Tomi Pihlajamäki. Kuva: Vesa Rauhala

Lapuan Urheiluautoilijat on kokenut kilpailujen järjestäjä niin SM- kuin kansallisten kilpailujen tekemisissä. Tulevana viikonvaihteena on kuitenkin edessä erilainen haaste, kun seuran omalla radalla ratkotaan jokamiehenluokan SM-mitalit kolmessa luokassa. Lauantaina kesäkuun 9.

päivä on vuorossa EVK, eli etuveto-kardaaniluokka. Sunnuntaina kisaavat naiset ja nuoret.

Lapuan Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Jukka Viljanen on ollut eturivissä Ala-Talkkari JM SM-kilpailun järjestelyissä.

– Kyllä on paljon aikaa vietetty rata-alueella. Paljon on ollut tekemistä, mutta on ollut myös hyvin tekijöitä, Viljanen toteaa.

Mies odottaa viikonvaihteelle hyvää säätä ja paljon yleisöä kilpailijoiden lisäksi.

– Yleisö tavoite on 2000-3000. Odotukset viikonvaihteelle ovat korkealla.

Ala-Talkkari Areenan historia alkoi vuonna 1980

Kivimäen ratana aikaisemmin tunnettu alue sai alkunsa vuonna 1980, kun kartingrata valmistui. Vuonna 1988 jokamiehenluokan rata oli totta sorapintaisena. Neljä vuotta sitten Lapuan UA teki suuren päätöksen ja “raparadan” maine oli historiaa. Vuonna 2014 Hirvijärventien varressa olevalle radalle tapahtui alueen suurin muutos.

– JM-rata sai asfalttipinnan. Myös karting-rata päällystettiin uudestaan. Olihan se pohjatöineen suuri satsaus. Sen jälkeen on tehty uusi tuomaritorni ja toimistorakennus saunoineen, Viljanen luettelee.

Kesäisin seura pitää säännöllistä harjoittelumahdollisuutta radalla.

Pihlajamäki erikoisella autolla kotikisaan ”Näillä kisavuosilla tavoitteena on aina voittaa”

Lapualainen Tomi Pihlajamäki tunnetaan taitavana kilpa-autojen moottoreiden tekijänä ja säätäjänä. Tuttua on myös miehen menestys jokamiehenluokassa. Lapuan Urheiluautoilijoita edustava ”Tomppa” on perehtynyt lähinnä kardaanivetoisiin autoihin, mutta kokemusta on myös perinteisistä Fiat-autoista. Mutta millä autolla Pihlajamäki ajaa kotikisassa EVK eli etuveto-kardaani-luokassa onkin oma tarina.

– Auton kori on saksalainen Glas Isar 700 Combi. Eihän siinä toki ole kuin pellit alkuperäistä. Tekniikka on Volvoa, Pihlajamäki aloittaa.

– Tämä on näitä velipojan ”kirkastuksia”. Hän löysi auton hyljättynä Saarijärveltä. Haettaessa auton pohja tuli mukaan, mutta moottori tippui, Pihlajamäki nauraa.

Hänen tietojen mukaan Glas Isaria on valmistettu vuosina 1959-1965, joista noin 2500 kpl on tuotu Suomeen.

– Aika varma tieto on, että yhtään ei ole aikaisemmin tehty kilpa-autoksi, Pihlajamäki toteaa.

Auto oli pari viikkoa ennen kilpailua pieniä viimeistelyjä vaille valmis.

– Moottorin koko on 2,2 litraa ja kokonaisuus on minimipainossa.

Pihlajamäki kertoo suoraan, kun kysytään SM-kilpailun tavoitetta:

– Näillä kisavuosilla tavoitteena on aina voittaa, 40-vuotias mies ilmoittaa. Ja mikäpä olisi hienointa kuin juhlia kesäkuun lauantaiehtoona Suomen mestaruutta kotiradalla.

SM-kilpailussa yleisön reitti rata-alueelle kulkee Patruunatehtaantien kautta. Kilpailijat kulkevat perinteistä reittiä Hirvijärventien kautta. Yleisölle on hyvät opasteet 19-tieltä. Kilpailut alkavat molempina päivinä klo 11.00.

Yleisölle myytävien lippujen hinta on päivälle 20 euroa tai molemmille päiville 30 euroa. Alle 12-vuotiaat autourheilufanit pääsevät kilpailuun ilman sisäänpääsymaksua.

Teksti: Vesa Rauhala

Suosittelemme markkinoilla

Kirjaudu

 
 
Ralli.net
Ryhmä (Julkinen) · 4 703 jäsentä
Liity Ralli.net ryhmään
Ralli.nettiin rekisteröityneille tarkoitettu Facebook keskusteluryhmä.