Tuukka Taponen ja tiimipäällikkö Jussi Kohtala. Kuva: Satu Taponen

11-vuotias lohjalainen kartingkuljettaja Tuukka Taponen kisasi ensimmäisen Academy Trophy kisansa viikonloppuna Ranskan Salbrisin haastavalla radalla. AKK-Motorsport valitsi helmikuussa, usean hakijan joukosta Taposen edustamaan Suomea kansainvälisessä Academy Trophy -sarjassa.

CIK-FIA:n järjestämässä sarjassa ajaa yhteensä 51 kuljettajaa 40 eri maasta, iältään 11-15 vuotta.

Tiistaina tapahtuma alkoi breafing-tilaisuudella, jossa jokainen kuljettaja sai esitellä itsensä. Jokainen sai keskiviikkona järjestäjän toimesta oman varikkoteltan, samanlaisen kisakaluston sekä ajopuvut. Academy Trophyn ajatus on, että kuljettajien ajotaidot ratkaisevat, kun kalusto on kaikille samanlainen ja tasavertainen. Moottoreita saatetaan vaihtaa kesken kisan kuljettajalta toiselle ja näin kävi myös Taposelle kaksi kertaa kisan aikana.

Tositoimiin päästiin ensimmäisen kerran torstaina, jolloin Salbrisin teknisesti vaativalla radalla pääsi testaamaan kalustoa kolme kertaa. Kisaajat jaettiin kahteen ryhmään ja perjantaina autoihin asennettiin viralliset ajanottolaitteet eli transponderit, jolloin kuljettajien keskinäisiä aikoja pääsi ensimmäisen kerran virallisesti vertaamaan. Perjantaina ajettiin myös aika-ajot, joissa Taposen vauhti riitti oman ryhmän sijalle 8. Tässä vaiheessa Taposen moottori vaihdettiin ensimmäisen kerran ja tilalle saatiin aika-ajojen nopeimman kuljettajan moottori.

Lauantaina aamutreeneissä vauhti olikin kohdillaan ja Taponen oli harjoitusten toiseksi nopein. Kuljettajat jaettiin perjantaina aika-ajojen perusteella neljään ryhmään ja jokainen ryhmä kisasi toisiaan vastaan. Aika-ajojen perusteella Taponen lähti jokaiseen erään sijalta 8. Lauantaina vauhti riitti ensimmäisessä erässä sijalle kuusi, jonka jälkeen tapahtui jälleen moottorin vaihto. Toisessa erässä Taponen onnistui vain pitämään oman kahdeksannen paikkansa.

11-vuotias Tuukka Tapola on yksi Academy Trophyn nuorimmista kuljettajista. Kuva: Sportphoto Photo Agency

Sunnuntain harjoitusajojen jälkeen ajettiin viimeinen erä, jossa Taponen ajoi sijalle 10.

”Lähtöpaikkani ruudusta kahdeksan ja ulkoradalta tuntui tällä radalla haastavalta, enkä onnistunut yhdessäkään lähdössä kunnolla. Olen yleensä lähdöissä nopea ja päässyt heti alkuun nousemaan paremmin. Erissä kierroksia oli vain seitsemän ja siinä en ehtinyt tavoittamaan kärkeä, jotta sijoitukseni olisi ollut parempi”, harmittelee Taponen.

Tässä vaiheessa vain 34 kuljettajaa jatkoi finaaliin ja Taponen ansaitsi lähtöruudun 14. Helteisessä säässä finaalissa ajettiin yhteensä 17 kierrosta ja suomalainen taisteli sijoista koko kisan ajan ja useita kolareita ja keskeytyksiä nähtiin tiukassa finaalissa. Lohjalainen oli maalissa lopulta 13:s, joka ei häntä tyydyttänyt.

”Lähdin hakemaan sijoitusta kymmenen joukkoon, mutta nyt en vain siinä onnistunut. Aika-ajossa on ensi kerralla parannettavaa, jotta pääsen lähtemään heti kärkiporussa.”

Mekaanikkona Taposella oli kokenut Jussi Kohtala, joka pyörittää teamia sekä kansainvälisellä että Suomen tasolla.

”Tuukan kanssa asetettu tavoite kymmenen parhaan joukkoon ei ihan täyttynyt, mutta Academy Trophy pisteitä saatiin kasaan jo kolme kappaletta. Vauhti olisi riittänyt korkeammalle, mutta aika-ajon merkitys tuli jälleen kerran todettua. Se on osa-alue, johon tulee tulevaisuudessa kiinnittää enemmän huomiota. Tulevissa kisoissa lähdetään ehdottomasti sitä kautta tavoittelemaan podium-paikkoja. Täytyy kuitenkin muistaa, että Tuukka on vasta 11-vuotias ja yksi Academy Trophyn nuorimmista kuljettajista ja sijoitus oli varsin hyvin 51 kuljettajan joukosta”, kertoo Kohtala.

Seuraava Acadymy Trophy -kisa ajetaan heinäkuussa Italiassa, Lonaton del Gardan radalla. Päätöskilpailu on syyskuussa Belgian Genkissä. Sitä ennen Taponen aloittaa SM-kauden kahden viikon päästä Porissa.

Teksti: Tuukka Taposen Tiedotus

Tuukka Taponen valittiin kartingin CIK-FIA Academy Trophyyn

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla