Juha Laaksonen lennätti Golfinsa hurjaan vauhtiin Lammilla. Kuva: Marko Kyöstilä

Erittäin tiukan sekuntitaistelun jälkeen Kyrön Seudun Urheiluautoilijoita edustava Juha Laaksonen suoriutui Lammilla ajetun Historic Rally Trophy -sarjan 2018 ensimmäisestä osakilpailusta nopeimpana maaliin, mikä ei liene yllätys.

Yllätys sen sijaan oli, että pitkästä aikaa kärjessä nopeimman kuljettajan tittelistä taisteli useampi kuljettaja tiukkaakin tiukemmin. Ehkä yllätys oli sekin, että viime vuoden sarjassa viisi osakisaa voittanut anjalalainen Janne Kanerva ajoi ulos ja keskeytti.

Lammilla ajetussa Lammin Ikkunat ja Ovet -rallissa Juha Laaksonen ajoi pohja-ajan viidestä erikoiskokeesta vain kahdelle. Joni Mäkelä, Janne Lindberg ja Kimmo Juhannusvuori olivat nopeimpia kukin yhdellä. Vuonna 2005 rallin junioreiden SM-sarjassa pronssille ajanut Mäkelä aloitti vahvasti ajamalla ykköselle pohjat. Hyvä vauhti ei kuitenkaan pitänyt loppuun asti, vaan noin 10 vuotta ajamatta ollut Mäkelä jäi lopulta Lammilla neljänneksi. Eroa voittajaan kertyi reilun minuutin verran.

– Isot tiet onnistuivat hyvin, mutta pienillä teillä ei oikein ollut tuntumaa. Neljäs sija tyydyttää kyllä, vaikkei täällä yleiskilpailusijoituksia lasketakaan. Voitetaan niitä sitten kun saadaan vähän ranteita ja lapoja auki, jutteli Mäkelä.

Kakkoseksi ajanut tervakoskelainen Janne Lindberg oli Lammillakin yksi vahvimmista voittajasuosikeista. Rallin voittaneeseen Laaksoseen kertyi suurimmillaan eroa – noin kahdeksan sekuntia – erikoiskokeella 2.

– Mokasin vähän kakkosella, kun ajoin penkkaan. Kun sitten tauon jälkeen pystyin 14,5 sekunnin eron jo puolittamaan, olin varma, että pitkällä, 23-kilometrisellä viimeisellä pystyn hoitamaan homman kotiin. Noin 17 km:n kohdalla sain harmittavasti edellisen auton kiinni, ja vaikka hän antoi heti tilaa kun oli mahdollista, meni siinä aikaa. Maaliinkin tultiin lumipölyssä toisen auton perässä, kertasi Lindberg, joka tauolla oli Mäkelän kanssa tasa-ajalla kakkosena.

– Harvoin voi näin sanoa, mutta ensimmäiset 10 kilometriä tuli niin puhtaasti, etten parempaan ole ikinä pystynyt. Ajo ei ollut auton historian vaalimista, vaan lähinnä raiskaamista, kuvaili tervakoskelainen ajoaan.

Lindberg kavensi eron 5,2 sekuntiin, joten Laaksonen piti pintansa loppuun asti.

– Ei tullut voitto tänään helpolla. Oli yksi vaikeimpia historic-rallipäiviä. Täällä oli hyviä kuskeja todella paljon ja joutui oikeasti ajamaan kovaa. Tein itse kisani lopun jännäksi, sillä töpeksin ensin viimeistä edellisellä eikä viimeinenkään ihan puhtaasti tullut. Onneksi kolmella ensimmäisellä ajettu ero riitti loppuun asti, paljasti Laaksonen, joka ei ulkomaan matkan vuoksi ole mukana seuraavassa osakisassa Ähtärissä.

HRT-sarjan konkari Kimmo Juhannusvuori oli tänään kolmas. Kärkikaksikosta Juhannusvuori jäi noin 50 sekuntia.

– Pikkutiet ei sovi meille. Viimeinen oli meille liian pientä, ja siellä hävittiin tämä kisa. Takatukivarsi oli vähän revennyt, muttei me annettu sen meitä haitata. Mentiin mikä päästiin, jutteli Juhannusvuori.

Lammin historic-rallissa luokkavoittoon ajoivat: Sami Paavilainen TerUA lk 1, Matti Leander HRCF lk 2, Juha Mäkitalo EPUA lk 3, Sami Jaakkola Päij-HUA lk 4, Jussi Lappalainen KiuUA lk 5, Joni Mäkelä NokUA lk 6, Kimmo Juhannusvuori AUK Jämsän Äijät lk 7, Arttu Karttunen AkaanMM lk 8, Raimo Linden AUK J-Äijät lk 9, Juha Salo LahUA lk 10, Vesa Glad NokUA lk 11, Juha Laaksonen KyrönSUA lk 12, Matti Jaatinen NHD lk 13, Antti Siikala OriUA lk 14, Ilkka Kiviniemi PR-Racing lk 15, Jari-Pekka Haapasalo HRCF lk 16, Ilkka Koskela TerUA lk 17. Tasanopeusluokan voitti Huuha UA:n pari Matti Söderlund – Vesa Kauppinen.

Nuottisarjassa voiton vei kellokoskelainen Antero Laine noin 26 sekunnilla ennen lammilaista Heikki Westerlundia. Viime vuoden nuottisarjan kakkonen, pieksämäkeläinen Vesa Rissanen oli kolmas.

Aircooled.fi VW -sarjan nopein oli ylivoimaisesti mäntsäläläinen Erkki Eerola, eroa kakkoseen Juha Liukkoseen kertyi yli kolme minuuttia. BMW Xtreme Rally -sarjassa voittoon ylsi Anssi Valkonen. Eroa kakkoseen Veli-Matti Haveliniin jäi 11,6 sekuntia.

Palkintojenjako venähti Lammilla pitkäksi, kun aikakortteja jouduttiin käsipelillä kisan jälkeen tarkistamaan. Syy ei ollut suinkaan tulospalvelun hoitaneessa Tenabissa, vaan erikoiskokeella ilmeni pimeyden, kylmyyden, lumipölyn ja muiden syiden vuoksi ongelmia. Kun virallista aikaa ei saatu autolle, se otettiin puskakellon kautta. Nämä kellot kävivät alle puoli minuuttia eri tahtiin, joten vääriä aikoja tuli tuloslaskentaan. Loppujen lopuksi vain pari sijoituskorjausta tehtiin, mutta lopulta kaikille saatiin myös oikea aika tulosluetteloon.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla