Mini-luokan lähtö. Kuva: Paavo Salonen

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Joensuu isännöi ensimmäistä kertaa koskaan IAME-sarjan osakilpailua. Niukasti Liperin kunnan puolella sijaitseva kartingrata on vain kivenheiton päässä lentokentästä, mutta se palvelee koko Itä-Suomen kartingharrastajia. Paikallinen seura Joensuun Urheiluautoilijat oli valmistellut kilpailua innokkaasti jo lumien myöhäisestä sulamisesta lähtien.

Joensuun kartingrata sijaitsee Ylämyllyllä Liperissä. Radan pituus on 1041 metriä ja se koostuu erittäin nopeasta uusitusta puolikkaasta ja äärimmäisen teknisestä ja haastavasta loppupuolikkaasta. Radan asfaltti on karhea ja melko kulunut, mutta se kerää runsaasti kumia pintaansa, mikä tekee ajosta myös kuljettajille erittäin raskasta ja haastavaa, mikä näkyi viikonloppuna monen kuljettajan otteissa.

Kouvolan avausviikonloppuun oli saapunut työministeri Jari Lindström ja tälläkin kertaa paikalla nähtiin monia kiinnostuneita vaikuttajia, joiden joukossa kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Kari Kulmala vaikuttuivat tapahtumasta. Sekä Mäkisalo-Ropponen, että Kulmala kiersivät tapahtumassa myös kulissien takana tutustumassa tiimeihin ja varikkoelämään. Etenkin todella nuorten kuljettajien runsas läsnäolo ja hyvä käytös veivät keskustelua kartingin kasvatukselliseen puoleen. Lajin tulevaisuus, tapahtumien saaminen tulevaisuudessakin Pohjois-Karjalaan ja alueen kehittyminen olivat myös tapetilla mielenkiintoisissa keskusteluissa.

Tapahtuman ääni oli tällä kertaa yksin It’s me Harry -tuotenimen lanseerannut Harri Kolehmainen. Paikallisen miehen tausta toi mukavaa lisämaustetta selostukseen. Aleksi ”Hämilton” Halen oli vaihteeksi kilpailemassa samaan aikanaan Sportax Enduro Seriesin kilpailussa pyörällään, joten Kolehmainen veti tapahtuman upeasti yksin. Paikallisia oli seuraamassa kilpailua runsain joukoin.

Itä-Suomen kartingin suurtapahtumaan osallistui 148 kuljettajaa kuudessa eri luokassa. Suurimman osanoton keräsivät 12-16-vuotiaiden X30 Junior -luokka, jossa oli peräti 48 kuljettajaa. Toinen suuri luokka oli pääluokka X30 Senior, jossa kilpaili 36 kuljettajaa. Pääosin alle 20-vuotiaiden kuljettajien joukossa vauhtiaan mittasi myös Lapinjärveltä Juha-Matti Nousiainen, joka 50-vuotiaana päätti kokeilla omia rajojaan, vaikka tarjolla oli X30 Master -luokka, jossa minimi-ikä on 30 vuotta.

Mini-luokan kuljettajat. Kuva: Robert Schürmann

Mini-luokassa tiukkaa vääntöä kärjessä monen kuljettajan kesken

Pienimipien kuljettajien Mini-luokassa ajetaan todellisuudessa kahta eri luokkaa, sillä ensimmäistä vuottaa luokassa kilpailevat osallistuvat lisäksi Mini Rookie -luokkaan, joka palkitaan erikseen. Yleisluokan paalupaikalle ajoi Viron lisenssillä kilpaileva Artjom Vedennikov perässään vain muutaman sadaosasekunnin päässä paikallisohjus Tomas Hassinen. Aikaisin viikolla harjoittelemaan saapunut Energy-kuljettaja Daniil Vasilev oli kolmas. Seitsemän ensimmäistä kuljettajaa olivat minimaalisen 0.159 sekunnin sisällä.

Minit jaettiin aika-ajojen jälkeen ABC-ryhmiin ja alkuerissä jokainen ryhmä ajaa kerran toista vastaan. Paalupaikkakuljettaja menee A-ryhmään, toinen B:hen ja kolmas C:hen. Neljäs aloittaa uudelleen A:sta ja niin edelleen. ABC-järjestelmällä yksi ryhmä pääsee aina seuraamaan varikolta muiden kilpailua ja ottamaan virheistä oppia. Alkuerien jälkeen kärjessä oli yhdellä voitolla espoolainen Mad-Croc-kuljettaja Peik Abrahamsson ja toisena Veeti Rajala. Paras ulkomainen kuljettaja oli DHR Estonian Ruben Volt kolmannella sijalla.

Minien ensimmäinen finaali oli tiukkaa vääntöä ja vain muutamat kymmenykset ratkaisivat palkintojsijat ja parin sekunnin sisällä maaliin ajoi koko kärkikymmenikkö. Paalulta startannut Abrahamsson ajoi voittoon ennen Aaron Koivulaa. Artjom Vedennikov teki paluun kärjen tuntumaan ollen palkintokorokkella kolmas. Hän ajoi samalla myös finaalin nopeimman kierrosajan. Peik Abrahamsson oli voittamalla myös paras Rookie, toinen oli viime kaudella Micro-luokassa kilpaillut Santeri Martikainen ja kolmas Kouvolan tapaan Intrepid-kuljettaja Kimi Tani Riihimäeltä.

Toisessa finaalissa suomalaisilta vietiin sitten luulot pois, kun virolaiset kuljettajat ajoivat selkeään kolmoisvoittoon. AGS Racing Teamin Artjom Vedennikov voitti, Mark Dubnitski oli toinen ja Ruben Volt kolmas. Abrahamsson oli kokonaistulosten kuudes ja hän voitti jälleen Rookie-luokan. Martikainen oli myös toistamiseen toinen ja Kouvolan voittaja Joosep Planken oli kolmas.

X30 Cadet -luokan podium. Kuva: Robert Schürmann

X30 Cadet -luokassa sekuntiataistoa Welinin ja Huuhtasen kesken

Lohjalainen SFN Motorsportin Veeti Welin oli viikonlopun ahkerin kuljettaja, sillä hän kilpaili kahdessa luokassa eli X30 Cadetissa ja X30 Juniorissa, joista jälkimmäisestä haasteesta kuitenkin luovuttiin ennen finaaleita fyysisen rasituksen vuoksi. Cadeteissa sarjajohtajana hän aloitti vahvasti ja kellotti aika-ajojen pohja-ajan. Prospeedin Exprit-kuljettaja Rasmus Lindström oli toinen ja Kouvolan menestyjä Miko Huuhtanen kolmas. Welin selvitti myös alkuerät puhtaasti kahdella voitolla. Kouvolalainen Energy-kuljettaja Eeli Järvinen nousi erissä toiseksi ja Huuhtanen pysyi kolmannella sijalla.

X30 Cadet -luokassa ensimmäisen finaalin voittotaistelu oli todella tiukka, sillä Welin ja Huuhtanen vaihtelivat sijoja usean kerran finaalin aikana. Welin kuitenkin vei vahvemman korren vain 22 tuhannesosasekunnin turvin. Järvinen oli kolmas ennen tiimikaveri Jiri Mynttistä. Welin oli myös nopein kierrosajoissa, mikä tarkoitti hänelle paalupaikkaa toiseen finaaliin. Miro Sippala oli finaalin yhdestoista, mutta hän ajoi itsensä toisen finaalin lähdön eturiviin.

Miro Sippala jatkoi nousujohteista viikonloppua Haase-rungollansa ja hän voitti toisen finaalin jälkeen vain muutaman sadasosasekunnin ennen parkumäkeläistä Mynttistä. Miko Huuhtanen sijoittui kolmanneksi. Edellisen finaalin voittaja Welin jätettiin toisen finaalin yhdeksänneksi.

X30 Junior -luokka. Kuva: Mikko Laine

X30 Junior -luokka keräsi suurimman osanottomäärän

Kilpailun suurimmassa luokassa aika-ajojen kärjessä oli tuttu kolmikko, sillä paalupaikalle ajoi AIX Racing Teamin Rimmo Kadapik, toinen oli Matias Salonen ja kolmas edellisessä osakilpailussa kolaroinut Jan Kalmet. Kahdella alkuerävoitolla finaalivaiheeseen kärjessä starttasi Kalmet ja perässään hallitseva mestari Kadapik. Atte Salmenautio oli noussut parhaana suomalaisena kolmanneksi.

Talvar Racingin Aavo Talvar katsoi ylpeänä suojattinsa Jan Kalmetin menoa ensimmäisessä finaalissa, sillä Kadapik ei pystynyt haastamaan Kalmetia kärkisijasta, joten Kalmet oli ensimmäinen ruutulipulla. Hän kuitenkin rikkoi autosta nousemalla parc fermé -sääntöä ja sai aikarangaistuksen. Näin Kadapik jatkoi finaalien voittosarjaansa ja ajoi melko ylivoimaiseen voittoon 2.3 sekunnin erolla ennen AGS Racing Teamin Dominik Sinkevitschiä ja Salmenautiota. Atte Salmenautio nappasi samalla myös paalupaikan toiseen finaaliin.

Tony Kart -kuljettaja Kadapik voitti myös toisen finaalin näytöstyyliin, mutta Olli-Petteri Munne ajoi upean kilpailun kivuten sija kerrallaan kohti kärkeä päätyen toiseksi. Jan Kalmet oli ensimmäisen finaalin pettymyksen jälkeen hienosti kolmas.

X30 Senior -luokka. Kuva: Paavo Salonen

Moghadampour ja Peippo veivät X30 Senior -luokan finaalit

Arttu Salmela aloitti viikonlopun kaikkein vahvimmin ottamalla paalupaikan SFN Motorsportille. Aika-ajon toinen oli Teemu Stigell ja kolmas toinen SFN-kuljettaja Eemil Karjalainen. Stigell, joka on nopeudestaan huolimatta karttanut menestystä, yllätti kaikki ja ajoi itsensä kärkeen kahdella erävoitolla. Toissavuoden mestari Elmeri Peippo hiipi jälleen varkain toiselle sijalle ja Kouvolan katastrofista palautunut Ville Mäntylä oli kolmas. Salmela ajoi yhdessä alkuerässä ulos kärkipaikalta, mutta hän piti vielä neljännen tilan.

Kuudennelta sijalta lähti kuitenkin ensimmäisen finaalin voittaja, sillä Kosmic-kuljettaja Dariush Moghadampour peittosi Stigellin voittokamppailussa. Kolmas oli Peippo ennen hallitsevaa mestaria Henri Pihlajikkoa ja Salmelaa. Peippo ajoi nopeimman kierrosajan ja starttasi siten paalulta toiseen finaaliin.

Pysäyttämätön Peippo voitti melko selkeällä 2.7 sekunnin erolla toisen finaalin ennen Moghadampouria. Uransa parhaan viikonlopun ajanut Stigell oli kolmas, Arttu Salmela neljäs ja Eetu Kokkonen nousi viidenneksi.

X30 Master -luokan podium. Kuva: Robert Schürmann

Leppänen ja Laine erävoittoihin X30 Master -luokassa

X30 Master -luokassa toisen peräkkäisen paalupaikkansa nappasi Fullerton-kuljettaja ja sarjapromoottori Mikko Laine. Vain muutaman sadasosan monitoimimiestä perässä oli Parolin-kuljettaja Markus Autio. Kolmas oli Formula K -kuljettaja ja -maahantuoja Ville Leppänen. Yhteen alkuerävoittoon ja kakkossijaan ajoivat molemmat Laine ja Autio. Molemmat kuitenkin hylättiin toisesta alkuerästä polttoaineen vuoksi, mikä nosti kolmikon Jani Fokin, Tony Lindholm ja Johan Svahn kärkeen.

Ensimmäisessä finaalissa balsamia Kouvolan pettymykseen sai Ville Leppänen, sillä hän voitti finaalin ennen kuudennesta ruudusta startannutta Lainetta. Hallitseva mestari Fokin ja Autio taistelivat kolmannesta sijasta ja voiton vei heistä ensimmäinen. Laine ajoi nopeimman kierrosajan ja lähti paalupaikalta toiseen finaaliin.

Toisessa finaalissa Leppänen ajoi varoituksen arvoisesti Autiota kylkeen radan neulansilmässä, mikä johti siihen, että Laine ajoi lopulta helppoon kauden toiseen voittoonsa. Autio piti lopulta toisen sijansa ja Leppänen kruunasi viikonloppunsa toisella palkinnolla ollen kolmas.

X30 Super Shifter -luokka. Kuva: Paavo Salonen

Ruotsalainen ja Niskavaara erävoittoihin X30 Super Shifterissa

Tehokkaat 175-kuutioiset ja kuusivaihteiset Super Shifter -autot olivat Ylämyllyllä kaksi sekuntia kierroksella Senior-luokkaa nopeampia. CRG-kuljettaja Petteri Ruotsalainen Syvänniemeltä ajoi paalupaikalle ennen kartingin supernaista Kaisa Eiristöä. Mika Niskavaara oli kolmanneksi nopein. Alkuerissä kärkikaksikko pysyi identtisenä, mutta Fullertonilla kurvaileva Santtu Juntunen nousi Niskavaaran ohi kolmanneksi.

EM-sarjaa kiertävä Ruotsalainen voitti ensimmäisen finaalin selkeällä erolla Niskavaaraan tuoden CRG:lle kaksoisvoiton. Juntunen oli kolmas ja Eiristö joutui keskeyttämään vaihdevipuongelmaan. Jussi Kuivakangas oli Ninarilla neljäs.

Toisessa finaalissa riitti draamaa, kun Kaisa Eiristön vauhti ei riittänyt alusta lähtien enää lainkaan. Vaativa rata ja karhea asfaltti oli syönyt Eiristön renkaat muita nopeammin loppuun. Ruotsalainen oli ajamassa selkeään voittoon jo toistamiseen, mutta kierroksella 13 häneltä putosi tulpan kärki palotilaan aiheuttaen moottorin rikkoutumisen. Näin Mika Niskavaara nautti uransa ensimmäistä Super Shifter -voittoa ja Kuivakangas oli toinen. Juntunen oli toistamiseen kolmas ja Eiristö neljäs.

Seuraavan kerran IAME Series Finlandin pisteistä kilpaillaan Lievestuoreella Ruuhimäki Circuitilla 14.-15.7.2018 yhdessä Tractor Pullingin SM-kilpailun kanssa.

Teksti: IAME Series Finland Tiedotus

Suosittelemme markkinoilla

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.