitää seitsemättä sijaa kuudella pisteellä.

WRC2-luokassa MM-ohjelmansa puolestaan aloittaa nuori suomalaislupaus Jari Huttunen Hyundailla. Samassa luokassa kilpailevat myös kokenut Janne Tuohino ja Jarmo Berg Skodilla sekä Tommi Mäkinen Racingin riveissä Fordilla ajava Jarkko Nikara. Taisko Lario ajaa puolestaan WRC3-luokassa Peugeotilla.

Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #7, Toyota Gazoo Racing WRC

– Ruotsi on yksi suosikkiralleistani, ja täällä nappasin urani ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton 10 vuotta sitten. Viime vuoteen verrattuna meillä on parempi auto, sillä keskityimme parantamaan automme ajo-ominaisuuksia hitailla ja teknisillä osuuksilla ja mielestäni onnistuimme siinä hyvin. Tänä vuonna kilpailukin tulee olemaan kovempaa myös tallin sisällä. Tästä on luvassa hieno talviralli ja talvisista olosuhteista on minulle hyötyä. Uskon, että taistelemme jälleen voitosta. Viime viikonloppuna osallistuin Toyota Celicallani kansalliseen ralliin Suomessa yhdessä Juho Hännisen kanssa, ja se oli mielestäni täydellinen tapa valmistautua tähän kisaan.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi ja Janne Ferm. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Esapekka Lappi, WRC, Toyota Yaris WRC #9, Toyota Gazoo Racing

– Minulta meni Monte Carlon jälkeen pari päivää, ennen kuin pääsin yli siitä, että menetin neljännen sijan ajovirheeseen viimeisellä erikoiskokeella. Rallimme oli siihen asti sujunut hyvin johdonmukaisesti, ja ehjä kisa on tavoitteeni myös Ruotsissa. Ajoimme hyvät testit, joissa kilometrejä kertyi kahdessa päivässä noin 400. Automme pitäisi sopia hyvin tähän ralliin, joka on hyvin toisenlainen kuin Monte – siellä sinun täytyy malttaa ajaa joskus tarpeeksi hiljaa, mutta täällä pärjäämiseen vaaditaan toisenlaista rohkeutta. En ajanut täällä viime vuonna, joten kokemusta voisi olla enemmänkin, mutta lumella ajaminen on kyllä aina sopinut minulle.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Teemu Suninen. Kuva: M-Sport Ford World Rally Team

Teemu Suninen, WRC, Ford Fiesta WRC #3, Ford M-Sport Ford WRT

– En ole ajanut Fiesta WRC:llä viime kesän Jyväskylän MM-rallin jälkeen, mutta testeissä pääsimme jälleen sinuiksi auton kanssa ja nyt olemme hyvin valmistautuneita kisaan. Palkintokorokepaikasta taisteleminen olisi jälleen mahtavaa. Ehkä se on realistinen tavoite, mutta silloin kaiken pitää onnistua täydellisesti. MM-kalenterissani on tänä vuonna kahdeksan rallia, joten minun täytyy ajatella myös sarjaa kokonaisuutena. Vuonna 2017 keskityimme antamaan näyttöjä vauhdistamme, mutta nyt pitää myös kyetä keräämään valmistajien MM-pisteitä tiimille. Tällaisessa huippunopeassa rallissa jokainen sekunti ratkaisee, joten meidän on oltava iskussa heti ensimmäisellä erikoiskokeella.

Taisko “Tade” Lario ja hänen kartanlukijansa Tatu Hämäläinen hakevat voittoa kauden toisesta kilpailusta. Kuva: Tade Larion Tiedotus

Taisko Lario, WRC3, Peugeot 208 R2 #76

– Tavoitteena on heti perjantaista alkaen yltää luokan kärkivauhtiin. Voittoa tavoitellaan ehdottomasti. MM-taistelun kannalta vähintään palkintokorokepaikka pitää täältä saada. Kovia kilpakumppaneita on vastassa, mutta avoite on kuitenkin peitota he kaikki. Ruotsin ralli sopii meille todella hyvin. Kunhan laitteet rokkaa loppuun asti, niin varmasti saadaan hyvä tulos. Mietteet ovat kyllä äärimmäisen hyvät. Ajettiin hyvät testit tässä ihan kisakylä Torsbyn lähellä. Reitti on lähes sama kuin viime vuonna. Olimme mukana myös silloin, joten siitä voi olla vähän etua. Odotan kisaa kyllä ihan vesi kielellä.

Jari Huttunen. Kuva: Hyundai Motorsport GmbH

Jari Huttunen, WRC2, Hyundai i20 R5 #34, Hyundai Shell Mobis WRT

– Tavoitteenani on aina ajaa luokkavoitosta, joten taktiikka on siinä mielessä tuttu. Aloitamme taas omaa vauhtiamme ja katsomme muutaman erikoiskokeen jälkeen, pitääkö kiristää vauhtia. Tämä on nyt ensimmäinen talvirallini nelivetoautolla ja meillä on takana reilut 200 kilometriä testiä. Saimme säädettyä autoa paremmin näihin olosuhteisiin sopivaksi ja siitä jäi hyvä tuntuma. Erikoiskokeet vaikuttavat ajettavilta, joten hyvällä fiiliksellä lähdemme kisaan. Kovimmat vastustajamme ovat varmasti kotikisaansa ajava WRC2-luokan hallitseva maailmanmestari Pontus Tidemand ja Norjan Ole Christian Veiby.

Janne Tuohino, WRC2, Skoda Fabia R5 #43, Toksport WRT

– Edellisen kerran ajoin täällä vuonna 2010, joten siitä kokemuksesta ei hirveästi ole apua muuten kuin nuotin teossa. Oman aktiiviurani aikana tässä kisassa ei tainnut olla koskaan näin paljon lunta, mutta olen ajanut urani aikana paljon lumella, joten kunnon talviralliin on kyllä hyvä fiilis lähteä ajamaan. Tavoitetta ei ole vielä asetettu, mutta testeissä ainakin auto pelasi hyvin, samoin yhteistyö uuden kartanlukijan kanssa.

Jarmo Berg, WRC2, Skoda Fabia R5 #45, Toksport WRT

– Olen nyt ensimmäistä kertaa tässä rallissa viivalla, joten tarkoituksena on hakea kokemusta, hyvää fiilistä ja pärjätä ainakin “herramieskuljettajien” sarjassa. Reitti vaikuttaa haastavalta, joten tilanteita varmasti tulee matkan varrella. Testiä on autolla takana 70 kilometriä, joten siinäkin mielessä edessä on uusi kokemus.

Jarkko Nikara, WRC2, Ford Fiesta R5 #81, Tommi Mäkinen Racing

– Hyvillä mielin lähden matkaan vailla suurempia paineita. Me ajamme tulevaisuuden kehitysohjelman puitteissa, joten mitään tarkkoja tulostavoitteita meillä ole. Edellinen kisa R5-luokan autolla on kolmen vuoden takaa, joten kohta nähdään, miten auto osuu käteen, kun alla on 100 kilometriä testiä. Ruotsissa olen ajanut vain kerran vuonna 2013 Minillä ja silloin löytyi heti alkumatkasta penkkoja.

Jari-Matti Latvala sijoittui Monte Carlossa parhaana suomalaisena kolmanneksi. Kuva: Ivo Kivistik / Red Bull Content Pool

Ruotsin MM-ralli 2018: Tuima taistelu kunnon talvirallissa

Ruotsin MM-ralli tuo rallikaravaanin jälleen tuttuihin maisemiin Länsi-Ruotsiin Värmlannin nopeille metsäerikoiskokeille. Tämän vuoden ralli hyödyntää suurelta osin viime vuoden reittiä, mutta nyt keliolosuhteet ovat talvisemmat kuin miesmuistiin. Viikonloppuna on siis luvassa pitkästä aikaa kunnon talviralli MM-sarjassa.

Suomalaisittain pöytä on Ruotsissa katettu erittäin hyvin, sillä viime vuonna Toyota Yaris WRC:n neitsytvoiton täällä ajanut Jari-Matti Latvala on yksi kuumimmista ennakkosuosikeista myös tällä kertaa. Latvalan vyöllä on jo neljä Ruotsin rallin voittoa ja viides kiinnitys on tänä vuonna erittäin lähellä. Myös hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier on viihtynyt näissä maisemissa, sillä ranskalaisässä on napannut kisasta kolme voittoa.

Ruotsin MM-ralli tarjoaa tänä vuonna kuljettajille 19 erikoiskoetta ja 314 erikoiskoekilometriä. Rallin alkutahdit soitetaan torstai-iltana Karlstadin 1,9 kilometrin yleisöerikoiskokeella. Perjantaina tiedossa on rallin tuhdein kattaus, yhteensä seitsemän erikoiskoetta ja 140 kilometriä. Perjantain reitti vierailee myös Norjan puolella.

Lauantaina ajetaan 120 erikoiskilometriä ja kahdeksan erikoiskoetta. Yksi päivän kohokohdista on Vargåsenin erikoiskoe, jossa on lajilegenda Colin McRaen mukaan nimetty Colin´s Crest -hyppyri. Kilpailun päätöspäivä sunnuntai tarjoaa vielä kolme pikataivalta, joilla on mittaa yhteensä 52 kilometriä. Rallin lisäpisteitä tarjoava Powerstage, Torsby 2, alkaa Suomen aikaa kello 13.18.

Kilpailun kotisivuille tästä.
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä.
Kilpailun reittiaikatauluun tästä.

Erikoiskokeiden määrä: 19
Erikoiskoekilometrejä: 314,25 km
Kilpailun kokonaispituus: 1400,79 km

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

Wrc.com »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Nelonen Prolta ja Ruutu+:sta

Ruotsin MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, läppärin tai smart tv:n kautta.

Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Teksti: Neste Ralli Viestintä

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.