SMA Teamin Jere Kalliokoski otti viisi voittoa. Kuva Niko Suominen.

Jokamiesluokassa kilpaillaan myös joukkueittain. Vuodesta 1982 alkaen ajettu joukkuekilpailu on noussut vuoden kovimmaksi ja arvostetuimmaksi kilpailuksi lajin parissa. Suomen Maa-Autot Oy, eli SMA Team on ollut mukana kilpailussa neljä kertaa, ja aina joukkue on juhlinut Suomen mestaruutta.

Joukkuekilpailu, jota Liigaksi kutsutaan, kerää vuosittain tuhansia jokkiksen ystäviä tähän suurtapahtumaan, jossa ovat mukana maan nopeimmat kuljettajat ja autot. JM SM-liigakilpailu ajetaan vuosittain syyskuun vaihteessa, järjestelyvuoro vaihtelee paikkakunnittain.

SMA Teamin ensimmäinen mestaruus tuli vuonna 2015 Hyvinkäällä. Seuraavana vuonna ajettiin Honkajoella ja mestaruus pysyi joukkueella. Historiallinen hattutemppu sinetöityi Kokemäellä seuraavana vuonna. Viime kaudella joukkue keräsi voimia tulevaan, ja nyt Jalasjärven Moottorikerho / UA:n lipun alla ajanut joukkue otti neljännen Suomen mestaruuden murskavoitolla.

Liigajoukkueessa on oltava kuudesta kymmeneen kuljettajaa ja kaksi nimettyä joukkueenjohtajaa. Kilpailu on kaksipäiväinen. Lauantaina ajetaan karsinta ja sunnuntaina kaksi vaihetta, semifinaali ja finaali. Semifinaali ajetaan kahdessa kuuden joukkueen lohkossa, joista molemmista finaalipaikan lunastaa kolme joukkuetta.

SMA Teamin taival Jalasjärven Murtoharjun radalla alkoi hyvin. Joukkue otti nopeasti oman alkulohkon ykköspaikan itselleen, ja piti sen loppuun saakka. Ennakkosuosikin viitan harteilleen saanut joukkue kesti myös semifinaalin paineet ja ajoi jälleen voittajaksi. Joukkueenjohtajina toimineet Vesa Puuskamäki ja Tero Luuri pysyivät rauhallisina.

– Ei tässä mitään olla vielä voitettu, yksi tavoite on vasta saavutettu. Askel kerrallaan mennään, Puuskamäki rauhoitteli.

Finaalissa joukkueessa vallinnut hurmos jatkui, ja kuljettaja toisensa jälkeen kävi radalla ajamassa voiton. Finaalissa ajettiin yhteensä 36 starttia ja SMA Team voitti niistä puolet. Joukkueen syömähammas oli alahärmäläinen Jere Kalliokoski, joka tuli maaliin ykkösenä jokaisessa ajamassaan viidessä lähdössä. Myös Janne Alasaari oli kovassa iskussa, hän ajoi neljä voittoa. Jimi Åkerström otti kolme ykköstilaa.

– Täydellisesti meni. Oli mahtavaa ajaa pitkästä aikaa jokkista. Meillä oli kokonaisuudessaan hyvä joukkue. Se tämän mestaruuden otti. Porukassa ollut henki ja yhteen hiileen puhaltaminen välittyi kaikesta tekemisestä. Se oli suuri syy siihen, että omakin ajo kulki. Ja olihan tuo auto todella hyvä. Siitä kiitokset Väärinmajan suuntaan Harjuille, Kalliokoski kertoi.

Pölyn laskeuduttua SMA Team pääsi juhlimaan neljättä Suomen mestaruutta hillityn rauhallisesti.

– Taisi sieltä jokunen kaveri jo livahtaa saunomaan, mutta varsinaiset juhlallisuudet ovat vasta edessä. Viikonloppu alkoi lauantain osalta siten, että ajatettiin jokainen kuljettaja läpi ja tarkistettiin vielä kerran, että kalusto on lyönnissä. Ajatettiin tasaisesti ja autoja säästellen, joukkuetta luotsannut Vesa Puuskamäki kertoo.

– Semifinaalissa vastaan tuli joukkueita, joilla oli hyviä autoja ja kovia kuskeja, meillä oli kuitenkin edelleen täysi luotto omaan porukkaan. Tähdennettiin siinä, että päät kylminä mennään, ja saatiin jälleen ajatettua tasaisesti koko joukkuetta.

– Finaali lähti hyvin liikkeelle, vaikka parista autosta hajosikin laatikot ja yhdestä kytkin, mutta meillä oli niin taitava mekaanikkoporukka, ettei ollut ongelmaa vaihtaa niitä siinä finaalin tiimellyksessä. Kuljettajat ajoivat tasaisesti hyviä sijoituksia ja saatiin eroa muihin kasvamaan. Viimeiseen erään lähdettäessä alettiin olla aika varmoja mestaruudesta, mutta pidettiin silti kädet puuskassa ja ajatukset kasassa ihan loppuun asti.

– Vuoden tauon jälkeen tuntui aivan mahtavalta palata voittokantaan. Meillä on erittäin kova porukka ja joukkuehenki. Parempaa en ole kohdannut. Jokainen kuljettaja oli kotitallissaan valmistautunut todella hyvin. Suuri kiitos koko SMA Teamille, ruokahuollolle, mekaanikoille, toiselle joukkueenjohtajalle Tero Luurille, kuljettajille taustajoukkoineen ja tietenkin jokaiselle yhteistyökumppanille. Tämä on meidän yhteinen Suomen mestaruus.

SMA Teamissa ajoivat Pasi Välimäki, Jimi Åkerström, Juha Perälä, Jere Kalliokoski, Petri Kumpula, Joni Viita, Sami Rinta-Koski, Joni Lehtola, Antti Harju sekä Janne Alasaari.

Tulokset:

1) SMA Team 181 pistettä
2) Karvian Hirsirakentajat Team 147p.
3) Renttu Racing Team 132p.
4) Hilamet Team 124p.
5) Jarkan Maansiirto Team 94p.
6) Maanrakennus Autio&Kujala Team 92p.

Teksti: Toni Lönnroos.

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.
 

Uusimmat markkinoilla