Kalle Markkanen jättää ainakin toistaiseksi rallicross-varikot ja siirtyy rallipoluille. Kuva: Jari Kohonen

Maaliskuussa 19 vuotta täyttävä kilpa-autoilija Kalle Markkanen on tänä viikonloppuna uuden haasteen edessä. Espoolaiskuljettaja starttaa perjantaina ensi kertaa Arctic Lapland Ralliin. 

Lapin arktinen seikkailu kääntää samalla uuden sivun taitavan nuorukaisen uralla.

Kartingin ja crosskartin kautta rallicrossiin uraa rakentanut Markkanen teki joulun jälkeen päätöksen panostaa kokonaan ralliin.

– Olin rallin valmennusryhmän mukana leirillä vuoden vaihteessa. Siellä päätös kypsyi lopullisesti. Ralli on hieno laji ja nyt haluan katsoa, mihin se reitti vie, Markkanen paljastaa.

Markkanen saavutti vuonna 2017 Pohjois-Euroopan mestaruussarjassa Super 1600 -luokan pronssia. Viime kaudella hän osallistui RX Academyn valmennus- ja kilpakonseptiin. RX Academyn kilpasarjassa Markkanen saavutti kakkossijan.

Tulosta tärkeämpänä hän pitää Set Promotionin luomassa valmennuskonseptissa saatuja oppeja.

– Olen varmasti taas vähän valmiimpi ajajana. Opin lisäksi tiimin ansiosta todella paljon datan lukemista ja kerätyn tiedon hyväksi käyttöä. Uskon, että näistä taidoista on hyötyä myös rallissa, Markkanen pohtii.

Autourheilussa ja myös jääkiekossa erinomaisesti menestynyt nuorukainen janoaa menestystä. Silti jalat pysyvät visusti maassa. Siitä kertoo jo sekin, että tällä kaudella tuntumaa rallin SM-sarjaan ja nuotittamiseen haetaan V1600-autolla.

Arktinen seikkailu on jo valmistautumisvaiheessa tuonut ajajasta esiin uusia piirteitä.

– Rallicross-kisoissa pystyin nukkumaan vaikka starttiin saakka, mutta nyt on perhosia mahassa. Jo nuotituksen aikana jännitti ihan eri tavalla kuin koskaan ennen. Odotan kisaa silti innoissani, Markkanen hymyilee.

– On tämä muutenkin crossikuskille ekaksi kisaksi melkoinen kokemus. Kun lähdettiin esimerkiksi Ristilampea (48,7 km) ja Siikakämää (42,7 km) nuotittamaan, tuntui, ettei se erikoiskoe lopu ikinä, Markkanen naurahtaa.

– Sekin on minulle ihan uusi juttu, että porukka on täällä tosi avuliasta. Aina välillä auto lipsahtaa tutustumisjakson aikana hankeen, itsellänikin kertaalleen, mutta aina löytyy apuvoimia nostotalkoisiin. Täällä kilpakumppanit auttavat toisiaan, kun joku on pulassa, Markkanen kiittelee.

Reittiä ja Lapin olosuhteita nuorukainen kuvailee upeiksi. Rallissa ajetaan kaikkiaan 255 erikoiskoekilometriä.

– On täällä maisemat kohdallaan! Tiet ovat mielenkiintoisia, mutta paikoin jo nyt sen verran huonossa kunnossa, joten auto ja miehistö joutuvat täällä koville. Tänään (torstaina) mietitään vielä illalla testierikoiskokeella Vennivaarassa, muutetaanko auton korkeutta. Voi olla, että pitää varautua spooreihin, Markkanen miettii.

Kisan aattona tiimissä tehdään myös pientä rengastestiä. Tarkoituksena on rallin virallisissa testeissä kokeilla erilaisia rengastuksia.

– Meillä on kahta rengastyyppiä mukana. Lisäksi on mahdollista käyttää niitä ristiin edessä ja takana. Näitä asioita vielä tutkitaan ja testataan. Perjantaina sitten painetaan kaasu pohjaan heti ykkösen lähdössä, Markkanen virnistää.

Markkanen starttaa reitille kilpailunumerolla 83. Nuotteja hänelle lukee kokenut Gunnar “Frasse” Alm.

Teksti: Jari Kohonen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla