Tuukka Taponen ei ollut tyytyväinen kovassa seurassa saavutettuun 15. sijaan. Kuva: Sportinphoto

Italian Lonatossa ajettiin 13.-15.7. kartingin Academy Trophy -sarjan kauden toinen osakilpailu, South Garda Karting -kilpailu. Suomen ainoaksi edustajaksi kansainväliseen kartingsarjaan valittu 11-vuotias Tuukka Taponen sijoittui finaalissa viidenneksitoista.


Jopa +38 asteen helle pisti koville sekä nuoren lohjalaisen kuljettajan että mekaanikkona toimineen Kohtala Sportsin tiimipäällikön Jussi Kohtalan.

Radalle pääsi treenaamaan vasta perjantaina kolme kertaa ennen aika-ajoa. Taponen oli kuitenkin käynyt treenaamassa radalla jo kahdesti talven ja kevään aikana, joten rata oli osittain tuttu ja se helpotti hiukan omaksumaan radan mutkat ennen kisoja. Päivän kolmannessa treenissä tulikin nappisuoritus, kun Taponen kellotti koko päivän nopeimman kierrosajan.

Päivä päättyi aika-ajoon, joka on varsinaista taktiikkapeliä. Edellä ajavan imusta voi saada juuri tärkeät tuhannesosasekunnit, sillä kärjen erot ovat minimaalisen pieniä. Taponen onnistui varsin hyvin, sillä taktikointi toi kokonaisvertailussa kahdeksanneksi nopeimman ajan 47 kuljettajan joukossa. Academy Trophyn luonteeseen kuuluu, että moottoreita vaihdetaan yllättäen kuljettajalta toiselle ja tässä vaiheessa Taposen kohdalle osui ensimmäinen moottorin vaihto.

Tuukka Taponen. Kuva: Sportinphoto

Lauantaiaamuna Taponen pääsi testaamaan, miten uusi moottori toimii. Päivän aikana ajettiin kaksi erää ja niissä suomalainen saavutti oman eränsä sijat seitsemän ja kolme. Erien jälkeen kuljettaja sai jälleen toisen uuden koneen.

Sunnuntaina treeneissä Taposen tiimi teki uuden koneen viimeiset säädöt ennen viimeistä erää, joka ratkaisi finaaliin pääsevät 34 kuljettajaa. Taponen sijoittui erässä seitsemänneksi ja kolmen ajetun erän perusteella ansaitsi varsin hienosti finaalipaikan ja lähtöruudun kymmenen. Finaalin startissa kone ei kuitenkaan antanut parastaan ja kuljettaja tipahti hetkessä kahdeksan sijaa. Toisella kierroksella Taponen vieraili hieman hiekalla ja jälleen muutama kilpakaveri pääsi ohi, jolloin suomalaisen sijoitus oli jo 20 huonommalla puolella. Taponen päätti kuitenkin taistella sen minkä pystyi ja teki hienoja ohituksia, ollen ruutulipulla 15.

“En ole todellakaan tyytyväinen tähän sijoitukseen, sillä kaikki mahdollisuudet oli 10, jopa viiden joukkoon”, kertoo pettynyt Taponen.

Huoltojoukkojen mielestä viikonloppu oli kokonaisuudessa varsin onnistunut ja osoitti sen, että kuljettajan taidot riittävän vaativalla, kansainvälisellä tasolla, kun kaikki palaset loksahtavat paikalleen.  Nuorukaiselle olisi erittäin tärkeä päästä treenaamaan radalle myös talvella, koska pohjoismaissa kartingkausi on vain 6-7 kuukauden mittainen, kun etelässä ajetaan ympäri vuoden.

Voiton vei kotiradallaan Italian Federico Albanese, toiseksi tuli brasilialainen Gullherme De Figueiredo ja kolmas oli marokkolainen Suleiman Zanfari.

Sarjan kolmas ja viimeinen osakilpailu käydään 7.-9.9. Belgiassa. Taponen suuntaa heti kotiin palattuaan ajatukset kohti tulevan viikonlopun SM-kisoja Oulussa.

Teksti: Tuukka Taposen Tiedotus

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla