Niko Mäkisen kilpakalusto kaudella 2018. Kuva: Puistohulmi Racing

Rallin SM-sarja alkaa Arctic Lapland Rallyllä. Autourheilukansa on kokoontunut perinteiseen kauden aloitukseen Rovaniemelle jo vuodesta 1966 lähtien. Ford Motorcraftin tiimissä kilpailevalle Niko Mäkiselle tammikuun viimeisenä viikonvaihteena ajettava Tunturiralli on uran kolmas.

– Edellisestä Tunturista jäi hyviäkin muistoja, kivaa oli kunnes jäi vaihdekeppi käteen toiseksi viimeisellä EK:lla. Sen jälkeen on tapahtunut paljon, täytyy heti alkuun sanoa, että kun viime kauden päätöskisa meni niinkin hyvin ja kun testit ja testikisa Piippolassa sujuivat todella hyvin, niin ei ole koskaan ollut tämmöistä latautumista ja fiilistä lähteä kilpailuun. Ja vielä Tunturiin! Mäkinen iloitsee.

Mäkinen starttaa kilpailuun uuden kartanlukijan Jarno Ottmanin kanssa. Pari on ajanut yhden testikilpailun, Piippola Rallin Kainuun maisemissa, ja se valoi luottamuksen kaksikon yhteispeliin.

– Jarnon kanssa homma sujui heti hienosti ja päästiin samalle aaltopituudelle joka asiassa, eli syötöt napsuivat lapaan ensi metreistä. Kokenut kartturi lisää varmasti vauhtia.

– Olen samaa mieltä Nikon kanssa, heti loksahti homma kohdilleen ja autossa oli hyvä meininki. Autonkäsittelytaito on Nikolla hyvää, ja hän osaa kuunnella neuvoja, joten kun saadaan kilsoja alle niin vauhti tulee nousemaan ihan itsestään, Ottman toteaa.

– Tunturiin lähden nyt yhdettätoista kertaa ja voitto mielessä. Turha sitä on vähempää vaatia, sillä siihen meillä on kaikki eväät. Jos aikoo rallikuskiksi, pitää aina ajaa voitosta mutta viisaasti ja pidettävä mielessä, että tässä ajetaan sarjaa. Tunturirallilla on iso merkitys mihin suuntaan kausi lähtee kulkemaan, Ottman jatkaa.

Mäkinen ajaa SM3-luokassa samalla Ford Fiesta R2:lla kuin edellisellä kaudella. Syksyn ja talven aikana auto on käyty huolellisesti läpi.

– Saatiin auton alustakin säätöihin. Ennen perä vähän meinasi liitää, mutta nyt se menee kuin juna raiteilla. Mitä kovempaa ajaa, sitä helpompaa se on. Ennen täytyi puristaa niin pirusti, että sillä sai jotain aikaan.  Nyt auton pitäisi muutenkin kestää. kun moottori on aivan tuliterä ja laatikonkin rattaat uusittu. Auto oli Piippolassa jo moottori on käytökseltäkin ihan erilainen kuin esimerkiksi kauden viimeisessä kisassa Tampereella.

Tunturiralli alkaa virallisesti jo sunnuntaina 21. tammikuuta, kun kilpailutoimisto avaa ovensa. Nuotteja kilpailijat kirjoittavat vihkoihin maanantaista torstaihin. Kilpailun kokonaispituus on lähes 900 kilometriä, joista erikoiskokeiden osuus on 254 kilometriä.

– Laihialta kun köröttelee ensin Rovaniemelle, kiertää reitin kolme kertaa nuotittaen ja kertaalleen vielä kisavauhtia, niin siinä tulee rapiat neljätuhatta kilsaa ja viikon verran istuttua autossa. Sen jälkeen avautuu hierojan ovi muuten aika vikkelää.

Viime kauden päätös Tampereella enteili hyvää, Mäkinen ajoi siellä luokkansa neljänneksi pystyen ajamaan pohja-ajan kilpailun päätöserikoiskokeelle. Palkintokorokepaikka jäi harmittavan lähelle, vajaan viiden sekunnin päähän.

– Totta kai tänä vuonna Tunturin tavoitteena on SM3-luokan voitto. Vähintään kolmen parhaan joukossa täytyy ainakin olla, toivotaan että tällä kertaa vaihdekeppi kestää. Lauantai-iltana ollaan paljon viisaampia siitä miten meni, mutta fiilis on kyllä ihan huipussa lähteä taas kisaamaan. Kaikkemme tehdään että tavoitteet täyttyy, Mäkinen päättää.

Rallin erikoiskokeet ja aikataulu:

Perjantai 25.1.

EK 1 Aittajärvi 1 (24,18 km) klo 12.43
EK 2 Mäntyvaara (3,50 km) klo 13.56

Huoltotauko

EK 3 Kaihuavaara (28,20 km) klo 16.09
EK 4 Siikakämä (42,69 km) klo 17.57

EK 5 Mäntyvaara 2 (3,50 km) klo 19.50

Lauantai 26.1.

EK 6 Hautavaara (25,78 km) klo 08.33
EK 7 Untamovaara (14,69 km) klo 10.16
EK 8 Sarriojärvi (36,65 km) klo 11.39
EK 9 Mäntyvaara 3 (3,50 km) klo 13.42

Huoltotauko
EK 10 Heinunkierto (23,27 km) klo 15.45
EK 11 Ristilampi (48,69 km) klo 16.58

Puistohulmi Racing

Puistohulmi Racing Facebook

Ralli SM

Täältä voit seurata rallia reaaliajassa

Arctic Lapland Rally kotisivu

Teksti: Toni Lönroos

Kirjaudu

Ralli-SM tulosveikkaus

Rallin SM-sarjan tulosveikkaus on jälleen avattu! Veikkaa jokaisen SM-rallin voittajakolmikkoa luokittain.

Kauden päätteeksi palkitsemme vuoden rallitietäjän Mr Wainin lahjoittamalla uniikilla ralliaiheisella korulla!

Kirjaudu sisään tunnuksillasi ja äänestä.

Äänestys päättynyt

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.