Tommi Hallmanilla on takanaan monipuolinen autourheilukausi. Kuva: Hallman Racing Team tiedotus.

Kuopiolainen 19-vuotias Tommi Hallman kilpaili kaudella 2019 useassa eri autolajissa. Kausi alkoi jääradalta ja päättyi virtuaalirallicrossin MM-sarjaan.

Jääradan SM-sarja käsitti neljä osakilpailua kahtena viikonloppuna.

Citroen C2:lla V1600-luokassa kilpaillut Hallman aloitti kauden mallikkaasti Paltamossa sijoittuen ensimmäisessä osakilpailussa toiseksi. Kyseessä oli samalla hänen debyyttikisansa jääradalla. Sunnuntain osakilpailussa oli tyytyminen viidenteen sijaan huonon startin jälkeen.

Kuusamon finaaliviikonlopun ensimmäinen osakilpailu oli iso pettymys auton sammuessa lähtöviivalle.

– Koitin saada nappilähdön ja pelasin vähän riskillä lähtökierrosten kanssa. Tällä kertaa se ei tuottanut tulosta, Hallman totesi.

Sunnuntain osakilpailusta irtosi nelossija, mikä oli myös sijoitus loppupisteissä.

Tommi Hallmanin jääratakauteen mahtui tapahtumia. Kuva: Hallman Racing Team tiedotus.

Pienestä kiinni

Kesäkaudeksi Hallman hyppäsi rallicrossin RX Academy -sarjaan, mikä ajettiin Pohjoismaiden mestaruussarjan yhteydessä. Kokemusta crossista Hallmanilla ei entuudestaan ollut, mutta laji oli kuitenkin tuttu.

– Olen ajanut paljon jokkista ja kun olin pieni, isäni kilpaili rallicrossissa niin Suomessa kuin Euroopassakin, Hallman tuumi ennen sarjan alkua.

Sarja starttasi kahdella osakilpailulla Ruotsin legendaarisesta Höljesistä. Lauantaina vauhti oli heti kohdallaan ja semifinaalin voitto takasi paalupaikan finaaliin. Finaalin lähtö onnistui nappiin ja virheettömät viisi kierrosta toivat voiton crossidebyytistä. Sunnuntain finaalissa liian pienten lähtökierrosten myötä startti epäonnistui ja auto hyytyi. Kun vielä toisessa mutkassa paha osuma kilpakumppanilta lennätti Hallmanin lähes kaiteeseen, oli peli selvä. Kovasta yrityksestä huolimatta ohituspaikkoja ei löytynyt ja tulokseksi jäi finaalin viimeinen sija.

Tanskan osakilpailu oli tasavahvaa suorittamista ja koko viikonlopun vauhti oli toiseksi nopeinta. Finaalissa taistelu voitosta kävi kuumana, mutta vauhti ei ihan riittänyt korkeimmalle korokkeelle.

Latvian osakilpailusta muodostui Hallmanille painajainen. Hänellä ei ollut mahdollisuutta osallistua kisaa edeltäviin testeihin, mikä näkyi vauhdissa varsinkin viikonlopun alussa. Finaalin lähtöruutu oli neljäs, mutta tavoite oli nousta kolmen sakkiin. Läpi finaalin taistelu kolmannesta sijasta oli kovaa Luka Nurmen kanssa, mutta viimeisellä kierroksella Hallman onnistui nousemaan podium-sijalle. Kaikkien hämmästykseksi tuomaristo kuitenkin antoi Hallmanille viiden sekunnin aikarangaistuksen “työntämisestä ja ohittamisesta”, mikä pudotti hänet kuudennelle sijalle.

Rangaistus ihmetytti, sillä kyseessä oli crossille täysin tyypillinen kylki-kyljessä-tilanne. Myös Nurmen mielestä tuomio oli väärä. Nämä tapahtumat johtivat siihen, että kaksi viimeistä osakilpailua olisi ollut pakko voittaa. Sekään ei riittäisi, jos sarjan johtoon noussut Rasmus Tuominen olisi molemmissa kilpailuissa toinen, niin alkuerissä kuin finaaleissa.

Kouvola olikin lähes täydellinen onnistuminen. Voitot kolmesta alkuerästä, semifinaalista sekä itse finaalista. Sarjan ratkaisu jäi viimeiseen Tierpin osakilpailuun. Myös siellä Hallman oli alusta lähtien nopeimmassa vauhdissa voittaen kaksi alkuerää varmistaen näin paalupaikan semifinaaliin. Semistä tuli selvä voitto muiden kolaroidessa takana. Finaalissa vierestä starttasi sarjan johtaja Tuominen. Hallmanin lähtö onnistui nappiin ja pian hän karkasi muilta voittaen finaalin ylivoimaisesti. Tuomisen oltua toinen voittokaan ei riittänyt mestaruuteen, vaan Hallmanin oli tyytyminen hopeamitaliin vaivaisen yhden pisteen erolla. Pronssille sarjassa sijoittui Jonne Ollikainen.

Tommi Hallman taisteli tiukasti mestaruudesta rallicrossissa. Kuva: Hallman Racing Team tiedotus.

Syksyllä uutta ja vanhaa

Hallmanin syyskauden päätavoite oli iRacingin Rallicrossin MM-sarjassa, mikä ajettiin virtuaalisesti netin välityksellä. Hän kävi pitkästä aikaa kokeilemassa myös jokkista, mistä kilpa-ajoura aikanaan alkoi. Nurmeksen vaativalla radalla Nissan Almera taipui yleisessä luokassa toiselle sijalle, mikä maistui tekniikkamurheiden jälkeen erittäin hyvälle.

iRacingin sarja käsitti yhdeksän osakilpailua. Mukana oli maailman 26 parasta simulaattorikuskia, jotka olivat valikoituneet mukaan karsintasarjan kautta. Sarja alkoi Atlantan radalta Hallmanin sijoittuessa hienosti kolmanneksi. Loppukausi sujui vaihtelevasti, mutta kovan harjoittelun avulla finaalipaikka tuli useaan otteeseen. Hallman sijoittui sarjan loppupisteissä kymmenenneksi. Tulos oli ihan tyydyttävä, olihan tämä hänen ensimmäinen kautensa simracingin parissa. Hallman ajoi Jussi Pinomäen perustamassa SET Esports -tiimissä, johon kuului myös Sami-Matti Trogen (RX Academyn voittaja 2018) ja Joni Heikkinen (iRacingin Rallicrossin hopeamitalisti 2018). Trogen nappasi sarjan mestaruuden ja Heikkinen sijoittui pronssille.

Vuoden 2020 ohjelma vielä avoinna

Alkavalla kaudella Hallman kilpailee talvella jääradan SM-sarjassa sekä simracingin Digital Rallycross SM -kilpailussa. Kesäkauden osalta neuvottelut ovat yhä kesken, mutta tavoite on pysyä rallicrossin parissa.

Kauden ensimmäinen kilpailu tulee kuitenkin olemaan täysin normaalista poikkeava, sillä Hallman siirtyy ratin takaa pelkääjän paikalle. Hän toimii kartturina RX Academyn pronssimitalistille Jonne Ollikaiselle Piippolan harrasterallissa Citroen C2 R2:lla. Kartanlukijan rooli on Hallmanille uusi, mutta päätavoite on pitää hauskaa entisen kilpakumppanin kanssa.

Elektroninen urheilu kuuluu myös Tommi Hallmanin lajivalikoimaan. Kuva: Hallman Racing Team tiedotus.

Teksti: Hallman Racing Team tiedotus.

Facebook, Instagram, Youtube: Tommi Hallman RX

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla