2018 Kaanaan SM-rallicrossissa SRC-luokan palkitut, vasemmalla Joni-Pekka Rajala, keskellä Viitikko ja oikealla Henri Haapamäki. Kuva: Toni Ollikainen

Juvalainen Janne Viitikko istui Matti-isän sylissä ja käänteli rattia, jalat eivät nelivuotiaalla vielä yltäneet polkimille. Mutta kun pituutta alkoi tulla lisää ja oma tennari ylettyi kaasupolkimelle, se oli menoa.

Nyt, parikymmentä vuotta ensikurvailuista, Viitikko on nelinkertainen Kardaanikunkku, historian ensimmäinen EVK-luokan Suomen mestari ja liigamenestyksestä kertoo sieltä hankittu värisuora.

– Siellä kotiteillä tuli ensimmäistä kertaa autoa ohjattua isän sylistä. Iän karttuessa pääsin itse ajamaan, ensimmäinen kilpailu oli kotiradalla Juvalla. Muistan ettei silloin paljoa jännittänyt, joten onnistuin ajamaan tutulla radalla voiton, Viitikko muistelee uransa ensimmäistä kilpailua.

– Nuorten luokan toinen kisa oli Lapinlahdella, rata oli outo ja jännityskin ihan eri luokkaa. Jännittäminen kasvoi samaa tahtia kaluston paranemisen kanssa, Viitikko paljastaa.

Uran parhaita hetkiä muistellessa Viitikko ei joudu miettimään, vaan vastaukset putoavat kysyjälle viipymättä.

– Rallicrossin ensimmäinen kilpailu Kaanaassa, jossa otin voiton monien, myös itseni yllätykseksi. Jokkiksessa EVK:n Suomen mestaruus oli iso juttu, ja jokainen Kardaanikunkkutitteli säilyy myös aina mielessä.

Kiteellä ajettuun EVK-luokan Suomen mestaruuteen sisältyy uskomaton tarina, joka kertoo juvalaisen sitkeydestä ja halusta kilpailla.

– Kisaviikon keskiviikkona lähdin testaamaan autoa, lämmittelykierroksilla kaikki toimi. Kun annoin ensimmäistä kertaa kunnolla kaasua, jyske alkoi. Hajosi kardaani, perä, laatikon kuoret, kaikki mikä liittyy voimansiirtoon meni paskaksi. Olin ensin heittää pyyhkeen kehään, mutta päätettiin tiimin kanssa yrittää. Torstaina alkoi hirveä rumba. Joku lähti etsimään kardaania sieltä, joku jotain osaa tuolta, ja koko päivän oli tiimi menossa ympäri Suomea. Perjantaina autoa kasattaessa katselin tallin ikkunasta, kun kilpureita rahdattiin kohti Kiteetä, mietin huolestuneena, ehditäänkö me millään mukaan.

Suomen mestaruus oli voitto koko tiimille.

– Ehdittiin Tolosenmäen radalle ajoissa, mutta testaaminen oli jäänyt pariksi lähtöharjoitukseksi. Alkuerässä ajoin toiseksi, vaikka auto ei tuntunut ihan pelaavan ja kolmosvaihde alkoi pomppimaan pois päältä. Finaalissa jouduin pitämään kolmosta päällä, se ei enää toiminut ollenkaan. Oli se uskomaton fiilis, kun kaiken tämän työn jälkeen ajoin ruutulipulle ja sain tuulettaa Suomen mestarina, Viitikko muistelee vuoden 2014 tapahtumia.

Aina kaikki ei mene kuin Strömsössä.

– Oulussa 2018 ajetussa liigakisassa sain auton kyljelleen kymmenen metrin ajon jälkeen. Fiat keuli lähdössä, vehtasin siinä hetken kavereiden kanssa ja olin lopulta rähmälläni lähtölaatalla. Nauroin ja kiroilin yhtä aikaa kun roikuin vöissä kyljellään makaavassa autossa, Viitikko muistelee.

26-vuotias Viitikko tunnetaan paitsi rattitaiturina, myös etevänä autonrakentajana. Volvot taipuvat tämän koneistajayrittäjän käsissä niin radalla kuin pajassa, Viitikko rakentaa nokka-akselia lukuun ottamatta kaiken itse. Yksi Viitikon rakentama taidonnäyte odottelee jo tallissa pääsyä Kolarin Juvakaisen radalle juhannusta viettämään.

– Yhden hyvän auton rakennus vie aikaa kuukauden verran, kolmisen viikkoa jos kaikki osat ovat heti saatavilla. Rakentamisen taito on perusasioiden osalta isältä perittyä, sen lisäksi olen kysellyt ja saanut neuvoja sieltä täältä, ja paljon olen itse opetellut. Juhannusauto on lähes valmiina, mutta koska en ole radalla koskaan ajanut, pitää vielä miettiä miten se sinne sopii. Kyllä tuosta ihan nopea tulee, koska voittamaanhan sinne lähdetään, Viitikko hymyilee.

Yöttömän yön JM ajetaan Juvakaisen radalla Kolarissa 19.-20.6.2020.

Teksti: Toni Lönnroos

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla